Ексклюзиви
пʼятниця, 10 грудня 2010 06:30

"Піднімала з-за столу за комір, якщо не помили руки"

Автор: фото з сайта www.uac.gov.ua
  Галина Колотницька (праворуч) під час молебеню перед відправленням у другу експедицію в Антрактиду 1998 року
Галина Колотницька (праворуч) під час молебеню перед відправленням у другу експедицію в Антрактиду 1998 року

В оприлюднених засновником сайта Wikileaks листах американського посла у Лівії Джейна Кретза йдеться про те, що у почті лівійського лідера 68-річного Муаммара Каддафі є "розкішна медсестра-блондинка" з України 38-річна Галина Колотницька. Вона має величезний вплив на нього. Каддафі завжди бере її із собою у відрядження, мотивуючи це тим, що вона найкраще знає його розпорядок дня. На день народження подарував їй годинник зі своїм зображенням. Такий самий отримала під час його візиту до України мати Галини Колотницької — Ірина.

Дочка Галини — 20-річна Тетяна Колотницька живе з бабусею у місті Бровари на Київщині. Двері на першому поверсі їхньої квартири старі, оббиті дерматином. У сусідів — нові, броньовані. На дзвінок ніхто не відповідає. Відчиняє сусідка, яка мешкає праворуч:

— Таня в університеті Шевченка вчиться, йде рано і приходить пізно. Таню ображає, що її маму коханкою Каддафі виставили. Каже, не було між ними нічого. Мати її окремо від нього живе, має свою квартиру. Таня їздила туди. Вона арабську вивчає, хоче до матері переїхати. Але через цей скандал уже не знає, що робити.

Із другого поверху спускається чоловік. Він працював на одному підприємстві із батьком Галини.

— Він столяром був, а я електриком. Я за Галю радий. Якби у нашій країні була для неї достойна робота, нікуди вона звідси не поїхала б.

У селі Заворичі під Броварами садибу Ірини Кощій, матері Галини, знають усі. Подвір'я і хата відгороджені двома парканами. Між ними бігає пес. Із будинку ніхто не виходить.

— Та вона у внучки, взимку майже не приїжджає, — говорить сусідка 79-річна Марія Кіндратова. Вона принесла суп у мисці. — Мене попросила за собакою наглядати, їсти носити. Галя приїжджала в село роки три назад, коли її батько Микола помер. Проста зовсім. Отако щоб побачили на вулиці, то й не впізнали б, що такий високий пост займає. У брюках любить ходити. Золота чи драгоцінностей на ній не бачила. Йде по вулиці, здоровається з кожним.

Каже, завжди десь на виїзді працювала.

— Як школу закінчила, так і поїхала: спершу у Київ вчитися, потом по світах. Галинин чоловік помер, коли дочці 2 роки було. Після цього вона на заробітки в Антарктиду подалася. Малу бабушка Іра та дід Микола виховували. Ірина часто плакала, що єдина дочка рідко приїжджає. Просила її вернутися. Грошей у них небагато. Бо тоді Іра не ходила б по людях потолки і побєлку робити. Хоч на пенсії, а нашла роботу сторожихою у Броварах.

У Броварській школі №2 Галині Колотницькій обіцяють зробити куточок пошани. Усі в місті запитують вчителів, чи правда, що особиста медсестра Каддафі до їхньої школи ходила.

Учителька фізкультури Надія Єфремова каже, що Галина не любила носити спортивну форму:

— Товста не була, але мала від природи гарні пишні форми. Тому не любила одягати спортивний костюм. Казала, він повнить. Уроки фізкультури пропускала. Якось із дівчатами прийшли до мене, попросили показати вправи для схуднення. Вони десь вичитали, що швидко спалюються жири, якщо довго стояти з піднятими руками. Ставали під стінкою, витягували руки і стояли так по півгодини. Я сама спробувала, то через 10 хвилин все тіло заклякло.

56-річний Микола Старинець рік працював із Галиною у другій експедиції в Антарктиді 1998-го. Говорить, вона легко уживається з людьми:

— Не конфліктна, вміє пом'якшити будь-яку ситуацію. Тому і змогла так довго бути біля лівійського лідера. Його ж, кажуть, не всі витримують. В Антарктиді Галя була любіміцою, вона шикарно готує. Струдель з маком у неї виходив дивовижний. Коли вона чергувала на кухні, пройти з непомитими руками було неможливо. Підходила і за комір підіймала.

Пригадує, як Галина витрушувала із кишень полярників яблука.

— На українській станції є два холодильники — для м'яса і фруктів. Ми в них грілися. Бо на вулиці мінус 40, а в холодильнику мінус 4. Проберемося  у холодильник і яблука крадемо. Сидимо, жуємо, доки Галя шурхіт не почує. Із холодильника виходили, вивертаючи кишені — вона перевіряла, щоб не забирали фрукти із собою. Сонце в Антарктиді видно 18–20 разів на рік. Ми у ті дні вибігали на сніг і роздягалися до пояса. Можна було стояти кілька хвилин, бо на 5-й хвилині ти вже згорав. Галя не загорала, бо соромилася фігури. Хоча фігура в неї гарна, пишна була.

Зараз ви читаєте новину «"Піднімала з-за столу за комір, якщо не помили руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути