Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2016 00:45

Суд над Романом Сущенком буде закритий

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.facebook.com/Рон Высочанский
  Роман Сущенко бере інтерв’ю в учасниці пробігу за мир в Україні — в Парижі 26 квітня минулого року. У Франції працював шість років
Роман Сущенко бере інтерв’ю в учасниці пробігу за мир в Україні — в Парижі 26 квітня минулого року. У Франції працював шість років

— "Лефортово" — одно из мест, где были чудовищные сталинские репрессии 1930-х годов. В давлении на Романа могут использовать методы советской репрессивной системы. На него сейчас оказывается сильное психологическое воздействие, — каже професор з геополітики, викладач паризької школи бізнесу ICN Олександр Мельник, 58 років. Живе у Франції. Товаришував із журналістом 47-річним Романом Сущенком.

ФСБ затримала Сущенка 30 ве­ресня в Москві. Звинуватили у шпигунстві, назвали полковником Головного управління розвідки Міноборони України. Йому загрожує 20 років в'язниці. Працював кореспондентом державного інформагентства "Укрінформ" у Парижі. В Росію поїхав відвідати двоюрідного брата.

Журналіст перебуває в московському СІЗО "Лефортово". Справа — під грифом секретності. Суд буде закритий.

— Обвинувачення у зборі інформації про збройні сили РФ, сидячи в Парижі, не витримує критики, — говорить заступник гендиректора "Укрінформу" 42-річна Марина Сингаївська. — Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович вимагала доказів про шпигунство. Їх не було.

Сущенка захищає колишній адвокат Надії Савченко Марк Фейгін. Каже, Роман налаштований боротися. Він усвідомлює, чим закінчується ув'язнення в Росії.

— Востаннє бачилися під час авіасалону в Ле Бурже (пройшов 19–25 вересня. — ГПУ), — каже українська журналістка 49-річна Алла Лазарєва. Працює в Парижі. — З Романом часто перетиналися. Висвітлював практично все, що бодай трохи стосувалося України. Цілими днями писав. Тому заява про його шпигунство — нісенітниця. Мусив би займатися цим хіба вночі.

У Францію Роман Сущенко поїхав працювати після відкриття там корпункту "Укрінформу" 2010-го. Перевіз дружину Анжелу та сина Максима, 9 років. Донька 25-річна Юлія працює в Києві журналістом. Родина живе в сьомому окрузі Парижа — фешенебельному адміністративному кварталі.

— Мене це дивувало. Адже в України не так багато грошей, щоб винаймати квартиру журналісту в тому районі. Та Роман вважав, це важливо — бо там розташовані головні політичні установи, — розповідає Олександр Мельник. — Він повністю занурювався в роботу. Його професіоналізм був очевидний для всіх.

Роман не добре знав мову. Хоча довго прожив у Франції. За кілька днів до арешту брав у мене інтерв'ю. Я запросив на цю зустріч дружину. Вона не говорить російською. З нею він не міг порозумітися.

— В Париже Роман живет, судя по всему, скромно. Иногда нам ­удавалось поговорить, пережидая бесконечные часы "нормандских" переговоров. Он спрашивал, где можно дешевле найти машину, чтобы съездить с семьей на пару дней ­отдохнуть. Или нет ли у меня вариантов журналистской подработки, — говорить журналіст російської "Новой газеты" Юрій Сафронов. — Іноді брав у нього фото для своїх матеріалів. Він хороший фотограф. У жовтні 2015-го наш сайт публікував знімки Романа з паризької зустрічі Олланда, Путіна, Меркель і Порошенка. Декілька місяців тому я віддав йому гонорар — 20 євро (560 грн. — ГПУ).

— Намагалася зустрітися з ним, коли приїжджала робити сюжети у Францію. Але він постійно кудись біг, був у роз'їздах, — каже 39-річна Юлія Шипунова з Вінниці. Навчалася з Романом Сущенком в Інституті журналістики. — Вовка ноги годують. Це якраз про Рому.

Рідні попросили не насідати на них із розпитуванням. Самі нічого не знають і не розуміють.

Зараз ви читаєте новину «Суд над Романом Сущенком буде закритий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути