вівторок, 26 квітня 2016 07:15

Валерій Подсадний робить шпаківні з чайників
3

Фото: ФОТО З САЙТА www.vk.com
Валерій Подсадний виготовляє шпаківні з сосни — вона довго не псується. Розмальовувати допомагає подруга-художниця. Іноді в таких будиночках селяться білки

— Усередину шпаківні нічого не кладу. Птахи самі знаходять, що їм треба. Шпаки приносять помідорову розсаду й полин — для дезінфекції, — розповідає 44-річний Валерій Подсадний із Запоріжжя. Робить дерев'яні шпаківні з димарями, східцями. Яскраво розмальовує. Виготовляє у вигляді казкових героїв.

Уперше шпаківню Валерій зробив сім років тому — син отримав завдання у школі. Згодом у вільний час став майструвати оригінальні вироби. Працює на лісоскладі. Відходи виробництва забирає.

— У моїх будиночках гніздяться горобці, мухоловки. Роблю житла для великих птахів — таких, як сови. І навіть для білок, — додає. — Шпаківня на присадибній ділянці — дуже корисна річ. Наприклад, синиця за сезон знищує 10 тисяч комах.

У колекції Валерія понад 200 моделей шпаківень і 20 годівниць. Іноді йому замовляють шпаківні з людський зріст. Тоді з'єднує кілька будиночків. Розмальовувати їх допомагає подруга, художниця Наталія Богун.

— Правил в оформленні немає. Малюнки — найрізноманітніші, — продовжує Подсадний. — Якось проводили експеримент — вивісили дві шпаківні у дворі, розмальовану і звичайну. Спочатку птахи заселилися в нерозмальовану. Природний вигляд все-таки їм ближчий. У моєму дворі є півтора десятка оздоблених шпаківень. Усі заселені. Іноді птахи б'ються за місця.

Валерій використовує здебільшого соснові дошки. Вони стійкі до природних умов.

— У роботі використовую побутові предмети, що віджили своє. Із кришки каструлі можна зробити дах для годівниці. Кришталева ваза може стати прикрасою для будиночка чи безпосередньо годівницею. Цікаві роботи виходять із керамічних чайників. Просвердлюю отвір для входу в будиночок, а кришку саджаю на клей.

Шпаківні Валерія купують на подарунок. Їх повезли у Швецію, Італію, Францію та Іспанію. Будиночки коштують 300–1000 грн.

Синиці люблять зелений колір

— Дошки для шпаківні слід стругати з одного боку — зовнішнього. Інакше на гладкій поверхні не буде за що пташці вхопитися кігтиками. І вона загине, — говорить орнітолог Володимир Шипулін, 50 років. Кришку шпаківні радить робити зйомною, щоб будиночок було легше чистити.

— Ґаночки, полички птахам не потрібні. Вони тільки допоможуть котові дістатися до пташенят, — продовжує. — Мухоловки люблять світлі гнізда. Тому, коли за п'ять-шість років деревина шпаківні потемніє, достатньо буде її побілити всередині, і птахи знову тут поселяться. Синиці ж віддають перевагу старому житлу. І перші, й другі люблять зелений колір. Ним бажано пофарбувати будиночки зовні.

Шпаківні розвішують ранньою весною до прильоту птахів.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Подсадний робить шпаківні з чайників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути