Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2016 07:05

Ахметов став мільярдером випадково

Автор: ФОТО З САЙТА www.agrimpasa.com
  Донецький бізнесмен Рінат Ахметов 21 вересня відсвяткував 50-річчя
Донецький бізнесмен Рінат Ахметов 21 вересня відсвяткував 50-річчя

— Роль Ріната Ахметова в новітній історії нашої держави переоцінюють. Ще п'ять років тому всі його вважали господарем України. Але 2014-й показав його істинні можливості, — каже політолог Петро Олещук, 32 роки.

21 вересня бізнесмен Рінат Ахметов відзначив 50-річчя. 2012-го його статки перевищували $16 млрд, за оцінками експертів. Посідав 39-те місце в рейтингу найбагатших людей світу. Після Революції гідності й початку бойових дій на Донбасі його капітал оцінюють у $2,3 млрд. Із Донецька перебрався до столиці. З дружиною Лілією мають двох синів — Даміра й Альміра.

— Війна зруйнувала серце бізнес-імперії олігарха. Ахметівський Донбас загинув безповоротно, — говорить Олещук. — Не зробивши впевненої ставки на користь України у визначальний момент, Рінат Леонідович перекреслив усі свої досягнення. Його приклад ілюструє, якою безпорадною, несамостійною була еліта, що правила країною протягом останніх десятиліть. За великим рахунком, це — випадкова людина, яку в 1990-х винесло нагору внаслідок певних ситуативних розкладів. Позаторік Ахметов не наважився стати на захист України. Вирішив почекати, подивитися, як воно буде. І стратегічно програв. Його агонія є безповоротною.

— Золоті часи першого олігарха України позаду. У сучасній історії, що почалася з 2014 року, вплив Ахметова на економіку, політичні процеси зменшився. Це видно за фінансовими показниками, футбольним клубом "Шахтар", — каже політолог 60-річний Вадим Карасьов.

— Ахметов формував політичну еліту другої половини 2000-х. Ця модель держави рухнула й розчинилася в лютневому тумані позаторік. Йому належить проект Партії регіонів і Януковича. Він був спонсором і натхненником політичного наступу "донецьких" на Київ. Їхній програш став поразкою Ахметова. Зараз олігархічна система перебуває у стані демонтажу з перспективою на зникнення.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов став мільярдером випадково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути