Ексклюзиви
середа, 14 вересня 2016 08:29

Після втечі Януковича хамська бюрократична система залишилася

– Стан – дуже складний. У чомусь ми на дні. В іншому – намагаємося видертися, – каже соціолог 65-річний Євген ГОЛОВАХА. – Дивуюся, наскільки люди зберігають надію. 2013 року 33 відсотки громадян відчували її, зараз – 46. Це попри війну й економічні проблеми. На другому місці – відчуття страху і тривоги за країну. Що переможе, залежатиме від влади й реакції суспільства на її дії.

Розчарування велике?

– Так. Люди підтримали Майдан, а реальних змін майже немає. Так було і після помаранчевої революції. Це стандартна реакція. Але зараз наслідки важчі – війна, втрата території. Країна балансує. Головне – зупинити війну, бо вона виснажує. Припинення бойових дій дозволить почати вирішувати проблеми.

Які з них головні?

– У нас залишається напівфеодальний спосіб існування. Зловживання владою. Демонстративне споживання. Зневага чиновників до людини. Після втечі Януковича хамська бюрократична система залишилася. У всіх сферах домінують старі методи. Впливовим – усе, іншим – закон.

Як це зламати?

– Остаточно позбутися залишкової напівфеодальної системи можна лише протестним рухом. Але мирним. Зараз найвищу довіру серед соціальних інститутів має волонтерський рух. Свою роботу з підтримки армії він виконав. Тепер може очолити соціальний протест.

За 25 років суспільство виробило механізми пристосування. Були часи, коли 80 відсотків вважали себе зубожілими. Зараз – менше. ­Психологічно суспільство виснажене, але не зубожіле. Нема відчуття, що ти тут зайвий.

Які виклики є головні?

– Перший – закінчення війни та раціональний шлях повернення Донбасу і Криму.

Другий виклик – стіна між можновладцями й пересічними людьми.

Третій – бюрократія.

Четвертий – проблема економічного зростання, проведення реформ. Тут якісь камені закладені.

Зараз ви читаєте новину «Після втечі Януковича хамська бюрократична система залишилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути