вівторок, 20 вересня 2016 06:45

Тверді парфуми коштують від 125 гривень

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Орест Смілянець тримає баночку сухих парфумів власного виробництва. Найдешевші коштують 125 гривень
Орест Смілянець тримає баночку сухих парфумів власного виробництва. Найдешевші коштують 125 гривень

— Тверді парфуми — ніби живі істоти. Після варки ­дозрівають, як сири. Через

деякий час змі­ню­ють запах, — каже 24-річний Орест Смілянець із міста Українка Київської області. Понад рік із матір'ю Раїсою Петрівною, 50 років, виготовляють тверді парфуми "Мерімур". Мають 25 ароматів.

До складу парфумів входить натуральний віск, тверді олії какао та дерева ши. Вони зволожу­ють шкіру. Аромат дає поєднання ефірних олій.

— На кінцевий аромат впливає навіть час, коли додаєш складники. Кожен міліграм вносить свої корективи, — розповідає Орест.

Парфуми мають назви "Запах космосу", "Запах подорожі", "Запах хулігана".

— Перший був "Запах свободи". Дорожчий за середню ціну. Бо має найкращі олії та складний рецепт. Одразу впізнаєш цитрус і бергамот, — продовжує Орест. — Минулого року торгував на столичному ярмарку ручної роботи. Півдня простояв без результату. Потім написав на планшеті: "А ти знаєш, як пахне космос?" Почали підходити люди.

У нас є парфуми "Запах космосу" на основі мускатного горіха, мандарина, кокоса й кориці. На нього надихнуло відкриття вчених німецького інституту Макса Планка. Вони виявили, Всесвіт пахне ромом із малиною.

На ярмарку цікавився думками, побажаннями відвідувачів. Запитував, чим їм пахне свобода. Один чоловік відповів, вона нагадує йому каву з молоком на узбережжі.

На баночці "Запах натхнення" намальований олівець. Його часто замовляють архітектори, дизайнери, художники. Пахне деревом, лісом. Є ноти кедру й пачулі. На ярмарку відвідувачі закидали нам, що продаємо аптечну "Зірку". Діставав мазь і давав для порівняння. Вона вдаряє запахом. Різниця відчутна.

Баночки 10 мл вистачає від кількох місяців до року. Коштують від 125 до 1000 грн. Найдорожче — розробка іменного запаху на замовлення.

— Незабаром доведеться підвищити ціну, — говорить Орест. — Зростає вартість складників. Баночка грецької ефірної олії коштує 200 гривень. Ефірна олія троянди вп'ятеро дорожча за апельсинову. Замовляємо з Німеччини й Італії. Інколи їх розбавляють таїландським неякісним продуктом. Тому часто змінюємо постачальників. В Україну завозять багато підробки. Якось прийшла олія взагалі без запаху. Повернули одразу.

120 баночок парфумів зварили за день

Парфуми "Мерімур" Орест Смілянець варить із матір'ю в її приватному будинку. Вона живе в місті Володарка на Київщині. Також чоловік знімає соціальні ролики, рекламу та короткометражки.

— Більш як рік тому вирішила піти з держслужби. До цього підштовхував і Орест. Стала на облік у центр зайнятості, — каже Раїса Петрівна. — Думали з сином, чим мені зайнятися. Прийшла ідея відкрити свою справу. Почали варити мило. Вирішили придумати оригінальний аромат для нього. Зрозуміли, що можна робити тверді парфуми в баночках. Перша партія була невдала.

— Якщо стаємо варити парфуми, то це займає цілий день. Був рекорд перед Новим роком. Виготовили 120 порцій. У середньому за один раз маємо 50, — додає Орест.

Зараз ви читаєте новину «Тверді парфуми коштують від 125 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути