Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2016 07:15

Масових звільнень не прогнозують

— Як і раніше, найчастіше шукають роботу в Києві. Вакансій побільшало в Одесі, Дніпропетровську, Львові, Харкові. Але українці не поспішають працевлаштовуватися в інших регіонах. Бо більшість прив'язані до місця проживання, — каже 51-річна Лариса Лісогор з Інституту демографії та соціальних досліджень.

— Важко з роботою у будівництві, металургії, вугільній промисловості. Масових звільнень цього року не прогнозують. Підприємства завжди прагнуть уникати цього. Переходять на неповну зайнятість. Намагаються зберегти кваліфікованих працівників. Бо потім і набирати, і готувати новий персонал важко.

У Європі фірми переходять на нові форми зайнятості. Як-от, аутсорсинг — це дистанційна, гнучка зайнятість. Така схема діє в ІТ-галузі. Наприклад, головний офіс розташований у Європі, а працівники живуть в Україні.

Українці шукають за кордоном роботу на будівництві, в сільському господарстві. Раніше їздили в Євросоюз, Росію. Останній напрямок зараз відпав. Чехія, Словаччина, Румунія, Польща потребують наших фахівців робітничих спеціальностей. Бо їхні поїхали до багатших країн Європи, там більше платять.

Щоб трудові мігранти повернулися додому, їх треба зацікавити. Відновити роботу підприємств. Позитивний досвід мають Китай, Індія. Раніше їхні громадяни теж масово їхали на заробітки за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Масових звільнень не прогнозують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути