Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2016 10:30

На кожній Олімпіаді нас обманювали

Коментатори мало що тямлять у тому, про що розповідають. А інколи не тямлять взагалі

Перший неприємний осад від Олімпійських ігор я відчув у молодших класах. Тоді вони були в нас, тобто в СРСР, предметом офіційного культу. Олімпійських чемпіонів прославляли, на них закликали рівнятися. І, звісно, за них уболівали. Я це по можливості робив, але виникали запитання.

В Іграх 1960–1970 років не брали участь професіонали. Принаймні так було написано в "Олімпійській хартії". Тож найсильніші у світі футболісти, баскетболісти, хокеїсти й інші представники "касових" видів спорту до участі в Іграх не допускалися. Водночас в олімпійських командах СРСР і "соціалістичних країн" виступали всі без винятку найсильніші. Не тому, що вони були "аматорами": у цих країнах офіційно не існувало професійного спорту. Всі наші чемпіони були "підставні". Тобто рахувалися студентами, військовими, інженерами. Отримували зарплати, стипендії, премії, однак насправді були тільки спортсменами. І всі в СРСР про це знали! Ми знали, що наші спортсмени обманюють Олімпійські ігри, але все одно вболівали за них і пишалися ними. У мене пишатися не виходило. Я по-дитячому розумів, що так робити "нечесно".

  Микола НЕСЕНЮК, журналіст
Микола НЕСЕНЮК, журналіст

Але іншого спорту в нас не було. До того ж, ставши дорослим, я зрозумів, що і за кордоном з "аматорством" не все просто. Легкоатлети, плавці, гімнасти й інші спортсмени "капіталістичних" країн теж, як виявилося, були "підставні" – рахувалися студентами, поліцейськими, страховими агентами. Тому в ті роки Олімпійські ігри були "несправжні", бо практично всі їхні учасники обманювали організаторів, називаючи себе спортсменами-аматорами.

І нехай би так, але 1980-го Олімпіада стала ще більш "несправжньою". На Ігри до СРСР, зокрема до Києва, не приїхала добра половина атлетів, які таким чином протестували проти радянської військової інтервенції в Афганістані. Змагання провели, але радості від оберемку "золотих" нагород, здобутих нашими спортсменами, було небагато. За чотири роки Олімпійські ігри у США бойкотували вже спортсмени з СРСР та окупованих ним країн. Поїхали тільки румуни і югослави.

Потім усе почало ніби налагоджуватися. До участі в Іграх офіційно допустили професіоналів, а точніше "всіх найсильніших", викинувши на смітник "Олімпійську хартію". Але 1988 року в Кореї низку чемпіонів та призерів спіймали на вживанні допінгу й забрали у них нагороди.

Що цікаво, ми і про це знали. І не лише ми. Достатньо було подивитися статистику "феноменальних" результатів того чи іншого атлета, й усе ставало зрозуміло. Просто по-справжньому боротися з цим, доводячи вживання допінгу через відповідні лабораторії, навчилися тільки наприкінці 1980-х.

Якщо кілька десятиліть виступів фальшивих "аматорів" тихо "спустили на гальмах", то з допінгом усе виглядало скандально і страшенно несправедливо. Тому що страждали від ганьби лише "спіймані" на його вживанні. Ті, кого "не впіймали", залишились чемпіонами. Добре, що у частини з них вистачило порядності зізнатися в обмані через певний час. А скільки промовчали?

Тож коли писати про Олімпійські ігри сучасності, то вийде суцільна історія скандалів і фальсифікацій. Починаючи з наскрізь просякнутого коруп­цією процесу вибору міста-організатора Ігор, закінчуючи сумною долею нашвидкуруч склепаних "олімпійських об'єктів". Про самі змагання, більшість учасників яких знаходиться під підозрою, годі й казати – суцільний детектив.

Ігри у Бразилії, що стартують 5 серпня, вже тепер мають увесь згаданий "букет" скандалів. Під час підготовки до них чимало вкрали. Навіть уряд був захитався. А головне – Олімпійські ігри 2016 року пройдуть під знаком скандалу навколо олімпійців із Росії, яка, здавалося, міцно і назавжи "пригодувала" весь світовий "олімпійський рух". На жаль, російських спортсменів відсторонили від змагань не через воєнний напад на Україну, а "всього лише" через допінг. Він, як тепер офіційно доведено, був у РФ не ініціативою "окремих недобросовісних спортсменів", а офіційною державною політикою.

Не маю нічого проти відсторонення росіян через допінг. Але не впевнений, що всі інші – ті, кого не відсторонили, – "чисті". Якось не можу отримати задоволення від виступу олімпійського рекордсмена, який назавтра може виявитися обманщиком. Що ж робити?

  ”коли писати про Олімпійські ігри сучасності, то вийде суцільна історія скандалів і фальсифікацій. Починаючи з наскрізь просякнутого корупцією процесу вибору міста-організатора Ігор, закінчуючи сумною долею нашвидкуруч склепаних ”олімпійських об’єктів”, – вважає  журналіст Микола НЕСЕНЮК.  Художник Дмитро Скаженик бачить це так
”коли писати про Олімпійські ігри сучасності, то вийде суцільна історія скандалів і фальсифікацій. Починаючи з наскрізь просякнутого корупцією процесу вибору міста-організатора Ігор, закінчуючи сумною долею нашвидкуруч склепаних ”олімпійських об’єктів”, – вважає журналіст Микола НЕСЕНЮК. Художник Дмитро Скаженик бачить це так

На щастя, я все життя дивлюсь Ігри винятково по телевізору. Із настанням нашої незалежності олімпійський "телевізор" стає для мене раз на два роки унікальною розвагою. Вітчизняні коментатори є невичерпним джерелом для анекдотів. Треба лише правильно налаштуватися. Тобто не обурюватися відвертому невігластву, некомпетентності й елементарній неграмотності тих, кому в нас вже третій десяток років довіряють "олімпійський мікрофон". А навпаки, отримувати від їхніх словесних "перлів" задоволення. Бо тут усе точно без обману. Вони не прикидаються – вони справді мало що тямлять у тому, що коментують, а інколи не тямлять взагалі. Причому без усякого допінгу

Зараз ви читаєте новину «На кожній Олімпіаді нас обманювали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути