Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 05:15

До 16 років краще не займатися сексом

"Моїй доньці 15 років, у неї два місяці нема менструації. До гінеколога боїться йти панічно, бо це вперше. Як її вмовити?" — запитує киянка Ольга Березнякова, 36 років.

— Мамі не обов'язково казати це страшне слово "гінеколог". Достатнього повідомити доньку, що йдете до лікаря. Розказати, що ніхто дивитися її не буде. Лікар лише зробить УЗІ та ще дівчинка здасть кров на вміст гормонів, — говорить 40-річна Катерина Гонзель, дитячий гінеколог клініки "Моя сім'я". — Якщо знадобиться огляд на гінекологічному кріслі, поясніть, що теж проходили через це і нічого страшного тут немає. Краще, якщо дівчинку огляне жінка-лікар.

Коли вперше треба йти до гінеколога?

— Якщо її не турбують болі внизу живота, нема виділення, вчасно проходять місячні і вона не веде статевого життя, то років до 20 можна не ходити.

А якщо почала статеве життя?

— Дівчина сама має знати, що протягом місяця після цього їй треба з'явитися до гінеколога. 30 відсотків дівчат роблять це самі. Юридично, допоки підлітку не виповнилося 18 років, ми маємо ставити до відома її маму або проводити огляд в її присутності. Але ситуації бувають різні. Якщо у доньки з мамою постійні конфлікти, то зустріч пройде анонімно.

Багато дівчат не йдуть до гінеколога, бо бояться, що батьки дізнаються, що вони займаються сексом. Батьки мають адекватно сприймати вік своєї дитини. Зараз багато підлітків починають статеве життя у 15-16, іноді й у 14 років. Скажіть доньці, що б не виявив огляд лікаря, ви лаяти її не будете. Криками її цнотливість не повернути.

У скільки років краще починати статеве життя?

— Коли серце палатиме від почуттів. Але до 16 років все ж небажано.

Зараз ви читаєте новину «До 16 років краще не займатися сексом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути