пʼятниця, 01 липня 2016 05:10

Після смерті батька Лаура Калашник перейшла на мову жестів

Автор: ФОТО З особистого архіву Лаури Калашник
  Киянка Лаура Калашник викладає мову жестів у Центрі громадянських ініціатив ”Ми — разом”. Вона не чує від народження
Киянка Лаура Калашник викладає мову жестів у Центрі громадянських ініціатив ”Ми — разом”. Вона не чує від народження

— Є слово "глуха". Але правильно казати ­людина, що не чує або слабко чує. Головне — не називайте ­інвалідом. Це образливо, — каже киянка 22-річна Лаура КАЛАШНИК.

Спілкуємося жестами. Вона не чує від народження.

— Невеликий відсоток слуху зберігся. Це дозволяє мені слухати музику в навушниках, якщо голосно ввімкнути. Спілкуватися з людьми не можу. Батьки — також слабкочуючі.

Із матір'ю Адою живуть у гуртожитку для глухих. Батько 39-річний Вадим помер 2013 року від набряку мозку.

— Я хочу створити сім'ю з нечуючим хлопцем, — про­довжує. — Буде легше порозумітися. Мислю не так, як здорові люди. Це ускладнює стосунки. Маю хлопця-іноземця. Він працює шеф-кухарем.

— Навчалася в школі-інтернаті № 9 для слабкочуючих дітей. Після 10-го класу втекла звідти. Були змішані класи — половина чуючих, половина глухих. Останніх гнобили. Викладачі забороняли спілкуватися жестами. Змушували читати по губах. Це складно, не в усіх чітка артикуляція. Почувалася розумово відсталою потворою. Два роки довчалася заочно.

За професією Лаура флорист-дизайнер. Працювала у квіткових салонах.

— Не хотіла виглядати неповноцінною. Бейджик із написом, що не чую, не носила. Як дізнавалися, що глуха, вважали мене мало не ідіоткою. Коли перебуваєш у тиші, ніщо не заважає зосередитися на роботі. Мала власну квіткову студію "Даруй радість". Закрила через підвищення курсу долара. Квіти подорожчали.

— Уперше почула звуки навколишнього світу в 19 років, коли одягла слуховий апарат, — розповідає Лаура. — 14 тисяч гривень на нього зібрала сама. Для рідних це була непідйомна сума. Подобалося слухати вітер і шум води, навіть із крану. Звуки міста й розмови людей дратували. Колеги засипали питаннями. Не розуміли, що потрібен час, аби розрізняти слова й почати нормально говорити. Маю проблеми з артикуляцією. У дитинстві не вчилася розмовляти. ­Після смерті батька бажання слухати світ пропало. Апарат зняла. Спілкуюся жестами.

Зараз ви читаєте новину «Після смерті батька Лаура Калашник перейшла на мову жестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути