Ексклюзиви
пʼятниця, 30 вересня 2016 07:10

Шимон Перес помер після інсульту

Автор: ФОТО З САЙТА www.nbcnews.com
  Перед смертю Шимон Перес хотів стати донором органів. Сітківку його ока пересадять іншій ­людині
Перед смертю Шимон Перес хотів стати донором органів. Сітківку його ока пересадять іншій ­людині

У госпіталі Тель-Авіва після інсульту помер колишній президент Ізраїлю Шимон Перес. Йому було 93 роки.

Перес народився в єврейській сім'ї у селі Вішнево в Польщі. Зараз — це Мінська область Білорусі. Мав прізвище Перський. Батько скуповував пиломатеріали, мати працювала бібліотекаркою.

— Дід по материній лінії був рабином. Він познайомив мене з Торою та історією єврейського народу, — згадував Шимон Перес. — Умів грати на скрипці й читав мені російською Достоєвського й Тол­стого.

У 4 роки Шимон почав складати вірші. Поезією захоплювався все життя.

1934-го родина виїхала до Палестини. У Тель-Авіві закінчив сільськогосподарську школу. Кілька років працював пастухом. Зацікавився політикою та будівництвом нової єврейської держави.

— У мене немає формальної освіти, бо довелося працювати з юного віку, — говорив Перес. — Вся моя освіта — із книжок. Навіть знання мов. До 26 років слова не знав французькою чи англійською. Але розумів, як треба вчитися.

Кожному відомо, що слід тричі на день харчуватися. Так їмо і гладшаємо. Людина повинна знати: якщо читатиме тричі на день, то стане розумнішою. Краще бути розумним, ніж товстим.

У Палестині Перес став активним учасником руху, що боровся за об'єднання єврейського народу на історичній батьківщині. Був членом підпільної організації "Хагана". Згодом при міністерстві оборони Ізраїлю відповідав за закупівлю зброї та набір військових. Поїхав до Сполучених Штатів представником міністерства. Суміщав роботу з навчанням у Гарвардському університеті.

У 29 років став міністром оборони. До його заслуг зараховують розвиток електронної, авіаційної та оборонної промисловостей.

Шимон Перес був президентом Ізраїлю з 2007 по 2014 роки. Двічі — прем'єром і тричі міністром закордонних справ. Вів мирні переговори з палестинцями. 1994-го спільно з тодішнім прем'єром Ізраїлю Іцхаком Рабином і палестинським лідером Ясиром Арафатом отримав Нобелівську премію за вклад у мирне врегулювання ситуації на Близькому Сході.

Із дружиною 20 років жив окремо

З майбутньою дружиною 22-річний Шимон Перес познайомився у селищі Бен-Шемен. Там працював із загонами самооборони підпільної організації "Хагана" під час арабо-ізраїльської війни.

— Щоб справити на Соню враження, цитував їй "Капітал" Маркса, — розповідав. — У Бен-Шемені й побралися. Медовий місяць провели на березі Йордану. Товариші облаштували між двома великими евкаліптами альтанку, обвиту зеленню. Вона стала на тиждень нашим "гніздечком".

Останні 20 років подружжя жило окремо. Після обрання Переса президентом дружина відмовилася переїжджати до його резиденції в Єрусалимі. Залишилась у Тель-Авіві. Померла п'ять років тому.

Мали трьох дітей та шістьох онуків.

Зараз ви читаєте новину «Шимон Перес помер після інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути