Ексклюзиви
пʼятниця, 01 січня 2016 06:20

"Спочатку п'ють разом, потім чоловік б'є дружину"

Автор: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Поліцейська Людмила Мілевич із донькою Алексою у торговельно-розважальному центрі столиці
Поліцейська Людмила Мілевич із донькою Алексою у торговельно-розважальному центрі столиці

У липні 2015-го на столичній Софійській площі 28-річна Людмила Мілевич дала присягу працівника патрульної поліції. Раніше працювала в юридичному відділі банку.

Із Людмилою зустрічаємося ввечері на першому поверсі торговельно-розважального центру на столичній Троєщині. Жінка вдягнена у пальто коралового кольору, чорні лосини й чоботи на платформі. Має густо нафарбовані очі й розпущене чорне волосся майже до пояса. Привела доньку 7-річну Алексу на атракціони.

— Стали проводить вместе больше времени, — розповідає Людмила Мілевич. — Раніше для мене головним було вчасно відвести її в садочок, потім — на малювання, карате, англійську. Тепер майже весь вільний час проводимо в таких-от закладах або в аквапарку. Щотижня намагаємося виїжджати з Києва.

Шукаємо затишне місце для розмови. Стаємо в холі біля входу.

Відчуваєте себе по-іншому, коли вдягаєте форму?

— У цьому образі не гарантую, що діятиму, якщо поруч скоять злочин. У формі мені — море по коліна. Противником може бути 150-кілограмовий чоловік. Причина навіть не у зброї чи спецзасобах. Просто я — на службі. Раніше сім'я бажала мені вдалого дня. Тепер перед виходом із дому на роботу прошу, щоб побажали найнуднішої зміни.

Дедалі на вулицях Києва стає небезпечніше. Частково через збільшення кількості зброї, що привозять із зони АТО. Часто її зберігають вдома, перевозять у метро. Можеш їхати й не знати, що поруч людина везе гранату в кишені.

Недавно нас викликала молода жінка. Її побив брат. Повернувся з АТО. Сестра розказала, що бачила в нього три гранати. Коли ми приїхали, він устиг піти з дому. Дві гранати захопив із собою, третю залишив. Її вилучили. Почали йому дзвонити. В таких ситуаціях з чоловіками краще розмовляти саме жінкам-поліцейським. Брат повернувся, але гранати не привіз. Десь заховав. Не мали, що висунути йому.

На сімейні скандали викликають?

— Найчастіше трапляються сімейні сварки на ґрунті вживання алкоголю. Спочатку п'ють разом, потім чоловік б'є дружину. Буває навпаки — чоловік викликає нас і каже: зробіть що-небудь, бо інакше вдарю її і вам все одно доведеться приїхати.

Маємо таке законодавство, що за вкрадений шматок хліба людину посадять, а за побиття жінки й дітей відпустять за годину.

Необхідно, щоб у райвідділах відкрили кімнати попереднього ув'язнення. Тоді можна було б ізолювати тих, хто чинить насильство в сім'ях. Доки посидить там зо три доби, побита дружина зможе полікуватися. Недавно дівчина викликала патруль, бо чоловік бив її. Його забрали до райвідділку. Протримали ­годину. Він повернувся і продовжив знущання. Та взяла ніж і зарізала його. Тепер вона винувата.

Ви не раз казали, що достатньо забезпечені матеріально й не залежите від зарплати. Навіщо вам робота в поліції?

— У дитинстві часто їздила з батьком у машині. На адресу ДАІ чула від нього лише образливі слова. Коли торік з'явилися оголошення про набір у поліцію, тато подзвонив і сказав: якщо там справді буде так, як обіцяють, то маєш туди піти. Це на твій характер. Відповіла йому: ти сам звик їм у спину плювати, тепер хочеш, щоб мені у спину плювали? Він відповів: у поліції все має бути інакше.

За годину піднімаємося на третій поверх до дитячого розважального центру. Перед входом на майданчик Людмила роззувається і йде шукати доньку серед дітей, які бігають навколо.

"Якщо зняли номер із машини, 100-відсотково його знайду"

— Будь ласка, не називайте район, у якому патрулюю, — сміється Людмила Мілевич. — А то пів-Києва там сидітиме. У соцмережах мене читають тисячі людей. Отримую багато прохань сфотографуватися разом, поспілкуватися. Розказують про своє життя. Але й дають багато корисної інформації. Пишуть, де хто курить наркотики, де їх купують. Працівник ломбарду може написати, що 5 хвилин тому отримав такий-то телефон. Дивлюся, чи є в мене подібна крадіжка.

За півроку на своїй ділянці вивчила кожну дірку. Знаю, де розташовані травм­пункт і наркопритон. Знаю людину, яка мені точно відповість, чи продавали тут сьогодні "щось". Кожен патрульний має таких знайомих. Якщо зняли номер із машини, знаю три-чотири точки, де 100-відсотково знайду його.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку п'ють разом, потім чоловік б'є дружину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути