Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2011 15:21

У Болгарії "ні" означає "так", а "направо" - "прямо"

 

Люди в Болгарії дуже привітні. Не хапають за руки, як турки чи єгиптяни, але завжди раді допомогти. Вибираємо в магазині дитячі окуляри від сонця. За деякий час господар каже: "Беріть задарма. Дарую малому". Вранці в кафе на пляжі їмо морозиво. Підходимо ввечері, замовляємо картоплю дитині. Хазяїн питає: "А що вам?" - "Дякую, поки нічого". - "Тоді келих вина в подарунок".

Покоївка Ірина 20 років тому приїхала з Уралу. Після перебудови до Болгарії повалили повії та стриптизерки з колишнього СРСР. До приїжджих звідси жінок ставляться з підозрою. Ірині чоловік забороняв казати, що вона - з Росії.

- Тут не понимают широкую русскую душу. Если я рада видеть подругу, я ее расцелую. А здесь нет, должна быть дистанция. К чужим приветливые, а сами завидуют, - ляскає себе по кишені. - Первый муж ругал меня, что юбка короткая. Только приду домой: "Где была? С кем?".

Коли питала у крамницях, які в них є майки, на мене дивилися з подивом. Виявилося, що "майка" - "мама"

Коли болгари кажуть "ні" - кивають, коли "так" - хитають головою. Якось наш хлопець пішов шукати туалет. Питає у ресторані, чи є у них цей заклад. Жіночка заперечно хитає головою. Побіг далі. Так і бігав. За легендою, турки підносили до голови невірного з двох боків мечі й питали, чи приймає іслам. Єдине, що міг зробити болгарин - кивати.

Болгарська схожа на давньослов'янську: аз - я, желаю - хочу, мъж - чоловік, жена - жінка, моля - будь ласка, живот - життя. На дверях супермаркету напис: "Изход", тобто вихід. Все зрозуміло. Іноді трапляються кумедні назви. "Яйца на очи" - це яєчня. Диня - це кавун, а власне диня - пъпеш. Кабачки - тиквочки, гора - ліс, стол - стілець.

Коли питала у крамницях, які в них є майки, на мене дивилися з подивом. Виявилося, що "майка" - "мама". Дуже дратувало, що місцеві не можуть нормально пояснити дорогу, я нічого не могла знайти. У них "направо" означає "прямо". Імена Любка, Іринка, Васко, Митко звучать для українця фамільярно. Але якщо сказати Люба чи Іра, вас не зрозуміють.

Не варто вживати російське "спички", бо слово співзвучне з назвою жіночого статевого органу - "пичка". А "куриця" - з назвою чоловічого органу "курец".

Усе дешево, крім бензину й проїзду. За 5 левів (30 грн. - "Країна") можна доїхати з Несебру до Бургаса, це десь 30 кілометрів. Водії сумлінно виконують правила дорожнього руху. Стояти в маршрутці не можна. Коли всі місця зайняті, решту пасажирів висаджують і викликають наступну машину.

Даїшники ховали машину за кущами. А потім несподівано вискакували із засідки

Бачила даїшників. Так само, як і наші, ховали машину за кущами. А потім несподівано вискакували із засідки.

Вважала, що не люблю бринзу, але болгарська сирене змусила змінити думку. Порції в ресторанах великі, коштують недорого. Півкіла салату - приблизно 30 гривень. Улюблений суп більшості - таратор. Це огірки та кріп, залиті "кисело мляко". Такий є й у Вірменії, там його називають "вірменська окрошка". Надзвичайно популярні страви на скарі - грилі. Скрізь намагаються покласти чубрицю - чебрець.

Гречка не популярна й має назву "єлда". Болгари не вживають буряка. Називають його їжею для свиней. Не знають, що таке квас і кисла капуста.

До вартості пива, вказаної на ціннику в магазині, не входить пляшка. Треба додатково сплатити 25 стотінок (1,5 грн. - "Країна"). Касир запевнила: якщо принесу порожню тару, гроші повернуть.

Одне з найпопулярніших місць для екскурсій - Несебр. Старе місто розташоване на півострові. На вузькому перешийку - величезний вітряк, біля нього постійно фотографуються туристи. На вузеньких середньовічних вуличках тісно від сувенірних крамниць.

У Созополі історичних пам'яток не менше, а туристів не так багато. Біля цього міста Георги Тумпалов - як кажуть, один із колишніх "братків" - побудував сучасний замок. Він має вигляд точнісінько, як середньовічний - з озером, баштами та плющем. Є охочі придбати його, але господар не погоджується. Споруду хоче відібрати прокуратура. Але треба довести, що зведено її на незаконні кошти. Перед входом написано: "Грішнику, що зробив? Як жив? Я побудував замок і народив двох хороших дітей".

Зараз ви читаєте новину «У Болгарії "ні" означає "так", а "направо" - "прямо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути