вівторок, 21 лютого 2017 06:20

Вісім кілограмів риби щодня з'їдають морські котики

Автор: Сергій Старостенко
  Дресирувальник Олександр Клімак зі Скадовська на Херсонщині показує номер із морським котиком у столичному цирку. Тварини вміють танцювати на задніх ластах і жонглювати м’ячами
Дресирувальник Олександр Клімак зі Скадовська на Херсонщині показує номер із морським котиком у столичному цирку. Тварини вміють танцювати на задніх ластах і жонглювати м’ячами

— Наши Тони и Нора — влюбленная пара. Самец ее постоянно защищает. Только чужой пытается подойти к ней, скалит зубы и занимает боевую стойку. Стает на задние ласты, выпячивает грудь и надувается, — розповідає дресирувальник 23-річний Олександр Клімак зі Скадовська на Херсонщині. Разом із напарником Максимом Рогозою, 28 років, приїхали на гастролі до столичного цирку. Виступають у програмі "Цирк на воді. Вода та вогонь". На сцені працюють із двома морськими котиками 6-річними Тоні та Норою.

Замість манежу на сцені ­цирку встановили басейн. Олександр і Максим виходять у смугастих футболках. Слідом за ними на задніх ластах повільно перекочуються Тоні й Нора. Тварини жонглюють м'ячами, з басейну ловлять обручі та приносять їх дресирувальникам. Наприкінці номера танцюють на задніх ластах.

— Із дитинства мріяли виступати з тваринами, — говорить Максим Рогоза. Разом з Олександром стоять у фойє цирку. — Якось дізналися, що у Скадовський дельфінарій "Акварель" набирають дресирувальників. Пройшли тримісячні курси і влаштувалися на роботу.

Навчити морських котиків виконувати циркові трюки неважко. Для цього потрібно лише, щоб вони довіряли тобі. Перший час приходили до них із рибою. Годували та гладили. За тиждень тільки ми заходили у вольєр, тварини одразу ж кидалися назустріч. Обіймали ластами, намагалися поцілувати. Їхніх поцілунків не люблю. Після них усе обличчя в липкій слині.

Навчити виконувати один елемент можна за тиждень. Якось учив Тоні робити перекати. Більш як годину він не реагував на команди. Просто лежав і дивився на мене. Я розізлився й повернувся до нього спиною. За мить відчув, як Тоні тягне мене за штани. Коли повернувся, він показав те, що від нього вимагав. Важкі завдання — піднімати з підлоги м'яч і ластами класти собі на ніс — навчали місяць.

Наші котики люблять танцювати під ритмічну музику. Найбільше подобається рок-н-рол. Якось включили їм класичну музику. Вони вмостилися на манежі й задумливо слухали. За кілька хвилин почали засинати.

Тоні активніший за Нору. Робить усе різко та швидко. Всім цікавиться. Якось кореспонденти прийшли їх знімати. Оператор залишив штатив біля камери, а сам пішов на інший бік басейну. Тоні швиденько виліз на сушу й затягнув штатив у воду.

У мене вирвав рюкзак із фотоапаратом. Устиг вихопити прямо перед стрибком у воду. Дівчинка любить відпочивати, трюки виконує неохоче. Якось вийшли з нею на сцену. На середині номера в неї зачесалася спина. Вилізла на манеж і почала чухатися ластами. А їй кричу: "Норо, давай працювати!" А вона ніяк. Три хвилини чухалася. Лише після цього почала виконувати команди. Не злився на неї. Зал вона добряче потішила.

В цирку котики живуть у вольєрі з басейном. Годують їх мороженою рибою.

— Більшу частину дня проводять на суші. В басейн заходять купатися, — каже Максим Рогоза. — Сплять переважно на суші. Інколи застаємо їх у смішних позах. Якось Тоні лежав на спині, піднявши догори ласти, а Нора вмостилася у нього на животі. Годуємо їх лише морською рибою шокової заморозки, щоб не було шкідників. У день одній тварині потрібно 7–8 кілограмів риби. Даємо сардини, минтай, ставриду. Найбільше люблять мойву та форель.

Зараз ви читаєте новину «Вісім кілограмів риби щодня з'їдають морські котики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути