Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2017 11:17

"Плутаємо день і ніч, дати. Стали набожними"

У шахту "Бутівка-Донецька" бойовики скидали своїх і наших убитих

– На всіх блокпостах питають про машину – чи зручна, надійна і скільки витрачає пального. Скоро зроблю табличку й поставлю на лобове скло, – сміється волонтер із Полтави 47-річний Сергій Глоба.

Вночі 17 січня їдемо в Авдіївку. За кермом старого мікроавтобуса Ford – 64-річний Анатолій Корнілко, поруч – депутат Полтавської облради 48-річний Руслан Рогов. Продукти і генератор – у багажнику. Грає радіо.

Всю ніч попереду їде вантажівка із причепом дубових дров. Волонтери везуть бійцям для опалення бліндажів. Назад планують забрати дві машини "швидкої", щоб відремонтувати на мирній території.

– На початку війни допомагав усім, чим міг. Потім вирішив зосередитись на ремонті транспорту. Бо одягу, харчів і спорядження хлопцям вистачає. А от із ремонтом – бюрократична тяганина, – каже Глоба.

Автор: REUTERS
  Чоловік везе дрова для опалення свого будинку під Авдіївкою
Чоловік везе дрова для опалення свого будинку під Авдіївкою

До Авдіївки їдемо майже 10 годин. На блокпостах пропускають без обшуків, перевіряють документи. Найскладніший шлях – через село Миколаївка Петропавлівського району на Дніпропетровщині. Дорога сильно розбита. Ледве розминаємося із зустрічними фурами.

На під'їзді до Авдіївки біля села Карлівка чекаємо військовий супровід. Обабіч дороги – водосховище. На узбіччя виходить чоловік у військовій формі – 42-річний Анатолій. Каже, місцевий. Просить чаю і протягує 10 грн. Пригощаємо.

– К братику пришел. 2014-го убили сепары. Кинули тут в воду. Тело не нашли, – показує в бік водосховища. – У них был список людей, кто за Украину. Расстреливали учителей истории, украинского языка, депутатов горсовета, националистов. Как при фашистах – зачищали территорию. Трупы бросали в водохранилище. Мы эту землю потом отбили. Пришли местные и говорят – рыба дохнет, помогите. Оказалось, от трупного яда. Начали искать да баграми самые глубокие места пробовать, а там трупы. Сотни. Две недели КамАЗы вывозили. Теперь тут братская могила – многих не нашли, рыбки постарались, – Анатолій витирає сльози.

Військові їдуть двома позашляховиками. Вітаються і просять рухатись за ними. У наш Ford сідає контррозвідник з автоматом.

На в'їзді в місто – найбільший у Європі Авдіївський коксохімічний завод. На ньому працює близько 4 тис. людей . Із труб валує густий білий дим.

– Десь 70 відсотків мєсних мужиків воюють на боці сєпарів. Були случаї, що в спину стріляли. Настрой тут не за Україну. Для них – ми окупанти, щось врємєнне. Інформацію про наших хлопців постоянно передають женщіни. Задержуєм одного інформатора – на його місце приходять нових 10. За дєньги розказують усе, бо іншої роботи нема, – каже контррозвідник. Просить не вказувати ні позивного, ні імені.

На промзоні третій місяць стоїть 72-та окрема механізована бригада Збройних сил. Першими тримали оборону Донецького аеропорту. 16 січня святкували 75-річчя від дня створення.

– Тільки стали – бойовики нас дуже серйозно зустріли з усіх видів зброї. Два тижні не давали спокою ні вдень, ні вночі. Постійно були важкі бої, – каже 29-річний Іван із позивним "Пітон", у військовій формі.

На правому стегні – кобура з пістолетом. Командує солдатами, які розвантажують харчі і дрова. Просить частину завезти на передові позиції.

– Удень ідуть бої зі стрілецької зброї, вночі підключаються великі калібри, – продовжує "Пітон". Відходимо вбік. – Кілька місяців тому навпроти нас за 300 метрів стояв батальйон "Сомалі" під командуванням Гіві (бойовик Михайло Толстих. – Країна). Намагалися зайти до нас, відбити будівлі. Постійно засилали диверсійні групи. Ми зуміли всі позиції відстояти. Зараз "Сомалі" десь немає. Була в них ротація. Прислали новий підрозділ – пристрілюються. Майже всі – місцеві сєпари. Керівництво – росіяни, на передок не лізуть. Їх легко розпізнаємо по говору і позивних.

Опівдні чути постріли. На великій швидкості їдемо до найближчої позиції українських військових біля приватного сектора Авдіївки. У будинках власники майже не живуть. Навідуються з 10:00 до 14:00 оглянути двір і дім. ­Ночувати ходять до родичів чи знайомих у частину міста, де немає обстрілів.

Будинки – цегляні. На стінах – сліди від куль і мін. Вікна обклеєні скотчем. Подекуди на вулицях – діти, яких батьки супроводжують зі школи. Працює супермаркет.

На військовій позиції зустрічає керівник одного з підрозділів бригади "Слов'ян". У бронежилеті й темно-зеленій шапці з нашивкою українського прапора. Шия обмотана шарфом.

– Таких, як ви, взяв би до себе. Нам треба люди, які не лякаються приїхати на "промку", – всміхається.

Несемо продукти на кухню. Біля входу двоє бійців складають дрова.

– Біля "промки" ростуть дерева, та на опалення їх не візьмеш. Стовбури нашпиговані кулями й осколками. Ланцюг від бензопилки зразу рветься. Ручною не напиляєшся. Тому дрова везуть із тилу, – каже рядовий 20-річний Сергій. Із рукавиць струшує сніг і стружку. – Важко бути постоянно під обстрєлами. Новенькі не витримують, просяться на тилові позиції. Їх переводять. Особливо страшно на дєжурстві. Ждеш кожної секунди врага і понімаєш: кілька десятків побратимів сплять і вірять, що ти їх бережеш. До туалету, якщо обстріли, 20 метрів повзеш на пузі.

На кухні завбільшки 10 квадратних метрів літерою "Г" стоять столи. На них складені овочі, свіжа свинина. Навпроти на стелажі – посуд. На двох плитах готуються страви. В 50-літровій каструлі вариться юшка з тушонкою, рисом і яйцями. Рядовий чистить картоплю. Другий у фартуху розбирає привезену волонтерами тушу свині.

Ставимо на столи вареники з капустою.

Автор: УНІАН
  Авдіївський коксохімічний завод, 3 лютого. Російські війська та контрольовані Росією бойовики на Донбасі з 29 січня почали масовані обстріли Авдіївки з важкої артилерії, систем ”Град” і танків
Авдіївський коксохімічний завод, 3 лютого. Російські війська та контрольовані Росією бойовики на Донбасі з 29 січня почали масовані обстріли Авдіївки з важкої артилерії, систем ”Град” і танків

– Таке в нас люблять. Ковбаски й сиру – дуже багато, командування гарно забезпечує. Навіть собаки й коти вже не їдять. Облінились, тільки сплять, – каже кухарка 45-річна Раїса Столяр із Київщини. Струнка, невисока, запнута легкою хусткою. – Прошу волонтерів менше продуктів возити. Багато викидаємо. Як згадаю голодних дітей в інтернатах – хай краще туди возять, – витирає рушником руки. Різала капусту на салат. – Солдати мають бути трішки голодні. Тоді розум краще працює. До хлопців ставлюсь, як до рідних. Два синочки служать у зенітно-ракетних військах в АТО. Тому супчик, борщик і юшка обов'язково в меню. Сьогодні день народження в начмеда, то будуть смачні страви. На війні це – особливе свято. Може бути останнім у жизні. Хвилююся, щоб угодити. На Новий рік був торт і салати. Щодня приходять 20–30 місцевих. Віддаємо їм хліб і булочки.

Дуже переживаю за наш народ. Хочу, аби стало краще жити. Беремо багато траншів із-за кордону. Хто буде віддавати? Наші діти і внуки. А хлопці, як прийдуть з війни, де працюватимуть?

На вечерю починають накривати з 18:00. У меню – юшка, перлова каша з м'ясом і вареники. На тарілках – нарізка ковбаси й сиру. До чаю – пісочне печиво в цукровій пудрі.

Бійці їдять не всі одночасно. Деякі приходять з позицій, інші – після денного сну.

Ночуємо у бліндажі. Під стінами – саморобні ліжка. Бійці вкриваються ковдрами чи залазять у спальні мішки. Лягають у формі, ніхто не роздягається. Три собаки гріються поруч. Шоколадно-білий курцхаар Белла не може заснути, якщо її не вкриють ковдрою.

Одну з кімнат займає бібліотека на кілька тисяч книжок: пригодницькі, фантастика й детективи. На окремій полиці – військові й патріотичні. Два пухнасті сірі коти лащаться до всіх, хто заходить.

Перед сном бійці читають, малюють патріотичні плакати, дивляться фільми на планшеті, співають. "Ізя" під гітару виконує власні пісні "Мамина молитва", "Коханій" і "Пісню про рушник" Андрія Малишка. Решта підспівують.

– Часто солдатів не понімають удома. Нащо втрачаємо здоров'я і життя, коли хтось на війні заробляє скажені гроші? – каже водій 50-річний Сергій Кравченко. В АТО – з літа 2014-го. Доти вісім років був сільським головою в Байраку Диканського району на Полтавщині. – Після демобілізації пробув удома чотири місяці. Хоч і скучив за внуками, але там ніяк не міг заспокоїтись. Хлопці для мене – ще одна родина. Мусив повернутись, – гладить кота, що застрибнув на груди.

– Багато хто з бригади пройшов миротворчі місії в Косово, інших країнах, – "Слов'ян" повернувся з обходу позицій. – Знаємо, що таке стандарти НАТО. Дух такий, що лише чекаємо наказу "Вперед!" Воюємо не за радянськими книжками. Це дратує ворога найбільше. Не знає, чого від нас очікувати. А лякає тиша. Отже, ворог готується до чогось.

Більшість солдатів засинають після півночі. Ніч минає без обстрілів великими калібрами.

Зранку 2 години чекаємо на дозвіл покинути позицію. Бійці пригощають чаєм. Їдемо на шахту "­Бутівка-Донецька" за 12 км від Авдіївки. Дорогою багато великих калюж. Мінними полями і хащами бігають зграї диких фазанів.

Біля шахти – три мости. За них два роки точаться бої.

– Зараз автомобільний міст – наш. Залізничний – наполовину. Третій – під контролем сєпарів, – каже черговий по батальйону "Варяг". – Звідти їхні танки обстрілювали наші позиції в аеропорту Донецька. Шахта переходила з рук у руки щонайменше тричі. Це – найважча позиція, бо найближча до ворога. Бувало, і до 40 метрів доходило.

Двоє військових показують, куди припаркувати автомобіль. Проводять до керівництва підрозділу.

– Гості рідко заїжджають. Дуже небезпечно. Маємо хвилин 20, доки не почалися знову обстріли. Будьте обережні. Вночі був запеклий бій. Дуже серйозно накривали. Напевно, вітали із 75-річчям, – каже керівник підрозділу 72-ї бригади "Базальт".

Три будівлі на території зруйновані. Бетонні і цегляні стіни – в дірках.

– Це не екскурсія, а дорога до пекла, – боєць "Ярий" веде повз зруйновані металеві конструкції.

На горизонті видно будівлю Донецького аеропорту.

– Позиції сєпарів – дуже близько. За 200 метрів на цегляній будівлі висить прапор ДНР. Довго не фотографуйте, бо снайпер зреагує на оптику, – каже "Ярий". – Наші на "Бутівці" під час серйозних боїв не покидають позицію. І в туалет ніколи сходити. Вибираєш – терпіти чи загинути. Плутаємо день і ніч, дати. Стали набожними. Те, що дочекався нового дня, – дарунок Бога. Інакше не пояснити, як ми тут виживаємо. Якось побратим чистив картоплю. Потягнувся до відра – над ним пролетіла міна. Кусок бетону впав за кілька сантиметрів від голови.

"Бутівка" стала великою братською могилою. Туди бойовики скидали своїх і наших убитих. Шахта 1240 метрів завглибшки. Камінець долітає за 69 секунд. Інколи звідти чуються голоси. Може, то неупокоєні душі. Священик, який не злякався до нас приїхати, провів молебень і запечатав шахту. Затихло. Легше стало на дєжурстві. Привезли і прапор від патріарха, повісили його на верхівку шахти. Так із Божою й людською допомогою виживаємо.

До ворога намагаємося ставитись по-християнськи, – продовжує "Ярий". – Не мародери ми, а військові. Убитих не грабуємо, ланцюжки і телефони не забираємо, зуби не вириваємо. Сєпари це постійно роблять із нашими. 300-х (поранених. – Країна) не добиваємо. Стараємося одразу віддавати 200-х (убитих. – Країна). Росіяни ніколи своїх не кидають, трупи забирають завжди. А сєпари, буває, ліняться.

Зараз ви читаєте новину «"Плутаємо день і ніч, дати. Стали набожними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути