Ексклюзиви
пʼятниця, 06 березня 2015 07:00

Інтереси олігархів новий бюджет не зачіпає

Автор: ФОТО: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Тарас Загородній: ”Корупційні схеми як були, так і залишилися. Не скорочують роздутий чиновницький апарат”
Тарас Загородній: ”Корупційні схеми як були, так і залишилися. Не скорочують роздутий чиновницький апарат”

— Пакет законопроектів, що приймають — це стан напіввагітності. Якщо скажу вам, що там є реформи — збрешу, — говорить прем'єр 40-річний Арсеній Яценюк.

У понеділок уряд вніс до Верховної Ради сім законопроектів — зміни до бюджетного, податкового, митного кодексів. Вони необхідні, щоб Україна отримала кредит від Міжнародного валютного фонду.

З п'ятої спроби депутати проголосували за зменшення пенсій для працюючих пенсіонерів на 15%. До кінця року їм виплачуватимуть 85%. Обмежили пенсії для прокурорів, суддів, держслужбовців, народних депутатів — до 10 тис. грн. Не скорочуватимуть її військовослужбовцям, працівникам Міноборони, розвідки, МВС і силових органів, що залучені в антитерористичну операцію. Яценюк обіцяє до 1 червня внести законопроект, що скасує спеціальні пенсії і запровадить єдине правило їх нарахування.

– Це – не реформи, а косметичні рішення. Після них дефіцит держбюджету все одно становитиме 200 мільярдів гривень, – каже 60-річний Віктор Пинзеник, колишній міністр фінансів, нардеп із "Блоку Петра Порошенка".

– Формально уряд збільшить доходи. Але за рахунок знецінення гривні та інфляції, – розповідає економіст 36-річний Тарас Загородній. – Друкуватимуть додаткові гроші. Кабмін називає 1,5 мільярда гривень економії за рахунок працюючих пенсіонерів. Насправді, вдасться заощадити 3,5-4 мільярди. Куди підуть 2 мільярди?

Уряд запланував отримати дохід від збільшення рентної плати за видобуток газу. Це начебто піде на фінансування допомоги найбіднішим. Сумніваюся. Компанії просто скоротять обсяги видобутку. Цей бюджет зроблений із розрахунку на те, що отримаємо гроші Міжнародного валютного фонду, які покриють дефіцит.

Що позитивного ухвалили в змінах до бюджету?

– Прийняли відповідальність власників банків перед вкладниками. Бо фактично ті перекидали борги на державу й не несли жодної відповідальності. Скоротили кількість ліцензій, що треба ­отримувати. Із 57 залишили 23. Але коли це запрацює? Державний апарат нереформований. Він має мільйон способів зупиняти те, що йому невигідно. Бо скорочення кількості ліцензій – зменшення корупції.

Скільки зекономимо на цих змінах?

– Конкретної суми ніхто не називає. Ці зміни нічим не відрізняються від того, що прийняли наприкінці 2014-го. Єдине, що Кабмін оголосив – збільшення доходів на 5 відсотків і на 6 – видатків.

Такий підхід справедливий – працюючим пенсіонерам платити 85 відсот­ків пенсій, а колишнім посадовцям обмежувати їх 10 тисячами?

– Це ганебно. Наприклад, деякі прокурори оформляють пенсію в 40 років, ­отримують величезні суми. Потім повертаються на роботу і мають ще й зарплату. А чимало хто – і хабарі. Інші працюють до 60 років й отримують жалюгідні гроші.

На інших видатках могли заощадити?

– Хоча б на Нафтогазі. Він залишається чорною дірою для економіки. Корупційні схеми як були, так і залишилися. Не скорочують роздутий чиновницький апарат. Тим часом кожен зайвий чиновник створює перешкоди для розвитку економіки.

Яценюк заявив, що зростання економіки 2016-го не буде, хоч півроку тому бив себе в груди й переконував у протилежному. Але для цього треба було почати боротися з корупцією, робити привабливим клімат для інвесторів. Ми ж зосереджені на тому, щоб отримати кредит і проїсти його.

Скільки можна було зекономити на реформі в Нафтогазі, скороченні держапарату?

– 10-15 мільярдів гривень – відразу.

У змінах до бюджету зачепили інтереси олігархів?

– Ні. Вони мають своїх лобістів у владі.

Зараз ви читаєте новину «Інтереси олігархів новий бюджет не зачіпає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути