Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2016 00:25

Зниклий безвісти хлопець повернувся додому

Автор: ФОТО з сайта www.dailylviv.com
  Львів’янин Олексій Погребняк пішов добровольцем на війну влітку 2014-го. За кілька місяців його мати Ольга (стоїть спиною) отримала похоронку
Львів’янин Олексій Погребняк пішов добровольцем на війну влітку 2014-го. За кілька місяців його мати Ольга (стоїть спиною) отримала похоронку

— Досі не вірю у своє щастя. Коли згадую, як після року розлуки обняла свого сина, на очах виступають сльози, — каже львів'янка 46-річна Ольга Погребняк.

Її син 22-річний Олексій пішов добровольцем на війну влітку 2014-го. За кілька місяців жінка отримала похоронку. Торік у серпні Олексій повернувся додому.

Ольга Погребняк сама виховує двох синів. Крім Олексія, має ще 7-річного Микиту.

— Олексій вирішив їхати Донбас, — розповідає Ольга Погребняк. — Мені нічого не казав. Одного дня повернулася з роботи й побачила на столі записку. Просив за нього молитися.

Із зони АТО Олексій дзвонив рідко. Де служить, не казав.

— Востаннє зателефонував 25 серпня 2014-го. За три дні повідомили, що Альоші більше немає. Днями й ночами лила сльози. За місяць його тіло мені не віддали. Тоді почала сумніватися в його загибелі. Материнське серце підказувало, що він живий. Подруга навчила користуватися інтернетом. Виставляла фотографії сина, заходила на всі сайти, де могла бути інформація про полонених чи зниклих безвісти. Ніякої інформації про нього не було.

У травні 2015 року Ольга отримала повідомлення з невідомого номера: "Мамо, я живий". Спочатку зраділа. А потім засумнівалася. Подумала, що це можуть бути шахраї. Дзвонила на той номер, але він був відключений. З телефоном пішла в поліцію. Після перевірки там сказали, що повідомлення прийшло з Донеччини. Попередили — швидше за все, це шахраї: "Якщо напишуть ще СМС, то вже із проханням заплатити якусь суму грошей. Не ведіться".

— За три місяці після цього мені ­наснився кущ калини з червоними ягодами. Вранці чомусь подумала, що це до добрих новин від мого Олексія. Наступного дня син повернувся ­додому. Сказав, що весь цей час був у полоні. Кілька тижнів здавалося, що п'яна від щастя. Постійно всміхалася сама до себе й наговоритися із сином не могла.

Після повернення додому йому часто снилися кошмари.

— Вночі кричав так, що доводилося його будити, — говорить Ольга. — Після того довго не міг заснути. Якщо й поринав у сон на якусь мить, то міцно обхоплював голову руками. Здавалося, що ховається від когось. Раз привела додому психолога. Альоша сидів на кухні за столом. Розізлився. Перевернув стіл, вилаяв і пішов у свою кімнату. Зараз його стан кращий. Але досі інколи бачить страшні сни.

Зараз ви читаєте новину «Зниклий безвісти хлопець повернувся додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути