вівторок, 13 вересня 2016 06:00

На заробітки хочуть їхати на півроку чи рік
2

Директор компанії ”Work For You” Юлія Гайко: ”У США бракує технічних працівників. Бо там модно отримувати бізнес-освіту”
Фото: ФОТО надане Юлією Гайко

— У 2014–2015 роках був шалений попит на роботу за кордоном. Багато українців хотіли поїхати хоч кудись. Зараз зважено приймають рішення про виїзд на заробітки. Пишуть, у яких країнах хочуть працювати. Через теракти в Європі, спроби перевороту в Туреччині, заробітчани відмовлялися від роботи за день до вильоту, — розповідає 30-річна Юлія Гайко, директор компанії "Work For You".

Працює менеджером у п'ятизірковому готелі в Домініканській Республіці. Паралельно керує київським агентством із працевлаштування за кордоном.

— Найбільше на заробітки їдуть із Харкова, Запоріжжя. Багато запитів на роботу в Польщу. Українці охоче погоджуються на адміністративні вакансії, навіть якщо зарплата невелика. Не хочуть йти на низькокваліфіковані робітничі спеціальності. Хоч там платять більше. Часто їдуть за кордон, щоб утекти від проблем удома. Думають, легко зароблять гроші.

Найчастіше підбираємо персонал для туристичної галузі. Я сама 10 років тому починала працювати аніматором (працівник, який розважає туристів у готелі. — ГПУ). Тоді на них був попит. В Україні у п'ятизіркових готелях таким спеціалістам платять 7 тисяч гривень. За кордоном отримують від 500 доларів за місяць. Роботодавець забезпечує житлом, харчуванням. Я була аніматорам у Туреччині, Болгарії, Китаї, Грузії. Коли набралася досвіду, почала допомагати підбирати персонал для готелів.

Робоча віза в Туреччину нині коштує 345 євро. Домініканська — ще дорожче. Потрібно знати англійську, додатково польську чи німецьку. Цьогоріч роботодавці рідко погоджувалися наймати людей без знання іноземної. Російськомовних туристів у готелях Туреччини, Єгипту поменшало.

Персонал у готелі в туристичних країнах зазвичай набирають лише з іноземців. Оплачують візи, проживання, харчування. Держава там контролює роботодавців. Завдяки цьому можна гарантувати хороші умови праці, оформлення робочої візи та заявлені зарплати.

Українці найчастіше хочуть їхати на заробітки на 6–12 місяців. На тривалі контракти мало хто погоджується. Мали домовленості з роботодавцями із Об'єднаних Арабських Еміратів, Бахрейну, Кувейту. Пропонували роботу щонайменше на два роки в туризмі, медицині, запрошували менеджерами ресторанів. Бажаючих було мало. Останнім часом у цих країнах різко зменшилися зарплати. Раніше менеджерам в Арабських Еміратах пропонували 1000–1500 доларів. Зараз платять 500–700.

В Іспанію, Італію шукають маркетологів, директорів ресторанів, шеф-кухарів. Багато роботи за кордоном для операційних менеджерів. Вони відповідають за те, щоб усі процеси в готелі були на гідному рівні. Зарплата таких фахівців в середньому на 20 відсотків більша, ніж в Україні. Шеф-кухар удома отримує близько 1000 доларів, у Туреччині — 1500. У невеликому готелі в Болгарії платять 800 євро. Але люди часто їдуть за кордон не заради зарплати. А щоб побачити світ, отримати міжнародний досвід.

Шукали інженерів-техніків із установки обладнання для інтернету в Нью-Йорку. Зарплата — 4000 доларів. У США бракує технічних працівників. Бо там модно отримувати бізнес-освіту.

Зараз ви читаєте новину «На заробітки хочуть їхати на півроку чи рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути