Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2016 14:40

Жінка запитала: а чому череп не усміхається?

ВІСІМ ОРИГІНАЛЬНИХ ЗАМОВЛЕНЬ ДИЗАЙНЕРА ОЛЕСІ ВАКУЛЕНКО

1. РОЗМАЛЬОВКА "Я ЛЮБЛЮ УКРАЇНУ"

Перша українська антистрес-­розмальовка для дорослих. Створена за мотивами українського декоративного мистецтва. Кожна із 80 сторінок самоцінна: якщо композицію перенести на полотно й розмалювати, буде справжня картина. Вийшло п'ять накладів. Замовляють реабілітаційні центри і лікарні – для поранених бійців і хворих дітей.

  Олеся ВАКУЛЕНКО, 26 років, художник, дизайнер.  Народилась у Харкові. Батьки – Тамара й Олександр Вакуленки – майстри петриківського розпису. Бабуся Ганна Самарська – учениця художниці Катерини Білокур. ”Фарби та пензлики були першим, до чого могла дотягтися. У дитинстві навіть не замислювалася, що люди можуть не малювати”. Закінчила Харківську академію дизайну та мистецтв за спеціалізацією ”Художнє моделювання тканин”. Працює в жанрах декоративного розпису, книжкової і станкової графіки, витинанки, батику, графічного дизайну. Веде майстер-класи. Проілюструвала понад 10 книжок для видавництв Харкова, Києва та Львова. Позаторік відкрила творчу майстерню, що спеціалізується на ексклюзивному одязі та посуді з ручним розписом. Автор першої української антистрес-розмальовки для дорослих ”Я люблю Україну”. В середині квітня презентувала розмальовку ”Український міфосвіт”. У кожному малюнку розкрито якийсь образ української міфології чи обрядовості. Незаміжня. На фото: Олеся Вакуленко на футболці малює Дерево життя. На одне зображення художниця витрачає приблизно 10 годин
Олеся ВАКУЛЕНКО, 26 років, художник, дизайнер. Народилась у Харкові. Батьки – Тамара й Олександр Вакуленки – майстри петриківського розпису. Бабуся Ганна Самарська – учениця художниці Катерини Білокур. ”Фарби та пензлики були першим, до чого могла дотягтися. У дитинстві навіть не замислювалася, що люди можуть не малювати”. Закінчила Харківську академію дизайну та мистецтв за спеціалізацією ”Художнє моделювання тканин”. Працює в жанрах декоративного розпису, книжкової і станкової графіки, витинанки, батику, графічного дизайну. Веде майстер-класи. Проілюструвала понад 10 книжок для видавництв Харкова, Києва та Львова. Позаторік відкрила творчу майстерню, що спеціалізується на ексклюзивному одязі та посуді з ручним розписом. Автор першої української антистрес-розмальовки для дорослих ”Я люблю Україну”. В середині квітня презентувала розмальовку ”Український міфосвіт”. У кожному малюнку розкрито якийсь образ української міфології чи обрядовості. Незаміжня. На фото: Олеся Вакуленко на футболці малює Дерево життя. На одне зображення художниця витрачає приблизно 10 годин

2. ЧАШКА ДЛЯ ФІЛОСОФА

Найскладніше замовлення з-­поміж малюнків – на горнятку. Дівчина для знайомого вченого захотіла "щось розумне на тему психотерапії і філософії". Я придумала чоловічий профіль із численних заплутаних ліній. Навпроти – другий: його предмет вивчення або його alter ego.

Найчастіше для чашок замовляють щось жартівливе. Наприклад, рожевого крокодила на мотоциклі з обличчям чоловіка. Або улюбленого песика у віночку.

3. ФУТБОЛКА З РОДИНОЮ ЇЖАКІВ

Замовила вагітна. Хотіла одягти на виписку з пологового будинку. Коли я закінчила, в жінки почалися перейми. Довелося везти футболку в лікарню на інший кінець міста.

4. ФУТБОЛКА З ЧЕРЕПОМ

Це – найдивніше замовлення. Череп із пір'ям і плюмажем, усе – жовтогаряче. Коли жінка забирала роботу, запитала: "А чому череп не усміхається?" Мене це добило. Я й так працювала через "не можу", малюнок абсолютно не в моєму стилі. Наступного дня дзвінок: усім дуже сподобалося. Замовили для всієї родини. Бажання клієнта – закон. Однак малювати страшну голову козерога відмовилася. З моїм життєрадісним стилем сатанинські мотиви не поєднуються.

5. КОРПОРАТИВНА ФУТБОЛКА ДЛЯ АГРАРНОЇ ФІРМИ

Над нею працювала найдовше – майже два місяці. Довелося вислухати від замовника повну біографію чи не кожної з його "диво-корівок і свинок". ­Познайомитися з особ­ливостями порід, режимом дня, раціоном і звичками. А ще – багато разів переробляла малюнок. То в бичка ратиця не анатомічної форми, то у свині масть не відповідає стандартам породи, то хвостик занадто закручений.

  Сторінка з антистресової розмальовки Олесі Вакуленко "Український міфосвіт". Кожну ілюстрацію створює вручну
Сторінка з антистресової розмальовки Олесі Вакуленко "Український міфосвіт". Кожну ілюстрацію створює вручну

6. БАТИК "ГОРА ФУДЗІЯМА"

Замовник – програміст, захоплюється нетрадиційною медициною, духовними практиками і цілительством. Повісив картину над робочим столом. Сказав, так правильно за фен-шуй. Нова його ідея – бамбук на батику: величезне панно, 2 на 3 метри.

7. ВИТИНАНКА "КОЗАК МАМАЙ"

Сюжет – класичний: козак, кінь, поруч – орел і дерево з пташками. Зображення вирізається з тонованого кольорового паперу і накладається на інше тло. Робота ажурна й водночас монументальна. "Мамая" купили мої видавці – в нову квартиру.

Витинанка бере своєю лаконіч­ністю, а мінімалізм зараз у тренді. Вирізаю в перервах між великими замовленнями.

8. ПОКРИВАЛО НА ДВОСПАЛЬНЕ ЛІЖКО

Найскладніший мій батик. Замовили для молодят у комплекті з картиною. Сюжети в японському стилі: гілка сакури і два журавлі в любовному танці. З картиною впоралася швидко, а з покривалом намучилася. Шовковий відріз розміром 2,5 на 2,5 метра провисав на підрамнику. Довелося малювати фрагментами на невеликій рамці, підгортаючи зайве і пересуваючи кілька разів. Щоб не лишилося слідів від гачків, якими натягую шовк на раму, кріпила його шнурами.

Зараз ви читаєте новину «Жінка запитала: а чому череп не усміхається?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути