середа, 02 березня 2016 12:55

Ставлення до влади – надзвичайно скептичне. Часом навіть більше, ніж вона заслуговує

22 лютого 2014 року в Україні перемогла Революція гідності. Напередодні о 21:24 Віктор Янукович залишив резиденцію "Межигір'я". Верховна Рада прийняла постанову про його самоусунення від влади, призначила Олександра Турчинова тимчасово виконувати обов'язки президента.

2014-й запам'ятається в нашій історії також анексією Криму, окупацією російськими найманцями територій Донецької та Луганської областей.

У січні 2015-го кіборги залишили Донецький аеропорт, а в лютому наша армія зазнала великих втрат у районі Дебальцевого. Після цього внаслідок так званих Мінських угод-2 жертв стало менше. Але війна триває.

За цей час гривня знецінилася втричі. Кожна українська сім'я зубожіла принаймні в два рази. При цьому всі поплічники Януковича або втекли з країни, або перебувають на підписці про невиїзд, або засідають у Верховній Раді. Жоден корупціонер не сів за ґрати.

На Майдані люди вимагали насамперед справедливості. І досі не отримали її.

Яким буде третій рік без Януковича?

Автор: УНІАН
  16 лютого 2016 року в центральному сквері Кіровограда знімають надпис із пам'ятного знака на честь Леніна. Зображення Ілліча не чіпатимуть
16 лютого 2016 року в центральному сквері Кіровограда знімають надпис із пам'ятного знака на честь Леніна. Зображення Ілліча не чіпатимуть

– Влада багато разів зраджувала сподівання і надії українців. Але потрясіння останнього часу довкола Кабміну та відставки генерального прокурора пожвавили її. Тепер має вистачити політичної волі робити те, на що раніше не наважувалися, – каже бізнесмен, блогер і громадський діяч 57-річний Карл Волох. – З'явилася цікавість до реальних речей, які раніше було дуже складно проштовхнути. Люди з першої десятки політиків надзвонюють і запитують про важливі реформи й закони.

Невідомо, скільки це продовжуватиметься. І чи щось із цього вийде.

Маємо ситуацію абсолютної непевності. Зокрема, щодо генпрокурора. Він залишається центральною фігурою в боротьбі з корупцією. Адже всі великі справи, що мали передати в Національне антикорупційне бюро, залишили в ГПУ. Невідомо, кого президент запропонує замість Шокіна: знову одного з друзів, який законсервує ситуацію, чи нарешті людину, готову щось змінювати.

Які способи тиску на владу реальні й ефективні?

– Ефективними залишаються вуличні протести. Але – без застосування зброї. Інакше можемо втратити державність.

Cуспільство має запас міцності, довіри до влади, щоб чекати на реформи?

– Мінімальний запас є. Усі розуміють, що великих потрясінь Україна зараз не витримає. Не так далеко сидить ворог і чекає на них. Це багатьох стримує від вияву невдоволення. Ставлення до влади надзвичайно скептичне. Часом навіть більше, ніж вона заслуговує. Реформи існують, але люди не слідкують за ними. Кажуть, нічого не робиться й гадки не мають, що в деяких сферах є серйозні зрушення.

У Міністерстві юстиції змінили систему місць ув'язнення. Знищили корупцію в реєстраційній службі, віддавши її функції приватним нотаріусам. Створюється приватна альтернативна виконавча служба.

Серйозну реформу провело Міністерство внутрішніх справ. До змін у ньому допустили представників громадянського суспільства. Бачимо нову патрульну службу, але не помічаємо зрушень щодо слідства.

Мінекономіки лідирує у знищенні корупції. Нафтогаз перестав бути чорною дірою.

Але рівень життя падає, й люди не готові визнавати, що уряд щось робить.

Водночас через парламент проходить тільки один із трьох реформаторських законів, що готує Кабмін. Дві третини застряють у Верховній Раді надовго.

Як може змінитися суспільство цього року?

– Рік стане показовим. Будуть помітні результати – якщо не ввійдемо у нескінченний процес виборів, перевиборів, серйозних протестів проти влади.

Від можливих дострокових виборів до Верховної Ради буде більше користі чи шкоди?

– Сьогодні вибори парламенту – згубні для країни. Користі жодної. Соціологія показує, що склад наступної Ради буде жахливий. ­Набагато гірший за нинішній.

Можливі різні варіанти. "Народний фронт" має низький рейтинг, але багато козирів у рукаві, щоб тиснути на "Блок Петра Порошенка". ­Цілком може пройти до наступного парламенту, але матиме малу фракцію.

Невідомо, чи піде окремою колоною Саакашвілі. Самостійно його не можуть обрати, бо постійно не живе п'ять років в Україні. Його фракція теж буде невелика. Зараз за списками йому дають до 13 відсотків. Мажоритарників багато не буде, оскільки основну частину виграють кандидати від БПП і "Опозиційного блоку". Фракція ­Саакашвілі налічуватиме щонайбільше 40 людей і принципово на ситуацію не впливатиме.

"Опозиційний блок" матиме велику фракцію. Можливо, його партнером стане БПП. Хоча зараз для президента це репутаційно не вигідно.

Виникне купа маленьких популістських фракцій. З ними складно буде працювати. Міжнародний валютний фонд навряд чи підтримає сформований таким парламентом уряд. Реформувати економіку з ним буде неможливо.

Через вибори щонайменше на півроку втратимо можливість отримувати транші МВФ. Це означає, не втримаємо курс гривні, бо золотовалютні резерви нині менші за 13,5 ­мільярда доларів.

Дострокові вибори президента протягом н­­айближчих 12 місяців можливі? За яких умов?

– Звісно. Особливо, якщо люди будуть незадоволені змінами після парламентських виборів. А вони будуть незадоволені.

Суспільство покладає на президента основну частину відповідальності за відсутність боротьби з корупцією. Економіка потроху реформується, а тут немає жодних досягнень.

Як за рік може змінитися вплив на Україну з боку Росії, Євросоюзу, США?

– Серйозних змін не очікується. Але вплив Росії може посилитися, якщо відбудуться вибори, а відтак – дестабілізація, погіршення економічної ситуації, протести електорату.

Західні партнери збережуть вплив. Без них відставки Шокіна не було б. Маємо дякувати їм за це.

На дострокові вибори до Верховної Ради реакція США і Євросоюзу буде стовідсотково негативна. У приватних розмовах кажуть: "Україна їх не витримає".

текст: Ольга ГОЛОВКА

Прикро говорити, але багато українців сумують за Януковичем. Для них 2013 рік був зоною стабільності й комфорту. Аргументи, що за незалежність і свободу треба заплатити, здебільшого не діють. Високі сподівання на швидкі реформи перетворилися на розчарування. Воно перейде і на третій рік. Після Майдану ми чекали системних змін, а ОТРИМАЛИ ПРОСТО ІНШІ ОБЛИЧЧЯ. Однак критичного рівня невдоволення не буде – через спекуляції влади про загрозу широкомасштабної війни. Натомість гривня продовжить девальвувати й на кінець року прогнозую 35 за долар. Покращень 2016-го не буде.

Тарас ЕЛЕЙКО, 42 роки, підприємець

Ми дійшли до межі, коли вже не можна обмежуватися косметичними змінами й потрібні системні реформи. Насамперед боротьба з корупцією. Цей рік стане критичним для вибору – АБО РЕФОРМИ, АБО ПРИПИНЕННЯ ПІДТРИМКИ ЗАХОДУ. А це означатиме послаблення у війні з Росією і повернення до її протекторату.

Олександр РАВЧЕВ, 27 років, політолог

Третій рік кардинально не відрізнятиметься від попередніх. Потрібно зосередитися на розбудові армії та поліції. Поки що проведенню реформ заважають пострадянські кадри, політична боротьба в середині коаліції, відсутність грошей на розвиток і старе мислення.

Олександр КУПРІЄНКО, 37 років, історик

Треба говорити не про черговий рік без Януковича, а про 12 РОКІВ БЕЗ КУЧМИ. Бо Янукович – це дітище "червоних директорів". Він останній викормиш гнилого совкового середовища, що народжувало гопників. Сьогодні – кульмінація в конфлікті совка й національної культури. Маємо зібрати всю енергію для цієї боротьби і перемогти.

Сергій ПРОСКУРНЯ, 58 років, театральний режисер і продюсер

Країна втрачає запас міцності і не формує фундаменту для майбутнього. За Януковича влада привчилася жити на кредити. Тоді чекали на гроші Росії, зараз – МВФ. Якщо кредитів немає, проїдаються золотовалютні запаси. Зараз проїдати нічого. Єдиний вихід – НАВЧИТИСЯ ЗАРОБЛЯТИ. А передумов для цього катма. До того ж народним депутатам і міністрам нема коли займатися реформами. Вони загрузли у політичній кризі. Провладна більшість у Верховній Раді намагається заморозити ситуацію. Роблять вигляд, що кризи немає. Але водночас готуються до перевиборів восени.

Юрій ПАЛІЙЧУК, 28 років, політолог

За два роки українці прокинулися. Не всі, але критична маса. Люди бачать, хто наш ворог і куди потрібно рухатися. Далі діятиме вектор "геть від Росії".

Сашко ЛІРНИК, 53 роки, письменник-казкар

Революція остаточно не перемогла. Тому протистояння старого та нового в політиці продовжується. Сподіваюся, воно завершиться перезавантаженням – позачерговими виборами до Верховної Ради. Парламент має оновитися. Депутатами мають стати люди, які хочуть змінювати країну, а не сидіти на потоках.

Роман ШРАЙК, 41 рік, блогер

На Заході вже не розраховують ні на свідомість українців, ні на Майдан, ні на політичну еліту. Нас жорстко підштовхуватимуть до змін.

У великих містах центру й на сході відбуватимуться гострі соціально-політичні конфлікти, акції протесту, зіткнення із владою, поліцією. Спричинять їх місцеві проблеми: корупція, хамство бюрократії. У Києві теж будуть радикальні виступи, але до Майдану не дійде. У ЛЮДЕЙ НЕ ВИСТАЧАТИМЕ СИЛ НА ПРОТЕСТИ, А ВЛАДА НЕ ЗНАЄ, ЯК РУХАТИ УКРАЇНУ ДАЛІ.

Віктор НЕБОЖЕНКО, 62 роки, соціолог і політолог

Існують три моделі розвитку подій. Позитивна передбачає, що нарешті розпочнеться боротьба з корупцією. Цьому може посприяти тиск західних держав. Політична еліта зрозуміє – інших варіантів немає, і це останній шанс лишитися при владі. Тому РІК МОЖЕ СТАТИ ПРОРИВНИМ.

За негативної моделі, події розвиватимуться у протилежному напрямку. Відбудуться дострокові парламентські вибори. Реформи й західна підтримка опиняться під питанням.

Третя модель – зовнішнє управління. Захід стомиться чекати й візьме керування державою у свої руки.

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, 39 років, політолог

У перший рік без Януковича негативом була анексія Криму, війна на Донбасі та відсутність армії. Але ми отримали незалежність від Росії. В українців піднявся патріотизм, що домінував над негараздами. На другий рік люди зневірилися і розлютилися на себе та нову владу. Третій рік без Януковича буде ще проблемнішим. Серед бійців Збройних сил переважає думка, що потрібно йти на Київ і зачищати його від нинішньої влади. Також потрібно почати відновлювати ядерний статус України.

Сергій ГЛОБА, 46 років, волонтер

Третій рік без Януковича буде нелегкий. Свобода – це завжди непросто. Потрібно бути відповідальним, самодостатнім і зрілим духовно. Наш процес визрівання суспільства й нації розтягся більш ніж на століття – його штучно гальмували імперські проекти. МОДЕРНІЗАЦІЯ УКРАЇНЦІВ ВІДБУЛАСЯ, але В ІНТЕРЕСАХ РОСІЙСЬКОЇ ТА РАДЯНСЬКОЇ ІМПЕРІЙ і коштом нашої ідентичності та прищеплення чужих цінностей і практик. Зараз паралельно йде очищення від них і продовжується формування свого. Період росту, налагодження головних механізмів національного організму. Це є підлітковість – необхідний, природний і конструктивний процес. Хоча часом галасливий, войовничий, ірраціональний. Але без цього ніяк.

Олександр СОКИРКО, 41 рік, історик

Записали: Наталія МІНЯЙЛО, Юлія ЛІПІЧ, Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Леся МЕЖВА, Андрій ЧЕРНЕГА, Оксана ПРІТЧЕНКО, Ольга ГОЛОВКА, Марія КОЖЕМЯКО, Анастасія РЯБОКОНЬ

Зараз ви читаєте новину «Ставлення до влади – надзвичайно скептичне. Часом навіть більше, ніж вона заслуговує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути