Ексклюзиви
середа, 18 листопада 2015 12:05

Має відбутись інтелектуальний Майдан

– Очікування людей від влади завжди завищені. Це стосується не лише України, – каже 40-річний Тимофій Мілованов, професор економіки з Піттс­бурга, США. – Усі хочуть, щоб зміни відбулись уже завтра. Такого не буває. На реальні реформи потрібен час.

За 24 роки незалежності Україна не могла спромогтись хоч на якісь ефективні зміни?

– Ключова проблема України – у розумінні влади. Більшість людей приходять туди не робити реформи, а втриматись у кріслі. Хоча після революцій це завдання складно здійснити. Адже автоматично з'являється багато ворогів, опонентів і конкурентів. Є інший варіант – домовлятися з усіма й робити реформи. Так чинять уряди-камікадзе. Втрачають поступово підтримку, опісля йдуть із влади. Але встигають щось змінити. У людей, які приходять до влади, завжди є варіант "або-або".

Чому успішні українці не рвуться керувати країною?

– Бо ще не бачили прикладів успіху. А якщо й бачили, то дуже мало. Ця недовіра не дозволяє активнішим, якіснішим громадянам консолідуватись. Замість кращих людей на кожній революції вискакують здебільшого шарлатани. ­Говорять популярні речі й ведуть за собою "своїх". Але все це – фейкові пророки. Продовжують повторювати рік за роком те саме. Втрачають популярність. Адже люди бачать, що змін немає. Тоді "пророки" починають радикалізуватися, займатись популізмом. Намагаються на конфліктах піднімати свою популярність.

Такий стан речей можна змінити?

– Ситуація – не безнадійна. Уже зрозуміло, що швидкі реформи в Україні не вдаються. Можливо, тому що немає національних лідерів. Можливо, досі не з'явилося розуміння, яку Україну хочемо збудувати. Серед людей зберігається підхід: доки Ахметов не сидить, я шибку розбиту не ремонтуватиму і правильно паркуватися не буду. Якби змінився підхід, то влада не могла б відбитися від змін. Бо люди їх хочуть, але першими робити не рвуться.

Світ змінюють лідери. Але також його змінюють технології. Сьогодні є можливість швидко комунікувати. Всі активні – у соціальних мережах. Кожен може зняти на відео будь-що. Наприклад, як Шокін бере гроші. Чи в Адміністрації президента хтось тихесенько зафільмує компромат. І завтра про це знатимуть усі. Інтернет змусить державу посунутися вперед.

Коли це може статися?

– Зміни вже почалися. Деякі чиновники справді хочуть зрозуміти стан речей, реформувати країну. Хоча раніше в міністерствах кожну вільну хвилину використовували не для розмов з експертами, а для придумування схем і оборудок.

В Україні має пройти інтелектуальний Майдан. Повинна змінитись еліта. Для цього треба ще від 10 до 20 років.

Зараз ви читаєте новину «Має відбутись інтелектуальний Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути