середа, 07 грудня 2016 17:13

"Две недели назад присмотрела сапоги за шесть тысяч гривен. Но с 20-процентной скидкой они стоят почти семь тысяч"

У чорну п'ятницю в магазини пускали по 10 покупців

– Это не черная пятница, а хорошо завуалированный обман. Две недели назад присмотрела сапоги за 6 тысяч гривен. Думала, сегодня дешевле куплю. Обалдела, когда зашла в магазин. С 20-процентной скидкой они стоят почти 7 тысяч, – каже 23-річна Ельвіра Сапсоненко біля столичного торговельно-розважального центру "Гулівер".

25 листопада тут влаштували чорну п'ятницю – день розпродажів. Його проводять у всьому світі наприкінці листопада.

При вході в "Гулівер" зібралося багато людей. Біля дверей-вертушки утворюється черга. Ельвіра штурхає у бік свого супутника 25-річного Сергія. Голосно сміються.

– Уже не раз попадалась на уловки со скидками, – розповідає Ельвіра. – В прошлом году в одном магазине присмотрела куртку. Стоила 4 тысячи гривен. Когда меряла, услышала, как продавцы обсуждают новогодние скидки. Решила покупку отложить. Во время распродажи на входе было написано "Скидки на все 20%". Сразу взяла куртку. Рассчитывалась карточкой. Когда дома посмотрела чек, оказалось, что заплатила за нее 4 тысячи. В магазине объяснили, что скидка на куртку не распространяется. Покупку вернула. Через месяц точно такую купила в интернет-магазине за 2,5 тысячи гривен. Клялась, что больше скидками меня не заманят. Но снова поверила рекламе.

  У магазині спортивного одягу в столичному торговельному центрі ”Гулівер” триває чорна п’ятниця. 25 листопада тут оголосили 50-відсоткові знижки
У магазині спортивного одягу в столичному торговельному центрі ”Гулівер” триває чорна п’ятниця. 25 листопада тут оголосили 50-відсоткові знижки

У фойє торговельного центру гучно грає музика. Працює лише один ескалатор – на підйом. Біля нього черга. Люди стоять по двоє на сходинці.

– Столько эту черную пятницу рекламировали, а даже эскалатор не починили, – каже дівчина в короткій норковій шубі з рукавами за лікоть у довгих шкіряних рукавичках.

– У них была задача – заманить людей, – відповідає подруга в короткій шкіряній спідниці. – Это получилось.

На першому поверсі в телефон вдивляється жінка з кількома пакетами.

– Зранку в торговельному центрі. Вчора попередила начальника, що мене не буде сьогодні. На робочі питання відповідаю по телефону, – каже 32-річна Ольга Шевчук. Працює у фінансовій компанії. – Планувала зайти на півдня. А затрималася тут до вечора. Ноги болять, однак щаслива. Собі купила одяг, малюкам – іграшки на новорічні свята.

На другому поверсі люди бігають від одного магазину до другого. Порожній – бутик співачки Надії Мейхер. Сукні тут коштують від 3 тис. грн, блузки і спідниці – від 1,5 тис. На все пропонують знижку 15%.

– У магазині Надії Мейхер купила сукню на Новий рік, – розповідає ландшафтний дизайнер Ілона Вишивата, 30 років. Прийшла разом із матір'ю 48-річною Валентиною Сергіївною. Тримає три пакети з покупками. – До неї придбала прикраси – кольє і браслет із коштовним камінням. Брала з 30-відсотковою знижкою. На покупки витратила 12 тисяч гривень. Зекономила майже 3 тисячі. Ці гроші підуть на подарунки дітям від Святого Миколая.

На вітрині магазину спортивного одягу New balance напис "-50% на все". Біля входу шикується черга. Всередину охоронець пускає по 10 покупців. Кросівки зі знижкою можна придбати за 1 тис. грн, спортивні костюми – за 2 тис., футболки – за 350 грн.

Із магазину виходить студентка 18-річна Марія. Слідом за нею її дід – високий чоловік у чорному пальті. Несе великий паперовий пакет.

– Купила все те, що зараз на мені, – каже дівчина. Вона у джинсовій куртці на овчині, чорних джинсах і бордовому светрі. – Обновки зразу ж вдягнула, бо давно про них мріяла. Приходила сюди раніше. Придивилася, що купуватиму в чорну п'ятницю. Довго стояла в черзі до примірочної. Але непогано зекономила – десь тисячу гривень.

У фойє говорить по телефону 39-річна Тетяна Атаджанова, працівниця торговельного центру.

– Традиция черной пятницы пришла к нам из Соединенных Штатов Америки. Мы отмечаем ее три года, – каже.

За чергами до магазинів спостерігають двоє чоловіків, на вигляд років 50 – Майкл і Володимир. Вони 10 років живуть у США. Минулого тижня приїхали до Києва.

– Настоящие черные пятницы бывают только в Америке, – каже Володимир. Він у темній куртці й таких же джинсах. На голові кепка з логотипом американської хокейної ліги. – В черную пятницу по всей Америке – выходной. Если где-то и есть рабочий, то берут отгул. Очередь возле магазинов занимают в 4.00. Покупателей собирается так много, что выстраиваются вокруг торгового центра. Магазины работают не с 10.00, как обычно, а с 6.00.

Только дверь открывают, людей остановить невозможно. Забегают внутрь и хватают все подряд. Мерить одежду не успевают, потому что у примерочных очередь такая, что надо несколько часов ждать. Скидки начинаются от 50 процентов. К вечеру прилавки пустеют. За этот день бизнесмены делают 20 процентов годового оборота.

– Очень смешные цены ставят для первых 100 покупателей, – каже Майкл. Живе у Сан-Франциско. – Мне на телефон постоянно присылают СМС с новостями магазинов. На этой неделе получил сообщение от магазина техники. Обещают первой сотне покупателей ноутбук Dell последней модели за 100 долларов. Его обычная цена – 400.

Зараз ви читаєте новину «"Две недели назад присмотрела сапоги за шесть тысяч гривен. Но с 20-процентной скидкой они стоят почти семь тысяч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути