середа, 31 серпня 2016 12:45

Нас обдурили, а потім – розстріляли впритул

Автор: фото: УНІАН
  Президент Петро Порошенко під час військового параду до Дня Незалежності в Києві 24 серпня 2014 року. Тієї ночі почалофсь масове вторгнення в Україну на Донбасі російських військ. У це не могли повірити ні військове, ні політичне керівництво країни
Президент Петро Порошенко під час військового параду до Дня Незалежності в Києві 24 серпня 2014 року. Тієї ночі почалофсь масове вторгнення в Україну на Донбасі російських військ. У це не могли повірити ні військове, ні політичне керівництво країни

Два роки тому українські війська потрапили в оточення біля міста Іловайськ на Донеччині. Цей котел став переломним моментом війни на Донбасі.

10 серпня 2014-го українські військові почали операцію зі звільнення Іловайська. 19 серпня зайшли в місто. Взяли під контроль більшу його частину. За чотири дні Росія ввела регулярні війська, рухаючись у напрямку Старобешевого та Амвросіївки. 28 серпня сили АТО опинилися в оточенні. Російські командири пообіцяли українським бійцям "зелений коридор", якщо ті складуть зброю. Коли наступного дня вони почали виходити колонами, їх розстрілювали впритул.

У боях під Іловайськом, за підтвердженими даними Генпрокуратури, загинули 459 осіб, 478 отримали поранення. 180 – потрапили в полон. 157 бійців залишаються невпізнаними, 158 вважають зниклими безвісти. Їхніх прізвищ не оприлюднюють.

Хто і коли відповість за Іловайський котел?

Іловайська трагедія ЗМІНИЛА ХІД ВІЙНИ. Ми успішно вели контрнаступальну операцію. До 24 серпня були шанси вийти на державний кордон. Але президент почав вводити односторонні припинення вогню. Росія встигла перекинути свої регулярні війська залізничним транспортом. Вони громили наші підрозділи. Ми зазнали шалених втрат. Порошенко 5 вересня підписав Мінський протокол. Це була ВІЙСЬКОВА І ПОЛІТИЧНА ПОРАЗКА. Міністерство оборони і МВС досі приховують реальну кількість загиблих.

Першим відповідачем у справі про Іловайський котел має бути ПОРОШЕНКО.

У Генштабі багато проросійськи налаштованих офіцерів. Люстрації не відбулося. Всі вони користуються підтримкою президента, тому їх ніхто не чіпає.

Радянський Союз за 10 років в Афганістані втратив 13 тисяч людей. А ми за два роки війни – 10 тисяч.

Олег ЖДАНОВ, 50 років, військовий експерт

У Шевченка є такі рядки: "Від молдаванина до фіна усе мовчить". А у нас – "ВІД МОЛДАВАНИНА ДО ФІНА УСЕ БРЕШЕ". Яка тут може бути довіра?

За Іловайську трагедію мав відповісти верховний головнокомандувач Порошенко, міністр оборони Гелетей і генерали. Хоч вони такі генерали, як я – племінник королеви. Один міністр оборони мені сказав: "Мне, Ваня, главное, что у меня 180 пар туфель. А нужно 365, как дней в году".

Іван ГАВРИЛЮК, 67 років, актор, колишній народний депутат

Як завжди, в Україні – винних немає. Результатів розслідування тимчасової слідчої комісії Верховної Ради ніхто не показав. Начальника Генштабу Муженка – не допитали. Із гласністю у нас величезні проблеми.

Іловайський котел у свідомості людей оточений легендами і міфами. Ми не знаємо точної кількості загиблих. Названі цифри – занижені. Це ПІДКОСИЛО нас так, що ми стали поступливіші на переговорах.

Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ, 70 років, письменник, автор книжки "Велика війна 2014"

Зараз ви читаєте новину «Нас обдурили, а потім – розстріляли впритул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути