Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2016 07:05

10 кілограмів марципана пішло на скульптуру Данила Галицького

Автор: Ольга Швед
  Випускниця академії мистецтв Євгенія Стесик трояндами прикрашає серце з марципана. Працює у львівській ”Майстерні марципанів”
Випускниця академії мистецтв Євгенія Стесик трояндами прикрашає серце з марципана. Працює у львівській ”Майстерні марципанів”

– 80 відсотків гостей ставлять перше питання — а що таке марципан? Всі знають, що це заморські солодощі з горішка — і все, — говорить 34-річна Вікторія Він­ник із "Майстерні марципанів" у Львові. У ній показують, із чого виготовляють марципани, дають скуштувати та дозволяють поліпити з мигдалевого тіста.

Із марципана в майстерні роблять солодощі, фігурки, картини, скульптури. У центрі на столі — майже метрова скульптура короля Данила Галицького. Виготовлена кількома майстрами з 10 кілограмів мигдалевого тіста.

— Легенда появи марципанів в Україні пов'язана з Данилом Галицьким, — продовжує Вікторія. — Коли князя Данила коронував Папа Римський, усі приносили йому дари. Вірменські купці подарували великий марципановий торт. Тоді це вважали ласощами для заможних. Королю так сподобалося, що дозволив торгувати ними у князівстві.

Вікторія підходить до вітрини, показує пляшку з коричневими мигдалевими горішками.

— Більшість мигдалю вирощують у Каліфорнії. Кілограм коштує 500 гривень. Наш кондитер очищує їх, підсушує. Смажити не можна — втратять усі корисні властивості та смак буде інший. Тоді перемелює на мигдалеве борошно. Додає цукровий сироп у різних пропорціях — робить тісто.

Працівниця майстерні 25-річна Євгенія Стесик за столом ліпить із марципана серце. Прикрашає його червоними трояндами. Цьогоріч закінчила Львівську академію мистецтв за спеціальністю реставрація творів мистецтва.

— За півгодини виготовляю невеличку фігурку. На персонажа з казки чи мультфільму витрачаю 2 години, — каже Євгенія Стесик. — Ліпити з марципана — це не з пластиліну чи глини. Треба працювати швидко й точно, бо матеріал засихає та тріскається.

Солодощі з марципанів можна зберігати до шести місяців. На них не впливає перепад температури, пряме сонячне світло чи висока вологість.

Марципан лікує головний біль

Єдину в Україні майстерню марципана відкрили у Львові півроку тому. Подібний музей-майстерня є в столиці Угорщини Будапешті. За звання батьківщини солодощів сперечаються Іспанія, Німеччина, Естонія та країни Сходу.

— В естонському Таллінні начебто збереглися задокументовані згадки, що в якійсь аптеці виготовляли марципани ще 1440 року, — розповідає Вікторія Вінник з львівської "Майстерні марципанів". — Тоді їх вважали ліками проти поганого самопочуття, головного болю. Марципани корисні завдяки вітаміну Е. Це природні ліки від старіння та депресії.

Зараз ви читаєте новину «10 кілограмів марципана пішло на скульптуру Данила Галицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути