вівторок, 24 листопада 2015 06:45

Григорій Чапкіс із двох років заробляє танцями

Автор: ФОТО: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Ходулісти розважають дітей у фойє столичної опери. 18 листопада на фестивалі-конкурсі ”Щасливі долоні” там нагородили талановитих дітей-сиріт
Ходулісти розважають дітей у фойє столичної опери. 18 листопада на фестивалі-конкурсі ”Щасливі долоні” там нагородили талановитих дітей-сиріт

— Мене виховували бабуся з дідусем, бо батьки жили за кордоном. Змалечку мріяла стати співачкою або телеведучою. Уявляла перед дзеркалом, що навколо багато глядачів, і починала виступати, — розповідає телеведуча 32-річна Габріела Масанга за лаштунками столичної опери. 18 листопада веде церемонію нагородження Міжнародного конкурсу-фестивалю талановитих дітей "Щасливі долоні". Цьогоріч він відбувся вдесяте. Участь у ньому взяли 600 дітей-сиріт. 33 переможці отримали сертифікати на освіту й путівки на відпочинок.

Початок концерту затримують. У фойє театру виходять п'ять артисток на ходулях. Одна вбрана в блискучу довгу сукню. На голові — корона з металевих куль. Інша вдає наїзницю на страусі. У руках тримає повідець, яким керує головою птаха. Нахиляє голову до хлопчика. Той гладить жовтий плюшевий дзьоб.

— Я так боявся, а оказалося, що він неживий, — каже хлопець матері. — Живий ніколи б не дав до себе підійти.

У фойє забігає танцівник Григорій Чапкіс, 85 років. Він у чорному фраку. На ходу пригладжує темне волосся.

— Уже в два года зарабатывал танцами, — Григорій Миколайович зупиняється перед дзеркалом. Обдивляється себе з усіх боків. — Народився у Молдові, нас у батьків було семеро. В глиняному будинку всі спали покотом на нарах. Батько майстрував хомути для коней. Щоб діти не просили їсти, з самого ранку нас викидали на вулицю. На цілий день давали по шматку макухи.

Щоб заробити, почав танцювати. Ставав в одному з парків і показував циганочку на пузі й на голові. До вечора мав повний капелюх монет. Із братами й сестрами бігли в магазин за цукерками. Брав кожному по одній. Решту грошей приносив батькам. Наступного дня мама купувала кілька хлібин.

Коли підріс, грошей у парку давали все менше. Вирішив зайнятися справжнім бізнесом — чистив взуття. Розкладав свій чемоданчик біля ресторанів чи кінотеатрів. Голосно кричав, щоб клієнтів було побільше. Брав, хто скільки давав. Мріяв, що стану знаменитим танцівником. Батьки тільки сміялися.

На сцені Григорій Чапкіс нагороджує переможців у номінації "Танець". Також відмітили найкращих у музиці, образотворчому мистецтві, науці й спорті.

12-річна Алла Онофрійчук приїхала на нагородженння із Сум. Із 7 років займається дзюдо.

— Брат удома часто на мені відпрацьовував прийоми, бо навчатися дзюдо почав раніше, — розповідає Алла. Сидить у боковій ложі. — Якось сказав, що в мене непогано виходить, і запропонував сходити з ним на заняття. Тепер щодня займаюся по три години.

Рік тому виник конфлікт із хлопцями з паралельного класу. Поверталася зі школи, а вони вчотирьох на мене сунуть. Згадала, що тренер показував больові точки. Наступного дня ті хлопці прийшли миритися. Сказали, хочуть дружити з такою крутою дівчиною.

На сцені виступили дитячі колективи й співаки Олександр Пономарьов і Наталія Валевська. Фестиваль заснувала колишній директор табору "Артек" Олена Піддубна.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Чапкіс із двох років заробляє танцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути