четвер, 30 серпня 2012 07:15

Тетяна Протчева вишила краватки для Ющенка і Януковича

— Дня не минає, щоб я не взяла до рук голки, — каже київська вишивальниця 49-річна Тетяна Протчева. — Працюю лише при денному світлі. Тому щодня доводиться прокидатися о п'ятій ранку, щоб устигнути ще й на роботу.

Із майстринею зустрічаємося в столичному інтерактивному музеї вишивки по вул. Курчатова, 23а. За вхідними дверима на шафі висять вигаптувані прапори України, США й Великої Британії. На столі манекени у вишиванках та ікони. У коробках складені оздоблені краватки і метелики.

— Відкрити музей порадив син, — розповідає Тетяна Протчева. — Сказав: "Годі ховати вдома свої роботи. Їх треба показувати людям". Поряд зі своїм місцем роботи знайшла приміщення, яке здавали в оренду. Заклад з'явився торік.

Майстриня дістає з полиці обкладинку для паспорта. На білому полотні чорними і червоними нитками вишиті геометричні візерунки, ліворуч — напис Passport.

— У моїй родині всі такими користуються. Розробила спеціальні набори для вишивання обкладинок: із канвою, нитками та схемами візерунків. Малюнки прості. Навіть початківець упорається за два дні.

Тетяна Іванівна бере коробку з червоною краваткою, розшиту по діагоналі.

— Першу вишила своєму синові, — прикладає виріб до грудей. — Він одягнув її лише з поваги до моєї праці. Коли повернувся з ліцею, сказав: "Мамо, твої краватки — супер!". Тоді я зрозуміла, що ця річ актуальна і потрібна молоді. Зараз син навчається в медичному університеті імені Богомольця. На всі екзамени одягає мої краватки. Вони допомагають успішно складати сесію. Завдяки вишивці піднімається настрій і зникає нервове напруження.

Майстриня гаптує краватки на замовлення. Ціни від 250 грн. Найдорожча — цілком зашита, коштує 1000 грн.

— Використовую натуральні тканини й бавовняні нитки. Спочатку розробляю візерунок, а потім починаю вишивати. Замовлення виконую за три тижні. Мої краватки мають колишні президенти Леонід Кравчук, Віктор Ющенко і теперішній Віктор Янукович. Також є вони в колекції екс-мерів Києва — Олександра Омельченка й Леоніда Черновецького. Їм такі замовляли на подарунки родичі та колеги. Вишитого метелика в мене купив музикант Олег Скрипка. Часто його вдягав, а потім загубив. Якось показувала свої краватки на виставці в Японії. До мене підійшов мер міста Хадзу. Я вийняла з коробки краватку і вдягнула йому на шию, щоб сфотографувався в ній. Зняти її він не дав.

У другій кімнаті на стінах висять портрети Лесі Українки, Тараса Шевченка, Енді Воргола, Юрія Гагаріна, Джона Леннона. Вони вишиті білими нитками по чорній канві. Тетяна Іванівна вимикає світло і запрошує до зали. Портрети світяться в темряві.

— Якось знайома з Японії подарувала моток ниток для вишивання. Уночі прокинулась, а їх у темноті видно. Почала з ними працювати. Такі нитки недорогі — 20 метрів коштують 20 гривень. Спочатку роблю схему. На це іде від двох тижнів до місяця. Стільки ж часу потрібно на вишивання портрета.

На карту витратили дві тисячі метрів ниток

У серпні торік Тетяна Протчева почала вишивати карту України.

— Часто їздила за кордон. Там зрозуміла, що іноземці нічого не знають про нашу державу. Щоб це виправити, вирішила вишити карту. Першу робила п'ять місяців. Використала 2 тисячі метрів французьких ниток і 140 камінців Сваровські. Коли презентувала, люди почали розпитувати, який орнамент притаманний регіону, де вони народилися. Тоді взялася вишивати другу, там кожен регіон прикрашає його "рідний" візерунок. У поїздки беру карту з собою, всім пропоную зробити хоча б один стібочок. Імена усіх охочих записую в паспорт виробу. Найбільше подобається вишивати чоловікам. Спочатку вони бояться взяти голку, та за кілька секунд їх неможливо відірвати від цього заняття.

Розмір карти 1 на 1,3 м. Унизу є відомості про територію, населення та столицю України, вишитий вірш про калину.

 

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Протчева вишила краватки для Ющенка і Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути