пʼятниця, 21 жовтня 2016 05:30

Найстарішому барану 13 років і 10 місяців

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Інна Черненко з Миколаєва тримає посвідчення Національної книги рекордів України. Її барана Тулупа визнали найстарішим у країні
Інна Черненко з Миколаєва тримає посвідчення Національної книги рекордів України. Її барана Тулупа визнали найстарішим у країні

— В детстве долго верила в Деда Мороза. Как-то перед Новым годом написала ему письмо: "Мне не нужны ни роликовые коньки, ни велосипед, ни сладости, ни новое платье. Хочу маленького барашка". Мама нашла письмо под елкой. Объездила кучу хозяйств. На ферме в Николаевской области нашла Тулупчика. Ему было два дня от роду, — розповідає 26-річна Інна Черненко з Миколаєва. З 2002-го тримає вдома барана ­Тулупа. Потрапив до Національної книги рекордів як найстаріший в Україні. Йому 13 років і 10 ­місяців.

Інна Черненко живе в приватному будинку. Для Тулупа на подвір'ї ­зробила окрему будівлю.

— Спочатку годувала його з соски овечим молоком, яке мама купувала на базарі, — згадує Інна. — Перед сном клала Тулупчика поряд із собою на подушку. Біля нього було приємно, бо був рожевим і м'якеньким. Коли підріс, довелося перевести на двір.

Гуляти далеко не ходили. Барани не люблять змінювати звичну обстановку. Від стресу в них може зупинитися серце. За літо Тулуп вискубав всю траву і пооб'їдав усе листя біля дому. Перехожі постійно його фотографували.

Якось Тулупчик підняв мене на роги. Збиралася з ним на прогулянку. Тільки відкрила хвіртку, як кинувся на вулицю. Зрозуміла, що сиджу в нього на голові й тримаюся за роги. Проніс мене кілька ­метрів.

Роги в барана довгі й закручені. Мають 55 сантиметрів. Перестали рости кілька місяців тому. Двічі на рік Тулупа стрижемо. Раніше наймали спеціалістів. Замість плати вони забирали вовну на шкарпетки. Років п'ять стрижемо з мамою самі. Перший раз робили це години зо дві. Тепер — півгодини.

Тулупа годують вівсом, сіном, кавунами і морквою.

— Даємо сухарики, листя фруктових дерев, — додає Інна. — За раз може з'їсти два кілограми моркви і половину великого гарбуза. Любить кавуни. Якось залишила на лавці один, сама пішла в будинок. Коли повернулася, від кавуна було лише денце.

Недавно в Тулупа від старості випали передні зуби. Щипати траву не може. Її доводиться перебивати на блендері. На зиму заготовляємо йому сіно. Вистачає тюків 20–30.

Баран хворів лише раз — через мене. Зварила йому картоплі, яка позеленіла. Тулупчику від неї стало зле. Викликали ветеринара. Пояснив, що такого баранам давати не можна. Тиждень тварина мучилася.

Останнім часом накульгує на заднє копитце. Лікар говорить, це від старості. Барани зазвичай живуть 10–12 років. Мій для свого солідного віку непогано зберігся.

Вважають, що барани дурні. А Тулуп відгукується на своє ім'я, розуміє, як кличу погуляти. Коли йду на роботу, скучає за мною. Мама каже, весь час лежить у своєму будиночку й дивиться на ворота. Тільки бачить мене, одразу біжить назустріч і підставляє голову, щоб погладила.

Інна Черненко працює в бізнесі батьків — мають швейне виробництво. Час від часу ­підробляє фотомоделлю.

Зараз ви читаєте новину «Найстарішому барану 13 років і 10 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути