Ексклюзиви
пʼятниця, 01 січня 2016 05:35

Фермери не хочуть сіяти гречку

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.jrmk.net
 

— У новому році сіятимемо культури, що вигідно продавати за кордон: пшеницю, сою, соняшник, рапс, кукурудзу, — каже 36-річний Микола Подоляк, фермер із Херсонщини.

— Зменшаться площі помідорів у відкритому ґрунті, цукрового буряку, гречки. Частину полів покинуть. 2015-го було вигідно везти цибулю з Польщі. Вона виходила дешевшою, ніж місцева. А після зменшення мита на імпортні товари буде вигідно завозити й інші овочі.

— Тим, хто обробляє до 100 гектарів землі, варто зосередитися на квасолі, турецькому горосі — нуті та льоні-кудрявці, — говорить експерт компанії "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко, 42 роки. — На продажі квасолі можна заробити утричі більше, ніж на кукурудзі. Льон-кудрявець вирощують переважно в Миколаївській та Херсонській областях. Щодо нуту треба пам'ятати — попит є на горох великого розміру.

2015-го посіяли 147 тисяч гектарів жита, запаси зерна скорочуються. 2016 року буде ще менше — 145 тисяч гектарів. Житній хліб коштуватиме дорожче за пшеничний, прогнозують пекарі.

Також вигідно вирощувати часник і кавуни.

— В Україні продають переважно китайський часник. Але фермерам варто його вирощувати, щоб експортувати за кордон, — пояснює 45-річна Ольга Мозгова, експерт Украгроконсалту. — Треба шукати ринки збуту, об'єднуватися з фермерами, щоб формувати великі партії. Разом будувати овочесховища, як це роблять американські та європейські сільгоспвиробники. Український часник якісніший. У ньому більше ароматичних олій, він пекучіший. Але треба підбирати сорти, добрива, засоби захисту. Наші кавуни продають навіть у скандинавських країнах. Проте слід дотримуватися вимог екологічності, мати відповідні сертифікати. Овочі борщової групи теж варто вирощувати, але в розумних пропорціях. Не зациклюватися на одній культурі. Торік не вродила морква, бо були посушливі весна й літо. На капусту високі ціни через неврожай.

Зараз ви читаєте новину «Фермери не хочуть сіяти гречку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути