вівторок, 17 січня 2017 06:50

Богдан Вовкович зібрав 300 люльок

Автор: фото надане Богданом Вовковичем
  Богдан Вовкович з Івано-Франківська зібрав більш як 300 люльок. У руках тримає метрову. Купив її 2009-го в Яремчі на власне 70-річчя
Богдан Вовкович з Івано-Франківська зібрав більш як 300 люльок. У руках тримає метрову. Купив її 2009-го в Яремчі на власне 70-річчя

— Якби отримував трохи вищу пенсію, моя колекція була б набагато більшою. А так за 50 років стажу получаю 1,3 тисячі, — каже колишній футболіст 77-річний Богдан Вовкович з Івано-Франківська. Має понад 300 люльок.

Почав збирати колекцію 1965 року. Тоді грав у футбол за івано-франківський клуб "Спартак".

— Якось поїхали на змагання в Прибалтику, — розповідає Богдан Григорович. — У вільний час я ходив по місту і всілякі цікавинки розглядав. У Вільнюсі в кіоску натрапив на люльку. Такі в нас старі гуцулки курять. Нагадала мені про домівку. І так сумно стало на душі. Зразу ж купив. Вирішив: "Візьму собі цю фаєчку, а потім ще табачку куплю. Закурю — і легше стане".

За люльку віддав 15 карбованців, за тютюн — 3. Раніше ніколи не курив, у тютюнах не розбирався. Придбав морський, дуже моцний. Як закурив, то мені так похорошело, що словами не передати. Після того кілька років люльки не курив, хоч постійно їх купував.

Якось придбав у Косові в одного гуцула. Він зразу ж спитав, що з нею робитиму. Відповів: "Нічого. Повішу на стіну, та й буду ся любувати". Почав розповідати йому про свою колекцію. Гуцул мене перебив: "Ти повинен кожну люльку обкурити, бо в неї треба вдихнути душу. Якщо не куриш, то просто пофурикай — дим повипускай. Із часом знайдеш люльку, яка буде тобі до душі. Тоді час від часу покурюватимеш". Розказав, як правильно люльку обкурювати. Виявилося, то — ціла наука. Її на чверть заповнюють тютюном. Він має бути в міру вологим. Сирий не горітиме, а сухий швидко перегорить, і дим від нього буде гірким.

Тютюн спершу переминають у пальцях. Якщо набити щільно — не зможете витягнути дим, пухко — люлька перегріється, гарячим попечете легені. Обкурюють люльку для того, щоб обпалити її всередині. Робити це треба кілька разів. Щоразу давати їй повністю охолонути.

Той гуцул виявився пророком. Я таки знайшов кілька люльок, з яких подобається курити. Найбільше смакують з горіха і груші. Дим із них солодкуватий і гарно пахне.

У колекції Богдана Вовковича є люльки з дерева, металу, порцеляни, глини, кукурудзи і коров'ячого рогу.

— Товариш колись подарував люльку з кукурудзяного качана. Привіз із Австралії. Курити з неї смачно. Сама вона не горить, бо її обробляють соком якогось австралійського дерева.

Інший товариш привіз сувенір з Африки. Його дружина була волонтером у Танзанії, їздив її провідати. Подарував люльку з двома фігурками негритянок. Досить смачна, бо всередині має три обідочки з різних порід дерева. Дим насичується їхніми ароматами і сам набуває неповторного смаку. Той друг привіз також танзанський тютюн. Пахне, як манго. Дружина не любить диму. Але часто просить: "Ти б закурив того, що гарно пахне". Коли роблю це, по всій хаті стоїть неймовірний аромат.

Усі люльки чоловік зберігає у своїй кімнаті. Розмістив їх на килимі.

— Коли колекція стала чималенька, купив красивий килим, — говорить Богдан Григорович. — Нашив на нього смужки тканини чорного і білого кольорів. За ті нашивки повтикав люльки. Тепер вони завжди на видному місці. Коли приходять гості, першим ділом веду їх до кімнати, щоб похвалитися зібраним. Один товариш казав: "Ти б колекцію продав. За неї гарні гроші отримати можна". Але робити цього не буду. Заповів її правнукові Данилку. Йому буде рік.

За люльку циганського барона віддав 50 гривень

– Жінка ніколи не сварила, що багато грошей на хобі витрачаю. У неї є своє захоплення – кухня. Я до того не пхаюся, – розповідає колекціонер люльок Богдан Вовкович. – На барахолці у Львові придбав люльку у формі дракона. У нього величезні зуби, чорна борода, на голові – ріжки й корона. Тютюн треба набивати в ту коронку. Люлька витесана з дерева. По всій довжині розцяцькована чорними і срібними візерунками. Майстер довго з нею мучився. Продавець люльку розхвалював, казав, що її раніше курив якийсь циганський барон. Але віддав за 50 гривень. Найдорожча люлька коштує 500 гривень. Купив її на фестивалі в Карпатах. Вона величезна – майже метр у довжину. Сувенірна, бо її важко навіть тримати в руках.

У невеличкій крамниці знайшов люльку в індіанському стилі. Прикрашена візерунками інків і шматком натурального хутра. Має 30 сантиметрів у довжину. Віддав за неї 250 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Вовкович зібрав 300 люльок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути