вівторок, 24 травня 2016 07:10

Олена Молоданова займається карате на візку

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Олена Молоданова з міста Маріуполь на Донеччині пересувається на візку. Отримала травму хребта 1996 року
Олена Молоданова з міста Маріуполь на Донеччині пересувається на візку. Отримала травму хребта 1996 року

— Знадобилося два роки після травми, щоб усвідомити, як жити далі. Важко справитися самій. Якщо всередині не маєш міцного стрижня, можна зламатися, — каже 40-річна Олена Молоданова з міста Маріуполь на Донеччині.

Вона — чемпіонка світу з карате серед людей на візках. 1996 року отримала травму хребта. Пересувається на візку.

— Як отримала травму, згадувати не люблю, тому нікому не розказую, — говорить Олена. — Не хочу, щоб мама і рідні сумували через те, що зі мною сталося. Знала — коли опущу руки і плакатиму, страждатимуть ще більше. Після травми почала займатися карате. Подумала, що знадобиться. А раптом хтось нападе, а не вмію поставити блок.

Не раз хотілося вчинити самогубство. Зараз таке на думку не спадає. В Україні майже три мільйони людей з інвалідністю. Це — кожен десятий. Їх менше не стане.

Олена з 2008 року віддалено працює на підприємстві "Маріупольтепломережа", телефоном консультує користувачів.

— Це не та робота, якої б мені хотілося. Але добре, що вона є. Бо прожити на 1,2 тисячі гривень пенсії з інвалідності неможливо, — розповідає. — Хочу навчитися водити машину. У Маріуполі немає автошколи для інвалідів і обладнаних авто. А в Києві є. Громадським транспортом користуватися складно. Виїзд у місто — постійний адреналін. Треба просити людей, щоб підняли, підсадили, піднесли. Вони ж не зобов'язані надривати спини.

Незаміжня, дітей не має.

— До травми я працювала, хотіла вийти заміж, — продовжує. — Планувала вступити до університету і стати юристом. Ще мріяла мандрувати світом.

От зараз ми сидимо за столом і спілкуємося. Ви говорите, думаєте, смієтеся. Так само і я. Сидячи — ми нічим не відрізняємося. Різниця лише в тому, що після розмови ви встанете і підете, а я поїду.

Щоранку прокидаюся і думаю: а раптом я встану і все буде добре? Якщо мені запропонують зробити кілька уколів, щоб я встала і пішла, або встановити в тіло якийсь чип — я не відмовлюся. ­Надія є завжди.

Зараз ви читаєте новину «Олена Молоданова займається карате на візку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути