Ексклюзиви
пʼятниця, 01 липня 2016 06:35

"Футболісти пишуть довго, з помилками"

Автор: Сергій Старостенко
  Олег Червоноштан із Дніпра показує автографи футболістів. Збирає їх вісім років. Колекцію тримає у спеціальних альбомах
Олег Червоноштан із Дніпра показує автографи футболістів. Збирає їх вісім років. Колекцію тримає у спеціальних альбомах

— 2012-го брав автограф у Сергія Реброва. Він тоді був одним із тренерів за київського "Динамо". Зустрів команду біля готелю. Простягнув Реброву три його фото на підпис. Той довго їх роздивлявся, доки всі гравці не зайшли. Підписав фото і провів мене до готелю. Допоміг взяти автографи у всієї команди, — розповідає 27-річний Олег Червоноштан із Дніпра. Зібрав 3,5 тис. автографів футболістів. Має підписи Дієго Марадони, Мішеля Платіні, Ліонеля Мессі.

Олег — юрист, колекціонує підписи з 2008-го. Змалку мріяв про автографи Андрія Шевченка, братів Кличків і британської рок-групи "Квін". Має перші два.

— Спочатку просив написати побажання. З часом обмежився підписами. Футболісти в цьому не майстри. Пишуть довго, з помилками, нестаранно, — каже Олег. — У моїй колекції є автографи 17 володарів Золотого м'яча. Мрію про підпис легендарного Пеле. Але він не покидає Бразилію. Грає в доброчинних матчах. Опікується благодійними фондами.

Хочеться автограф француза Зінедіна Зідана. Він приїжджав до нас не раз із мадридським "­Реалом" як гравець, потім — як тренер. Але дістатися до нього нема шансу. Має багато охорони.

Щоб отримати підпис спортсмена, треба вивчити маршрут його команди. Коли приїжджає футбольний клуб, зустрічаю в аеропорту. Беру автографи, переганяю їхній автобус на машині. Доїжджаю до готелю. Вони виходять з автобуса, знову беру автографи. Іноді буває до семи-восьми спроб.

Найбільше не любить цього Олег Блохін (голов­ний тренер київського "Динамо" у ­2012–2014 роках. — ГПУ). Разів п'ять-шість підходив до нього і щоразу отримував на горіхи. Якось "Динамо" прилетіло в Дніпро на гру. Була 22:00. Прибула ціла група фанатів, батьки з дітьми. Всі футболісти давали автографи радо. А Блохін вийшов, вилаяв телеоператорів. Потім сказав, щоб батьки з дітьми приходили після матчу.

"Динамо" тоді програло. Блохін після поєдинку вийшов на вулицю і повз фанатів забіг в автобус. Зате за кордоном поводиться дуже чемно і привітно. Мені автограф Блохіна взяв друг з Естонії.

Найдорожчі — підписи померлих спортсменів

Олег Червоноштан дарує автографи друзям і дітям на день народження, обмінюється з іншими колекціонерами. Підписи не продає.

— Ціну на автограф визначити складно, — пояснює. — Кожен — особливий. Сьогодні найдорожчий автограф Вільяма Шекспіра. Коштує 5 мільйонів доларів. Підпис Мерлін Монро — 500 тисяч доларів. І їхня цінність зростає з кожним днем.

Колекціонери цінують автографи померлих футболістів. Від наших у мене є Андрія Гусіна, Валентина Белькевича, Сергія Закарлюки, Андрія Баля та легенди радянського футболу Федора Черенкова.

Зараз ви читаєте новину «"Футболісти пишуть довго, з помилками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути