пʼятниця, 01 січня 2016 05:40

Планують запровадити тестування для дев'ятих класів

2016-го розпочнеться реформа середньої освіти. Вона передбачає перехід на 12-річне навчання. Планують збільшити зарплати вчителям, скоротити кількість шкіл.

— Я бачив уже п'ять варіантів цієї реформи. Зрозумів, що радикальних змін не буде, — каже 52-річний Віктор Громовий, голова Кіровоградської асоціації керівників шкіл. — У Міністерстві говорили, що 2016-й стане роком англійської мови. Але не підготували бази для цього: ніяких кардинальних змін програм, методик вивчення, нових підходів. Рівень вивчення англійської у нас дуже низький. Потрібно зробити прорив. Більшість учителів раз на п'ять років формально проходять курси підвищення кваліфікації. Але вони не дають ніякого ефекту. Потрібно переймати грузинський досвід. Там запросили викладати 6 тисяч іноземців, для яких англійська — рідна. В Україні цю цифру треба множити на 25. Необхідно відправляти учнів в англомовне середовище, закупити нові підручники. Найбільша проб­лема, що не вдалось зробити обов'язковим незалежне оцінювання з іноземних мов.

Також планують запровадити ЗНО для дев'ятих класів. Склавши тести, учні зможуть вступати в технікуми й училища.

— Думаю, його перенесуть на рік. Бо за півроку підготувати якісні тести неможливо. Треба випробувати їх спочатку в кількох школах, доповнити, як було з тестами для 11-х класів. Якщо цього не зроблять, буде багато проблем під час проведення, — продовжує Віктор Громовий.

Із 317 вузів залишиться 60–70, повідомили в Міністерстві освіти.

— Масового закриття наступного року не буде. Це правильна тенденція. Якщо врахувати кількість населення, то вищих навчальних закладів має бути в тричі менше. Забиратимуть ліцензії в багатьох приватних вузів. ­Багато таких повідкривалися в райцентрах. Не навчають студентів, а просто продають дипломи. Міносвіти укрупнюватиме вузи. Це допоможе в одному місці зосередити найкращі наукові кадри, студентів і більше фінансування.

Зараз ви читаєте новину «Планують запровадити тестування для дев'ятих класів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути