вівторок, 29 грудня 2015 07:05

"Бюджет реалістичний. Головна небезпека — у можливому раптовому загостренні ситуації на фронті"

Близько першої ночі з четверга на п'ятницю до сесійної зали Верховної Ради заходить прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. За ним — лідери фракцій. Депутати мають голосували за Державний бюджет на наступний рік.

Упродовж дня в парламенті кілька разів оголошували перерви. Нардепи радилися. Внесли поправки в Податковий кодекс. До останнього відмовлялися схвалити бюджет представники Радикальної партії. Їхній лідер Олег Ляшко називав документ злочинним. Однак в останній момент змінив думку.

О 4.04 бюджет підтримують 263 депутати. Проти — 36, утримуються — 35, не голосують — 19.

— Не затвердити головний фінансовий документ країни було практично неможливо. Бо Міжнародний валютний фонд попередив, що тоді не кредитуватиме нас, — каже економіст 49-річний Борис Кушнірук. — Найбільше грошей — 170 мільярдів гривень — виділяється для закриття дірок Пенсійного фонду. На армію та Нацгвардію має піти 113 мільярдів. Понад 40 мільярдів — на субсидії по енергоносіях для населення. Сумно, що бюджет сформований на старій податковій базі. Ставки змінились, а підхід залишився той самий.

Документ реалістичний?

— Щодо основних макроекономічних показників — інфляція, курс національної валюти і зростання валового внутрішнього продукту — бюджет реалістичний, — продовжує Борис Кушнірук. — Головна небезпека — у можливому раптовому загостренні ситуації на фронті. Тоді може виникнути паніка і, відповідно, стрибнути курс гривні. На скільки — спрогнозувати неможливо.

Які ключові показники в бюджеті?

— Інфляцію уряд заклав на рівні 12 відсотків. Насправді може бути дещо менше. З урахуванням цього прогнозу встановлені зарплати бюджетникам, пенсійні й соціальні виплати. Їх виконають. Великі кошти підуть на оборонний комплекс. Такого ніколи раніше не робили. Але це зрозуміло: іде війна.

Де криються небезпеки?

— Особливих небезпек не бачу. Навпаки. Зростання валового внутрішнього продукту передбачили на рівні 2 відсотків. Насправді потенціал, на мою думку, більший.

"Виробили технологію просування бюджету"

— Народні депутати прийняли бюджет жорсткої економії. Тому багатьом він не подобається, — каже політолог 57-річний Володимир Фесенко. — Бюджет поспіхом, під ялинку, ухвалювали й раніше. За всіх президентів і прем'єрів. Виробилася вже ціла технологія. Це — складний і великий документ, тому депутатів ставлять у рамки. Як шахіста. Якщо його підганяти, він неодмінно наробить помилок. Але такий метод зменшує рівень лобістських втручань. Прийняття бюджету завжди було спектаклем, грою на публіку. У закритому лобістському казино виграє той, хто в останню мить вписує бажані цифри в потрібні графи. Звичайно, йдуть торги. Хто домовився, хоча критикував проект, голосує "за". Як Радикальна партія. А ті, хто в останню мить не отримав очікуваного, не підтримали документ. Як "Самопоміч". Це — традиційні речі, які відображають складнощі й протиріччя бюджетного процесу.

Зараз ви читаєте новину «"Бюджет реалістичний. Головна небезпека — у можливому раптовому загостренні ситуації на фронті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути