пʼятниця, 29 липня 2016 00:35

Замовила краватку — хвіст риби й голова кота

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Киянин Олександр Левченко показує на майдані Незалежності краватки-”метелики” власного виробництва. ”Вуса” та класичний ”метелик” — найпопулярніші серед покупців моделі
Киянин Олександр Левченко показує на майдані Незалежності краватки-”метелики” власного виробництва. ”Вуса” та класичний ”метелик” — найпопулярніші серед покупців моделі

Киянин 25-річний Олександр ЛЕВЧЕНКО робить краватки-метелики з дерева. Коштують від 250 до 340 грн. Дитяча — 170 грн.

Зустрічаємося з Олександром біля стели на майдані Незалежності.

— Востаннє гуляв на майдані за Революції гідності. Якщо вирішив чимось серйозно зайнятися — це забирає весь час, — розповідає чоловік. Одягнений у блакитну сорочку із метеликом власного виробництва під комірцем.

— Мама в садочку змушувала носити краватки. Я їх ненавидів. На весілля вирішили з нареченою, що вдягну дерев'яного метелика. Стали шукати — всі виробники за кордоном. Тато дружини працює з деревом. Попросили його зробити. Він привіз три величезних метелики. Довелось обрізати, покривати лаком.

Олександр закінчив Київський національний університет культури і мистецтв за спеціальністю "міжнародний туризм". Змінив 12 місць роботи, поки не розпочав власну справу.

— Дерев'яні метелики зараз популярні. Маю клієнтів із Франції, Німеччини, Америки, Мексики, Канади, — каже Левченко. — Весільні краватки — майже половина від усіх замовлень. Беруть набір однакових для друзів нареченого. Жінка купила чотири метелики для доньок-школярок. Потім почали дзвонити й замовляти однокласники.

Одному бізнесмену виготовив "бетмена". Дівчина замовила на подарунок краватку — хвіст риби й голова кота. Мій улюблений метелик — із рибкою та якірцем. Зробив його перед поїздкою в Одесу. Дружина вдягла, бо сподобався. Не віддає з того часу.

Найпопулярніші форми — заокруглені вуса і класичний метелик. Прошу замовника надіслати фото. Чи пасуватиме краватка, залежить від повноти, зачіски.

На виріб майстер витрачає три-чотири дні.

— Найдовше робити прикрасу у формі кістяка риби. На кісточку йде три години.

Олександр дістає з кишені штанів метелик з помаранчевою тканиною посередині. Просить переламати.

— Не бійтеся, це — дуб. Краватка в 3 міліметри завтовшки буде міцною. Випилюю заготовку — одразу так перевіряю. Ламається одна з десяти. Маю деревину, яка сушилася 15 років. Залишився дуб у діда, коли будував хату.

Хочу спробувати зробити з бука. Він має червоний відтінок, його можна вигнути. З бука виготовляють лижі: опускають у гарячу воду і згинають під потрібним кутом.

В Україні складно знайти відповідального постачальника сировини. Вітчизняна тканина на краватці розлізлася за тиждень. Тепер замовляю з-за кордону.

Дерев'яного метелика Олександр радить носити з повсякденним одягом, на роботу. Підійде до сорочки, поло. Дехто одягає на голу шию.

— Якщо сорочка однотонна, на тканині краватки має бути візерунок, — додає майстер. — Під синій одяг краще брати фіолетову, щоб відтіняла.

150 000 доларів вклав американський шоумен Шарк Тенк у компанію, яка з 2012-го виготовляє дерев'яні метелики. Була першою такою у світі. За два роки заробив мільйон. Продавав краватку за 80 доларів, хустинку до неї — за 30–40.

Зараз ви читаєте новину «Замовила краватку — хвіст риби й голова кота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути