пʼятниця, 01 липня 2016 05:05

"Донька не йшла до мене. Мамою називала бабусю"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Якби знала, що донька перестане називати мамою, змінила б усе вісім років тому, — каже 29-річна Юлія. Прізвища просить не вказувати.

Юлія живе та працює в Нью-Йорку. Її доньку 8-річну Надію від народження виховували дід і баба. Живуть у селі неподалік Львова.

Розмовляємо скайпом уранці. У Нью-Йорку — вечір. Юлія — білявка, повнувата. Навчалася в медичному університеті ім. Галицького на стоматолога. Завагітніла від Саліма, однокурсника з Туреччини.

— Я була молодою, хотілося розваг і пригод, — продовжує. — Саліма не кохала. Залетіла випадково. Після вечірки пішли на квартиру до друзів ночувати. Там все і сталося. Він не знає, що має доньку. Дізналася, що виграла грін-картку й через півроку можу поїхати на проживання у США. Участь у лотереї взяла за компанію. Заповнила анкету разом із друзями.

Дитину вирішила залишити. Як медик знаю про наслідки після аборту. Батьки — молоді. Їм тоді було по 40. Домовилися, що дитину залишаю на рік, доки не влаштуюся в Америці. Потім заберу. Хотіла дати малечі краще життя.

— Оформила документи, продала деякі ­особисті речі, щоб зібрати на квиток, — розповідає Юлія. — Доньку народила легко. Вона була схожа на мене. Лише мала чорні очі й волосся, як у батька. За місяць я полетіла у США. Батьки стали опікунами, щоб отримувати соціальні виплати.

— У Нью-Йорку влаштувалася помічником стоматолога у приватну поліклініку. Отримувала 5 доларів за годину. Жила в соціальній квартирі. Не змогла відкласти гроші на квиток додому. Щотижня спілкувалася з батьками, дивилася на доньку. Вона майже завжди спала. Або була не в настрої. Я сказала, що повернуся за донькою, коли добре влаштуюся.

За чотири роки Юлія одружилася з 30-річним Майком Мак Дональдом. Він — бізнесмен. Має українське походження.

— Тоді стосунки з батьками погіршилися, — каже Юлія. — Вони не брали грошей, що надсилала для доньки. Не показували її по скайпу. Ображалися. Щоб не забирати Надю в соціальне житло, мені потрібно було влаштувати особисте життя. Не могла витрачати гроші на поїздки додому.

— 2015-го перед Новим роком ми з Майком прилетіли в Україну. Донька не йшла до мене. Мамою називала бабусю. Батьки відмовилися віддавати мені її. Вона для них — сенс життя. А я можу народити дітей від Майка, казали. Чоловік почав домовлятися з ними. Дав 20 ­тисяч доларів на розвиток власної ­справи. За ­гроші вони підписали документи на виїзд Надії за кордон.

— Дочка їхати відмовилася, — говорить Юлія. — Та ми її обманули. Сказали, що поїдемо на тиждень у Діснейленд і повернемося. У Нью-Йорку їй не сподобалося. Викидає подарунки, нікуди не хоче йти. Щодня плаче й говорить: "Я хочу до мами в Україну". Майк дратується. Прагне спокою, а чує постійний плач чужої дитини. Я запросила російськомовного психолога для дочки. Вона не ходить до школи. Найняла для неї вчителя. Але Надя нічого не сприймає. Я опустила руки. Мені потрібно вирішити, з ким я хочу бути — з дитиною в Україні чи з Майком у США. Думаю, незабаром візьму два квитки до Києва.

Зараз ви читаєте новину «"Донька не йшла до мене. Мамою називала бабусю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути