вівторок, 12 липня 2016 05:45

За вбивство Ігоря Александрова посадили п'ятьох
3

Зеновія Штундер
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.salomeamuseum.lviv.ua
Аббас Кіаростамі
На честь Ігоря Александрова в місті Слов’янськ на ­Донеччині ­перейменували вулицю та провулок Плеханова, російського історика і пропагандиста марксизму

7 липня минуло 15 років із дня смерті тележурналіста 45-річного Ігоря Александрова з міста Слов'янськ на Донеччині. 3 липня 2001-го його забили до смерті двоє нападників ­бейсбольними бітами. Це сталося у вестибюлі будівлі телерадіокомпанії, де він працював.

— Ігор чотири дні лежав у комі, але не вижив. Замовників злочину досі не назвали, — говорить 58-річний Олександр Кульбака, редактор місцевого видання "Вісті".

Перед смертю Ігор Александров провів у прямому ефірі передачу "Без ретуши". Екс-працівники управління боротьби з організованою злочинністю Михайло Сербін та Олег Солодун розповіли про замовні вбивства бізнесменів Донеччини. Звинуватили правоохоронні органи та керівництво Донецької області у зв'язках із криміналітетом. На той час регіоном керував Віктор Янукович.

— Ігор обіцяв назвати прізвища замовників і виконавців низки вбивств у наступній програмі. Але ефір не відбувся через його загибель.

За вбивство Александрова посадили п'ятьох. Організатори брати Олександр та Дмитро Рибаки отримали 15 й 11 років позбавлення волі. Виконавці — до 12 і до 6 років. Водій — 2,5 року. Цьогоріч виходить із в'язниці останній засуджений у справі журналіста.

На честь Александрова у Слов'янську перейменували вулицю та провулок Плеханова.

— Ми з журналістами щороку збираємося на могилі Ігоря й п'ємо пиво. Це був його улюблений напій. Міцного спиртного не вживав.

В Ігоря Александрова залишилася дружина Людмила. Разом виховували доньку Анну і сина Олексія.

Тетяна САРАХАН

Коротко

6 липня не стало 89-річної Зеновії Штундер — мистецтвознавця і дружини композитора Станіслава Людкевича. Її поховали на Янівському кладовищі у родинному склепі. Жінка закінчила музичне училище і з 1948 року навчалася у Львівській консерваторії на музикознавчому відділенні. У Києві захистила дисертацію з дослідження творчості Лисенка. Станіслав Людкевич був у неї викладачем. У листопаді 1973-го вони одружилися. 1995 року Зеновія Штундер створила музей Людкевича у будинку композитора. Там працювала 20 років на посаді старшого наукового співробітника.

45-річна львів'янка загинула під колесами власного автомобіля. Жінка зі своїм чоловіком зупинилися для відпочинку на озері в селі Заріччя Жидачівського району. Ночували в наметах. Під ранок чоловік підійшов до авто "Форд Каер", аби взяти ковдру. Закриваючи, сильно гримнув дверима. Автівка стояла на схилі. Від удару зрушила з місця. Покотилася вниз до озера. Допомогти чоловікові з намету вийшла дружина. Стала навпроти машини й намагалася зупинити її руками. Авто наїхало на неї, придавило грудну клітку.

3 липня справили 40 днів по 47-річній Ользі Марчук із Києва. Вона померла від раку мозку 29 травня.

— Через чотири дні у неї мав бути день народження, але ніхто вже не готувався до свята, — розповідає племінниця Інна Оробець, 31 рік. — Її виписали з лікарні у квітні. Медики давали кілька тижнів.

Ольга працювала швачкою. Двічі була розлучена. Дітей не мала.

— Від першого чоловіка у неї був син. Помер у 3 місяці. Перестав дихати уві сні. Вона жила у квартирі з матір'ю. На похорон приїхали два колишні чоловіки.

Іранський режисер, володар "Золотої пальмової гілки" Аббас Кіаростамі, 76 років, помер 4 липня у паризькій лікарні, де лікувався від раку.

Кіаростамі залишився в Ірані після Ісламської революції 1979 року і зняв понад 40 стрічок, більшість — документальні. 1997-го отримав "Золоту пальмову гілку" — найпрестижнішу нагороду Каннського кінофестивалю за фільм "Смак вишні". Був розлучений. Мав двох синів.

Зараз ви читаєте новину «За вбивство Ігоря Александрова посадили п'ятьох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути