Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2016 07:05

Роман Іваничук переніс двостороннє запалення легенів

Автор: Ольга Швед
  Письменник Роман Іваничук у робочому кабінеті у Львові. Народився у селі Трач Косівського району на Івано-Франківщині в родині ­вчителів
Письменник Роман Іваничук у робочому кабінеті у Львові. Народився у селі Трач Косівського району на Івано-Франківщині в родині ­вчителів

— На столі залишився аркуш чистого паперу й ручка. Новий початок не судився. Ручку ми поклали татові до кишені. Щоб мав чим писати там, — каже Наталія Іваничук, 59 років, донька письменника Романа Іваничука. Він помер удома в суботу, 17 вересня, на ­88-му році життя. Останнім часом хворів. Шість місяців тому потрапив до лікарні із двостороннім запаленням легенів.

Романа Іваничука ховають 19 вересня у Львові на Личаківському кладовищі. Біля центрального входу встановили ­мікрофони. Перед похованням проводять народне віче. Зібралися понад 200 людей.

— Був добрий батько, але категоричний, — продовжує Наталія Іваничук. Йде за труною в чорному шерстяному пальті. — У школі мріяла стати лікарем. Батько мене в медицині не бачив. Та й сім'я не мала грошей, щоби вивчилася на медика. Тато не відмовляв, лише сказав: "Якщо захворію, не буду здатен ходити, чи зможеш доглядати мене лежачого? Якщо — так, то йди вчися". Мав на увазі, що матиму справу з фізіологічними людськими потребами. Що фах лікаря мені не підходить. Вступила на романо-германську філологію.

Чоловіки в офіцерській формі несуть алеєю труну. Церковні хористи у вишиванках разом зі священиком відспівують поминальну.

— Востаннє Роман приходив до мене у липні. Погано почувався. Казав, що важко підніматися сходами. Обіцяв незабаром показати новий твір. Часто приносив свої тексти читати. Приходили з дружиною Ніною, як голубки. Я тішився за них, що в поважному віці мають такі теплі стосунки. З Романом зналися ще з 1940-х, — розповідає доктор медичних наук Олександр Кіцера, 85 років. Бере участь у процесії. Тримає ціпок.

Вінок із синіми й жовтими хризантемами та написом "Від часопису "Дзвін" несе чоловік у темно-синьому костюмі. У літературному журналі небіжчик працював 27 років. Був редактором відділу прози.

— Ми з Іваничуком працювали в одній кімнаті в редакції "Жовтня". Потім його перейменували на "Дзвін", — розповідає редактор часопису Юрій Коваль, 74 роки. — Його називали австріяком. Бо можна було годинник по ньому звіряти. Щоранку о 8:00 приходив на роботу, ніколи нікуди не запізнювався. Був різкий, категоричний, але чесний і справедливий. Коли якийсь молодий автор приносив твір — такий, не дуже, прямо міг сказати: "Ти не доріс до літератури".

Не терпів фамільярності. У товаристві його називали "папою". Певне, за ставлення до молодих. Жінки його любили, бо дотепний, гарно співав, мав хороше почуття гумору, гуцульські риси обличчя. І йому жінки подобалися. Вчив мене: "Красиву жінку можна цілувати всюди". Сам ловеласом не був. Не бачив у його товаристві жодної іншої жінки, крім Ніни Бічуї. Вона була його порадницею. Їй першій читав свої ­твори.

Із товариством після роботи часто ходив на каву — "козу водили" від кав'ярні до кав'ярні. Я нечасто йшов із ними. Бо інколи все могло закінчитися словами "Ти мене поважаєш?"

Іваничука ховають у родинному гробівці. Чоловіки в білих рукавичках закопують труну. Дружина письменника Ніна Бічуя з донькою Наталею стоять поряд. З іншого боку — син Ярема та онуки. Втирають сльози.

Письменниця Ніна Бічуя — друга дружина Романа Івановича. Перша, Софія, померла. З нею Іваничук виховав сина Ярему та доньку Наталію. Мав четверо онуків.

Книжки писав на сотнях карток

Роман Іваничук написав понад 20 романів. Є автором новел і повістей. Отримав Шевченківську премію за романи "Вода з каменю" та "Четвертий вимір".

Найвидатнішим романом вважають "Мальви" 1968 року. Написав про яничарів, зречення від рідного народу. За твір його переслідувала радянська влада. Не ­любив, коли його впізнавали як автора "Мальв". Казав: "У мене є кращі романи".

— Я був хрущем, що пив мед із його "Мальв". Виховувався на його творах упродовж десятиліття, — говорить письменник Василь Шкляр, 65 років. — Після виходу мого роману "Чорний Ворон" Роман Іваничук підійшов до мене і каже: "Василю, звертайся до мене на ти". Хоча був значно старший за мене. Я, звісно, не міг наважитися "тикати" до такого авторитетного майстра.

Іваничук мав в українській літературі свій власний простір. Він не перетинався ні з чиїм. Його історична проза — гостросюжетна. Поєднує фантастику з науковою достовірністю. Використовував народну мову й фольклор. На відміну від інших радянських авторів, не йшов на компроміси.

Роман Іваничук не користувався комп'ютером — друкував на машинці. Спершу записував уривки на сотнях карток, розкладав їх перед собою та зводив у роман.

Був одним з організаторів Товариства української мови імені Тараса ­Шевченка, членом Народного руху України. З 1990-го по 1994-й обраний депутатом Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Роман Іваничук переніс двостороннє запалення легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути