Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2016 07:15

Двох мерів звинувачують у викраденні 890 гектарів лісу
3

Із дому мера міста Буча на Київщині Анатолія Федорука слідчі вилучили коштовні прикраси, ордени, ікони та гроші. Шукали документи про виділення ділянок лісу
Фото: ФОТО З САЙТА www.gp.gov.ua
Анатолій Федорук
Володимир Карплюк

Мери міст Буча — 44-річний Анатолій Федорук та Ірпеня — 35-річний Володимир Карплюк незаконно відібрали в держави 890 га лісу, змінили цільове призначення і роздали під забудову. У цьому їх звинувачує Генеральна прокуратура України. Чоловікам загрожує по шість років в'язниці.

21 липня правоохоронці обшукали мерії та будинки чиновників. Вилучили документи, годинники, золоті прикраси та гроші.

— У рамках справи про розкрадання лісу підрозділи Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ провели обшуки за 31 адресою. Підозрювані посадовці протягом 2006–2012 років незаконно віддали ділянки у власність своєму оточенню і потрібним людям із Києва, — каже генеральний прокурор 51-річний Юрій Луценко.

Буча — це місто за 25 км на захід від Києва, оточене лісами. За часів Радянського Союзу тут зводили дачі партійним чиновникам. Зараз у місті 31 тис. жителів. Сотка землі під забудову коштує від $8 тис. До 2007 року Буча мала статус селища, підпорядковувалася Ірпінській міськраді.

Останні 10 років у місті зводять багатоповерхівки. Квартири коштують від $25 тис. Більшість жителів щодня їздять на роботу до столиці. Через це виникають затори на трасі Ковель–Київ.

2011-го Бучу визнали найкомфортнішим для проживання в Україні серед малих міст. Тут є два сучасні парки, кінотеатр, три торговельні центри, спорткомплекс та чотири бази відпочинку.

Ірпінь розташований за 7 км від столиці, має близько 45 тис. жителів. Місто також оточене лісом. Тут працює Національний університет державної податкової служби. Там навчаються понад 10 тис. студентів. Ірпінь також активно розбудовується. Останнім часом тут звели вісім житлових комплексів на 10 тис. мешканців. Є три нові парки, два торговельні центри.

Однокімнатка в Ірпені коштує від $25 тис, сотка землі під забудову — від $10 тис. Більшість городян їздять на роботу до столиці. Позаторік з Ірпеня побудували пряму автодорогу до Києва.

У Генпрокуратурі запевняють, що 890 га лісу — це територія навколо міст. Рішеннями тамтешніх рад її вивели з Держлісфонду і ввели до меж населених пунктів. Потім розпаювали й роздали. За цією схемою 14 га лісу отримав у власність колишній перший заступник голови Верховної Ради Ігор Калєтнік.

Так само слідчі з'ясовують, як міськрада роздала 65 га земель Національного аграрного університету в Бучі.

— На підлозі розклали не лише коштовності, а й нагороди. Їх за 18 років мерства багато накопичилось. Як докази вилучили відзнаки, грамоти, навіть речі 7-річної дитини. Це дивно й смішно, — каже Анатолій Федорук після обшуку. Його не затримали, ходить на роботу.

Володимир Карплюк офіційно перебуває у відпустці.

— Насправді Карплюк із родиною втік до Праги за три години до початку обшуків. Вилетів уночі рейсовим літаком із "Борисполя", — розповідає нардеп 38-річний Валерій Карпунцов із Блоку Петра Порошенка.

— Ці звинувачення — помста за виграні нами вибори в селі Коцюбинське. Мені неодноразово передавали "привіти" від перших осіб держави. Бо я десятки разів відмовляв їм у виділенні землі, встановленні ларків. Вимагали зберегти корупційні схеми у видачі дозвільної документації. Більшість звинувачень датовані 2002 роком. Тоді я був студентом, ще навіть підприємництвом не займався. Коли став мером, уся земля в місті вже була роздана. Це я ініціював десятки кримінальних справ, щоб повернути виділені за рік-два до того землі. Деякі ділянки повернув місту.

21 липня депутати Бучанської міськради зібралися на позачергове засідання. Ухвалили звернення до президента, прем'єра та інших урядовців. Попросили не тиснути на місцеве самоврядування. Цього ж дня десятки місцевих на кілька годин перекрили трасу через Бучу.

— Карплюк — добрий господар. Людям тут гарно живеться, — каже жителька Ірпеня Ірина Фарухів, 34 роки. — Місто зелене, тут багато нових парків, магазинів. Але за останні кілька років прибавилося жителів. До 2002-го це було сонне містечко. Три роки тому будували житло на околицях, зараз — де є вільна ділянка. Це вже нікому не подобається.

Уранці 23 липня жінка сидить на лавці у Центральному парку Ірпеня. Зо два десятки дітей бавляться на дитячому майданчику. Навколо — новобудови хаотично розташовані між приватними маєтками.

Неподалік чергує чоловік у зеленій формі. На правій руці шеврон "муніципальна варта". Підходить до чоловіка з цигаркою, просить загасити. У парку курити заборонено.

— У Бучі та Ірпені багато людей реально підтримують Федорука та Карплюка. Вони зуміли створити привабливий фасад. Я в Бучу переїхав вісім років тому. Вона вже тоді виглядала як маленька Польща. Ірпінь так само змінюється. Хоча з кожним роком все гірше водопостачання і каналізація, менше лісу, більше новобудов і людей, — каже Валерій Пекар з вул. Лермонтова в Бучі.

У суботу вранці під Генпрокуратурою зібралися до двох тисяч прихильників Володимира Карплюка. Вимагали не чіпати мера.

Викладав історію в сільській школі

Анатолій Федорук родом із села Велика Медведівка Красилівського району на Хмельниччині. 1997 року закінчив державний педагогічний університет ім. Драгоманова за фахом "учитель історії", 2011-го — Національну академію державного управління при президентові України.

З 1992-го викладав історію в сільській школі, був сільським головою. До Бучі переїхав 1997 року. Спочатку працював вихователем у інтернаті. Згодом його обрали селищним головою. 2007-го за його головування Буча стала містом обласного значення.

Федорук був членом Партії регіонів, Нашої України. 2010-го повернувся до "регіоналів". Тоді ж познайомився з Володимиром Карплюком. За рік створили підприємство "Будрегіонінвест". Записали на дружин. Половина його належить Людмилі Федорук, решта — Ларисі Карплюк.

Працював помічником "регіонала" Андрія Пінчука

Володимир Карплюк народився в селищі Стрижавка Вінницької області. В Ірпені закінчив ­Національну академію державної податкової служби, отримав фах юриста й економіста.

2005-го був помічником нардепа, екс-"регіонала" Андрія Пінчука. За два роки заснував власний бізнес. Від 2010-го працював заступником Бучанського міського голови Анатолія Федорука. 2014 року став мером Ірпеня.

Одружений, виховує двох синів.

Зараз ви читаєте новину «Двох мерів звинувачують у викраденні 890 гектарів лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути