пʼятниця, 12 лютого 2016 06:55

Як вклинитися у розподіл фінансів

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

За потрапляння до виборчих списків претенденти на депутатство викладають мільйони. Та ще й у доларах. На здоровий людський глузд, не буває в кишені стільки зайвих грошей — ніхто ж останньої сорочки за право ввійти до зали Верховної Ради не продає, щось і на прожиток лишають. Що це за рушійна сила, здатна сподвигати на такі жертви?

На 25-му році незалежності маємо на це запитання однозначну відповідь. Цією силою є віра. Віра в те, що витрати можна буде не лише швиденько відбити, а й примножити.

Показовий у цьому плані — "Блок Петра ­Порошенка". Міф, що він є суто парламентським об'єднанням, остаточно розвіявся наприкінці листопада торік. Тоді суспільство почуло, що саме законотворці обговорюють на засіданні фракції.

Не шляхи виходу країни з кризи. Депутатів цікавило, кому і чому дістався Ощадбанк і титанова галузь, а кому — Укрексімбанк і Центр­енерго. І як вклинитися у "справедливий" розподіл фінансових потоків. Вони сварилися, ставили підніжки однопартійцям, які у чомусь їх обійшли. Заздрили тим, хто заробляє на фармацевтичних тендерах, на кришуванні будівельного бізнесу, на лобіюванні інтересів закордонних структур. Вони зізнавалися, що беруть гроші у фінансово-промислових груп — за "правильні голосування". Що домагаються звільнення з посад "чужих" управлінців і чиновників, а на їхнє місце просувають своїх. Що намагаються взяти під особистий контроль цілі галузі економіки.

Чутки про неусипне депутатське піклування про власні бізнес-інтереси ходили й раніше. Але у вигляді системних зізнаннь на фракційному міжсобойчику факти пролунали вперше.

Якою на все це була ­реакція президента, чиїм ім'ям освячено блок? Її не було.

Тож не варто дивуватися нинішнім розбіркам, що загрожують розвалом коаліції, відставкою уряду та новими потрясіннями, здатними послабити позиції країни — і на міжнародній арені, й у війні з Росією.

У центрі листопадового і нинішнього скандалів стоїть Ігор Кононенко, перший заступник голови фракції президентського блоку. Є він гаманцем Порошенка чи ні — річ другорядна. Ігор Кононенко — "особа, наближена до імператора", і цього не заперечує ніхто. Навіть Петро Олексійович. І от цю особу — давнього друга й бізнес-партнера Порошенка — викрито в тиску на керівництво уряду. У тиску, за яким проглядаються корупційні інтереси. У тиску, який фактично зруйнував Кабмін технократів і поставив під загрозу європейські реформи.

Це вже не тінь, що впала на нашого гаранта за збігом обставин. І навіть не пляма на його вишуканому костюмі. Це — кайдани з важкою гирею, що обхопили ноги президента.

Ці кайдани брязкатимуть, коли він ітиме назустріч Анґелі Меркель в її берлінській резиденції, а важка гиря дряпатиме унікальний паркет Єлисейського палацу під час візиту до Франсуа Олланда. Вони нагадуватимуть усім і скрізь: Петро Порошенко — не головний борець із корупцією в Україні. Він — її покровитель і гарант.

Зараз ви читаєте новину «Як вклинитися у розподіл фінансів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути