середа, 02 березня 2016 12:55

Революція гідності була перш за все протиросійською

– Якби не було Революції гідності, то жили б у такій же державі, що й три роки тому, – каже журналіст 37-річний Остап ДРОЗДОВ. – Соціологи визнають: наприкінці 2013-го ніщо не вказувало на організований протест. Якби не побиття студентів, країна б існувала з Януковичем при владі. Народ проклинав би все, але терпів. Кожен утікав би у своє приватне життя, в заробляння грошей. Надія була б не на громадянське суспільство, а на олігархів, які найбільше відчули утиски клану Януковича.

Яка головна відмінність нинішньої України від тієї, що була за Януковича?

– Ми були приречені на Росію. У день Вільнюського саміту, коли президент не підписав Угоду про асоціацію з Євросоюзом, ми потрапили в пащу змії. Звісно, потреба у війні, анексії Криму відпала б. Україна існувала б у дотеперішніх кордонах. Але сфера впливу Росії поширилася б на всю її територію. Стояло питання: чи хочемо ми жити в мирній, але чужій клітці?

Нинішня війна – це розплата за спробу вирватися з "русского мира". Ми обманюємо себе, коли говоримо, що революція була проєвропейською. Ні, вона була перш за все протиросійською. Європу ми бачили новим старшим братом, здатним захистити нас від впливу північного сусіда.

Що сталося б із культурою, освітою?

– Ми були би планетою в сонячній системі Росії. Телебачення, серіали, естрада, книжки, Зеленський. На центральних площах міст стояли б леніни і косіори. Шкільні програми уніфікували б до радянської системи координат.

Багато говорять, що нині Україна русифікується швидше, ніж за Януковича.

– Якби не Майдан, російська мова не мала б такого поштовху, як зараз. Не було б потреби. Нині вона рівномірно розмазана по всій країні – як масло по хлібу. І виявилося, що Україна – переважно російськомовна держава. Революція легітимізувала таке поняття, як російськомовний патріот.

У разі поразки Революції гідності, чи можливі були б сепаратистські рухи в Галичині, на Закарпатті?

– Ні. Країна номінально продовжувала б бути унітарною. Такою вона була вигідна Кремлю. Це тепер Путін пропонує варіанти децентралізації. А за Януковича він наполягав би на єдиності й неподільності України.

Янукович може повернутися в Україну?

– Про нього треба забути раз і назавжди. ­Натомість слід думати про мільйони маленьких януковичів, які ненавидять Україну. Бо ми заново створюємо державу – в ­нових кордонах, із новим населенням, новими мріями. Переживаємо очищення. Тільки заради цього варто було пройти все найважче.

Зараз ви читаєте новину «Революція гідності була перш за все протиросійською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути