середа, 31 серпня 2016 12:45

Світоліна розвивається правильно. Але треба відчути смак перемог на великих турнірах

Автор: фото: REUTERS
  Еліна Світоліна цього року на відкритому чемпіонаті Франції обіграла сербку Ану Іванович, колишню першу ракетку світу. А на Олімпіаді виграла в американки Серени Вільямс, 22-разової переможниці турнірів Великого Шолома, лідера жіночого тенісу останніх п’яти років
Еліна Світоліна цього року на відкритому чемпіонаті Франції обіграла сербку Ану Іванович, колишню першу ракетку світу. А на Олімпіаді виграла в американки Серени Вільямс, 22-разової переможниці турнірів Великого Шолома, лідера жіночого тенісу останніх п’яти років

На Олімпіаді-2016 найбільшу сенсацію в жіночому турнірі з тенісу створила Еліна Світоліна. 21-річна українка в матчі третього кола обіграла американку Серену Вільямс, найсильнішу тенісистку світу – 6:4, 6:3. Щоправда, у наступному поєдинку поступилася Петрі Квітовій з Чехії.

Світоліна нині – 19-та ракетка світу. Торік дійшла до чвертьфіналу відкритого чемпіонату Франції. Цього сезону на тому ж турнірі обіграла сербку Ану Іванович, колишню першу ракетку світу.

Після жеребкування тенісного турніру Олімпіади стало відомо: у третьому колі Еліну Світоліну чекає Серена Вільямс. Як зреагували на такий результат?

– Взагалі не думав про Серену. Спочатку Світоліній треба було здолати міцну німкеню Андреа Петкович. Потім – британку Хізер Вотсон. Як тенісисти з Об'єднаного Королівства б'ються за нього на Іграх, показав Енді Маррей (друга ракетка світу серед чоловіків, переможець Вімблдона-2016, вдруге поспіль виграв Олімпійські ігри і заплакав. Ніс прапор Великої Британії на церемонії відкриття. – Країна).

Оптимізм щодо Еліни мав через її зустріч із німкенею Ангеліною Кербер, переможницею цьогорічного чемпіонату Австралії, другою ракеткою світу. Світоліна програла матч, але виграла перший сет – 6:1. Стало зрозуміло: вона здатна протистояти найкращим.

Головна причина перемоги Світоліної над Вільямс – слабка гра суперниці?

– Якби це було так, то перша ракетка світу прямо про це і заявила б. Але після матчу вона сказала інше: переміг найсильніший. Мотивації їй вистачало. Якщо спортсмени такого рівня їдуть на Олімпіаду, то тільки по "золото". Тому головна причина – гра Еліни.

Серена Вільямс страшенно не любить, коли по той бік корту відчуває супротив. Це стало помітно під час чемпіонату США-2015. Програла італійці Роберті Вінчі. Та – не видатна тенісистка. Але тягла всі удари, намагалася тримати м'яч у грі. Серена занервувала й поступилася.

Для Еліни головне було – не дати суперниці відчути запах крові. Віддати свою подачу і відпустити американку у рахунку. Світоліна постійно намагалася нагнітати ситуацію. Думаю, тренери сказали їй: грай спокійно, на тебе дивиться весь світ, втрачати нічого, але треба виглядати більш гідно, ніж на цьогорічному "Ролан Гаррос" (Світоліна поступилася Вільямс – 1:6, 1:6. – Країна).

В Еліни пройшло пару хороших вкорочених ударів і свічок. Серена часто била в аут і сітку. Це не додавало їй упевненості.

Коли стало зрозуміло, що Світоліна може виграти матч?

– На початку другого сету. Вона зробила брейк – взяла подачу суперниці. Це означало, що Еліна нормально "переварила" виграш першої партії. Ще момент: під час перерв між геймами вона сиділа на стільчику і виглядала абсолютно відстороненою. Дивилася в одну точку. Це не зовсім звичайна Світоліна. Як правило, поводиться емоційніше. Я зрозумів, що психологічно – готова. Говорив після матчу з матір'ю Еліни. Вона теж це відзначила.

Важливо, що гостро відповідала на другу подачу суперниці. А перша у Серени не йшла. І вона помилялася, виконуючи удари, які в іншій ситуації влучала б із заплющеними очима.

Еліна виграла поєдинок на подачі суперниці. Українка мала два матчболи. Перший Серена відіграла блискуче. Але Світоліна не затремтіла і з другої спроби виграла поєдинок. Цей момент характеризує її як зрілу тенісистку, здатну гнути свою лінію впродовж усього матчу. Незалежно від того, хто суперниця.

Це відрізняє Еліну від наших колишніх перших ракеток – Тетяни Перебийніс, сестер Олени й Катерини Бондаренко. Ті не могли протистояти гравцям із топ-5.

Чому Світоліна начисто програла наступний матч – чешці Квітовій – 2:6, 0:6?

– Поєдинок перенесли на день через дощ. Це ніколи не йшло на користь Світоліній. Далі: у першому сеті вона програла кілька ключових розіграшів. А суперниця дістала пару вкорочених і прекрасно била з форхенду. Тобто грала у свій звичний розгонистий теніс. Якщо Серені українка не давала робити короткі розіграші з двох-трьох ударів, то Квітова закінчувала все швидко.

Як можна охарактеризувати теніс Світоліної?

– Є думка, що вона грає дещо примітивно. Тримається на задній лінії, намагається просто перебити м'яч на половину корту ­суперниці. Я з цим не згодний. Була купа матчів, коли Еліна тактично перегравала суперницю – змінювала напрям удару, вкорочувала м'яч.

Їй треба покращити першу подачу. Для свого віку (22 роки Світоліній виповниться 12 вересня. – Країна) вона розвивається правильно. Але треба відчути смак перемог на великих турнірах. Наступна сходинка – потрапити у топ-10. Це можливо завдяки виходу у півфінал чи фінал турніру "Великого Шолому". На якому з них Еліна має вищі шанси – сказати важко. Бо за манерою гри їй підходить будь-яке покриття.

Зараз Світоліна періодично працює з Жюстін Енен, колишньою першою ракеткою світу. І за манерою гри нагадує її. Бельгійка може розкласти підопічній, як пройти всю дистанцію на великому турнірі. Цього року залишився один – вересневий чемпіонат США.

Яка нині ситуація у жіночому тенісі?

– Є явний лідер – Серена Вільямс. Усі решта то піднімаються, то опускаються. Це на користь Світоліній, щоб увійти принаймні до топ-10. Вона ще розвивається як гравець.

Зараз ви читаєте новину «Світоліна розвивається правильно. Але треба відчути смак перемог на великих турнірах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути