вівторок, 03 липня 2012 00:45

Із восьми тисяч пляшок збудували паркан

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Півтора року збирали пляшки з-під пива і горілки Олександр та Лариса Підгорецькі із села Збараж на Вінниччині. З них збудували 60 метрів паркану
Півтора року збирали пляшки з-під пива і горілки Олександр та Лариса Підгорецькі із села Збараж на Вінниччині. З них збудували 60 метрів паркану

Родина Підгорецьких із села Збараж Козятинського району на Вінниччині збудувала паркан із пляшок.

— На весь паркан пішло 8 тисяч пляшок, — розповідає господиня 47-річна Лариса Підгорецька. — Збирали їх 1,5 року. Я працюю поваром у нашому сільському барі "СССР". Там відкладала. А потім люди долучилися. Якось сестра їхала велосипедом, знайшла пляшки посеред дороги, кинула на багажник, привезла мені. А то сусіди поїхали в сусіднє село, там біля магазину багацько тих пляшок валялося. Вони давай їх підзбирувати і в машину кидати. Люди на них дивляться, біля виска пальцем крутять. У нас же прийнято, що бутилки збирають тільки п'яниці. То вони пояснили — це на забор. Місцеві їм ще бутилок ненужних показали. А потім усі сусіди почали зносити. Грошей не просили.

Зробили 60 м паркану. Пляшки виклали ромбами та колосами.

— Син Вітя побачив по телевізору, що десь на Закарпатті з бутилок дім звели. Потім каже, що в нас буде такий забор. Тоді якраз наш старий прохудився, почав підгнивати. Дома було багацько порожніх пляшок. Їх же невигідно в район везти здавати. За транспортування більше грошей віддаси, ніж заробиш. І викидати шкода, — продовжує Лариса Володимирівна.

Паркан заввишки 1,5 м виклали менш, ніж за місяць. Над хвірткою збудували арку.

— Вітя придумав візерунок, і як його треба класти. Мішали пісок із цементом, між ним горизонтально боком до будинку клали пляшки, — додає господар 51-річний Олександр Миколайович. — Ми спеціально відділили всю тару по кольору. На низ пустили з-під "Горілочки". У неї дно квадратне. По краям — "Хлібний дар", із них колоском красиво лягло. А решта — від пива. Багато було з-під "Жигулівського".

Кожну пляшку довелося закупорювати.

— Незакриті грали на вітрі, тільки трошки дмухне — у нас на подвір'ї гул стоїть. Поняли, що то через незакриті пляшки. Кришечки помагали збирати п'ятеро внуків, змагалися, хто більше знайде, — сміється Лариса Володимирівна. — Зі свого бару багато принесла. Тільки зараз потрібно деякі пляшки відкривати, у них вода почала збиратися. Провітримо їх, а потім знову закриємо.

У планах Підгорецьких збудувати з пляшок гараж. На вулиці поставити стіл і стільці із пляшок.

— Уже встигли маленький інкубатор для курей і качок зробити, — каже господиня. — Діти почали збирати пластикові. Для них на жидких гвоздях поставимо хатинку для ігор.

Зараз ви читаєте новину «Із восьми тисяч пляшок збудували паркан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути