вівторок, 06 грудня 2016 11:06

Шампанське розкупили за дві години

Як святкують смерть диктаторів

26 листопада тисячі кубинців, які емігрували до Маямі у США, святкували смерть диктатора Фіделя Кастро. Били в барабани, співали національний гімн, пили шампанське, влаштували феєрверк

1. Лівійського лідера Муаммара Каддафі (1940–2011) вбили у його рідному місті Сирт 20 жовтня 2011 року.

Повстанці знущалися з трупа й виставили його в холодильнику на огляд. Вбивці Каддафі відібрали його золотий пістолет і фотографувалися з ним. Жінки одягали хустки кольорів нового національного червоно-­чорно-зеленого прапора й палили старі зелені стяги. Перехідна національна рада заборонила стріляти в повітря, однак людей це не зупинило.

2. Румунського диктатора Ніколае Чаушеску (1918–1989) разом із дружиною Єленою розстріляли 25 грудня 1989-го.

Трупи показали по телебаченню. Зробили це, щоб солдати спецслужби – Секурітате – склали зброю. Мешканці Бухареста в той час стояли на майдані перед будівлею ЦК Комуністичної партії. Новину про смерть слухали мовчки. Багато хто в натовпі тримав пальці буквою V – "Перемога". Секурітате склала зброю. Повстанці спекли пиріжки й пригостили ними солдатів. Пили вино на майдані. Розстріл Ніколае та Єлени Чаушеску збігся зі святкуванням Нового року, тож на танках і БТРах встановлювали прикрашені ялинки.

Автор: Володимир Казаневський
 

3. 5 березня, в день смерті радянського диктатора Йосипа Сталіна (1878–1953), ресторан "1203" у Вашингтоні, столиці США, пригощав відвіду­вачів безкоштовним борщем.

Фото, на якому офіціантка Ейлін Кінан клеїть на вікно рекламу акції, надрукували в газеті The News Herald. Невідомо – власники ресторану були українські емігранти чи вирішили прорекламувати свій заклад екзотичною для американців стравою.

Також смерть Сталіна святкували у радянських таборах.

– Коли в Москві сльози лили й давилися на вулиці, щоб із ним попрощатися, у нас весь табір радів. Усі жбурляли вгору шапки й кричали: "Вусатий здох, вусатий здох!" Охорона не втручалася, – згадує тодішній в'язень Вятлага Євген Чорноног. Його засудили за негативний відгук на фільм "Падіння Берліна".

4. Смерті іспанського каудільйо (політичного лідера. – Країна) Франциско Франко (1892–1975) раділи в Каталонії. Він правив країною 36 років і весь цей час ліва опозиція й борці за незалежність Каталонії перебували в підпіллі.

За 2 години після оголошення про смерть Франко в магазинах Барселони розкупили все шампанське. На вулицях танцювали й обіймалися. Вивішували на будинках національні прапори Каталонії. З'явилися написи "Каталонія – не Іспанія" та "Ми нова держава Європи".

5. Смерть президента Венесуели Уго Чавеса (1954–2013) святкували у багатих районах Каракаса.

Влаштували салют, пили вино й віскі. Проголошували тости, в яких обіцяли "не сумувати за Чавесом".

Святкували й венесуельці, які були змушені перебратися до США. У місті Дорал, штат Флорида, зібралися в ресторані El Arepazo. Співали національний гімн і скандували антисоціалістичні гасла. На дорогах сигналили автомобілі.

– Радіємо не смерті Чавеса, а новим надіям і можливостям, – казала 45-річна Тереза Гарсія.

6. Страті президента Іраку Саддама Хусейна (1937–2006) зраділи шиїти, проти яких той влаштував репресії.

У місті Ан-Наджаф поліцейські стріляли в повітря з автоматів і кричали: "Де ти, Саддаме, ми хочемо битися з тобою!" Студенти вийшли на вулиці з портретами лідера шиїтів Муктарда аль-Садра й роздавали дітям цукерки.

– Ми щасливі. Жодне свято не можна порівняти із цим – ні шлюб, ні народження дитини, – казав 35-річний Абу Сінан.

7. П'ять тисяч противників чилійського диктатора Августо Піночета (1915–2006) вийшли 10 грудня на вулиці Сантьяго, де танцювали й пили шампанське.

Потім пішли до президентського палацу. Там почалися сутички з поліцією. Та спробувала зупинити людей. Вони стали кидати пляшки й каміння, будувати барикади. Поліцейські використали водомети й сльозогінний газ.

8. Після звістки про смерть диктатора Кім Чен Іра (1941–2011) ті, кому вдалося втекли з КНДР до Південної Кореї, 17 грудня 2011 року в Сеулі вигукували лозунги. Називали покійного "собакою", "людожером" і "кривавим тираном".

Багато хто з колишніх північних корейців наділи медичні маски. Бояться, що їх викрадуть спецслужби. Фотографії диктатора палили, обмальовували. Кім Чен Іра, його батька Кім Ір Сена й сина Кім Чен Ина зобразили у вигляді трьох поросят. Увечері біля телевежі влаштували салют.

Зараз ви читаєте новину «Шампанське розкупили за дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути