— У новому році сіятимемо культури, що вигідно продавати за кордон: пшеницю, сою, соняшник, рапс, кукурудзу, — каже 36-річний Микола Подоляк, фермер із Херсонщини.
— Зменшаться площі помідорів у відкритому ґрунті, цукрового буряку, гречки. Частину полів покинуть. 2015-го було вигідно везти цибулю з Польщі. Вона виходила дешевшою, ніж місцева. А після зменшення мита на імпортні товари буде вигідно завозити й інші овочі.
— Тим, хто обробляє до 100 гектарів землі, варто зосередитися на квасолі, турецькому горосі — нуті та льоні-кудрявці, — говорить експерт компанії "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко, 42 роки. — На продажі квасолі можна заробити утричі більше, ніж на кукурудзі. Льон-кудрявець вирощують переважно в Миколаївській та Херсонській областях. Щодо нуту треба пам'ятати — попит є на горох великого розміру.
2015-го посіяли 147 тисяч гектарів жита, запаси зерна скорочуються. 2016 року буде ще менше — 145 тисяч гектарів. Житній хліб коштуватиме дорожче за пшеничний, прогнозують пекарі.
Також вигідно вирощувати часник і кавуни.
— В Україні продають переважно китайський часник. Але фермерам варто його вирощувати, щоб експортувати за кордон, — пояснює 45-річна Ольга Мозгова, експерт Украгроконсалту. — Треба шукати ринки збуту, об'єднуватися з фермерами, щоб формувати великі партії. Разом будувати овочесховища, як це роблять американські та європейські сільгоспвиробники. Український часник якісніший. У ньому більше ароматичних олій, він пекучіший. Але треба підбирати сорти, добрива, засоби захисту. Наші кавуни продають навіть у скандинавських країнах. Проте слід дотримуватися вимог екологічності, мати відповідні сертифікати. Овочі борщової групи теж варто вирощувати, але в розумних пропорціях. Не зациклюватися на одній культурі. Торік не вродила морква, бо були посушливі весна й літо. На капусту високі ціни через неврожай.
Коментарі