вівторок, 20 вересня 2016 10:43

Інтер

"Інтер, геть!" – транспаранти з таким гаслом вивісили при вході в головний офіс телеканалу "Інтер" на столичній вулиці Дмитрівській. 4 вересня його підпалили невідомі. Поліція затримала дев'ять осіб. Усі – колишні військовослужбовці.

"Цей підпал нікому, крім самого "Інтера", невигідний, – каже народний депутат 48-річний Микола Княжицький. – Це демонструє бездіяльність держави в захисті власного інформаційного простору. Один із найбільших телеканалів, який використовує державний частотний ресурс, працює проти інтересів країни. Так не може тривати далі. Антиукраїнські сили робитимуть численні провокації. Намагатимуться підняти громадську думку на свій захист. Часом втемну використовуватимуть українських бійців. Нацрада з питань телебачення та радіомовлення давно мала припинити діяльність каналу, який діє за підробленими ліцензіями. Карати за антиукраїнські речі, які були в ефірі неодноразово. Але бездіє".

8 вересня сторони домовилися, що пікет припиняється. Телеканал змінює інформаційну політику й керівництво – на проукраїнські. Інакше блокування відновлять.

"Інтер" розпочав мовлення 20 жовтня 1996 року. Транслював передачі російського телебачення. Згодом з'явився власний контент. "Інтер" належить олігархові Дмитру Фірташу і Сергієві Льовочкіну – керівнику адміністрації Віктора Януковича, коли той був президентом. Канал охоплює 99,7% території України

Автор: Володимир Казаневський
 

Інтер – префікс, що означає перебування між, поміж, періодичність дії, скасування, зниження. Походить від латинського inter – "між". Слова з "інтер-" пишуться разом.

Інтернет – всесвітня система комп'ютерних мереж. Перший сервер встановили 1 вересня 1969 року в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. 1998-го Папа Римський Іван Павло II заснував Міжнародний день інтернету. Святкують 4 квітня – у день смерті святого Ісидора Севільського, покровителя учнів і студентів.

Інтерфейс – від англійського Interface – "перегородка". Це засоби взаємодії між двома елементами системи. Віжки є інтерфейсом між конем і кучером. Електрична вилка й розетка є інтерфейсом електропостачання будь-якого приладу.

Інтероцепція – від латинського interior – "внутрішній" і receptio – сприймання. Це сигнали від органів людського організму до центральної нервової системи. Передаються по волокну – рецептору.

Інтерцептор – пластина на поверхні крила літака. Висувається назовні, щоб збільшити опір повітря і знижувати швидкість.

Інтерпол – International Criminal Police Organization – організація, що займається міжнародним розшуком злочинців. Заснована 1923 року. Штаб-квартира розташована у Ліоні, Франція. Членами Інтерполу є 190 держав. Переважно викривають злочини, пов'язані з контрабандою, торгівлею наркотиками, людьми, порнографією, авторським правом, тероризмом, злочинами в сфері економіки та високих технологій. Співробітники Інтерполу не можуть виконувати поліцейських функцій – арештовувати, застосовувати зброю. Координують поліцію країн, підказують, надають інформацію.

Україна вступила в організацію у листопаді 1992 року.

Інтербелум – від латинського bellum – "війна": період між війнами. Переважно використовують для позначення часу поміж Першою і Другою світовими війнами – 1918–1939 роки.

Інтервенція – насильне збройне втручання однієї або кількох держав у внутрішні справи іншої країни.

Інтер'єр – від французького

intrieur – "всередині": оздоблення внутрішньої частини будинку, автомобіля, літака, поїзда.

До відкриття нової сесії Верховної Ради 5 вересня інтер'єр приміщення парламенту декомунізували. Пастораль на стелі фойє "Квітуча Україна" із зображенням колгоспників і радянською символікою закрили білим панно. Витвір створив 1946 року ленінградський художник Борис Щербаков (1916–1995).

Інтерв'ю – бесіда, вибудувана за певним планом типу запитання-відповіді, де відповіді фіксуються.

Скандальне інтерв'ю оприлюднене у червні на сайті каналу UkrLife. Олександр Чернов працював у лікарні Єнакієвого на Донеччині під час окупації міста бойовиками. Російські канали назвали його "катом у халаті".

– Я розділив свої дії на три складових, – розповідає він. – Перше – власна безпека. Друге – завдання шкоди супернику, у міру можливості, медикаментозними засобами. Є багато препаратів, після дії яких тільки поглиблена і дорога експертиза може докопатися, що людину вбили сукупністю цих медикаментів. На перший погляд, це буде серцевий напад, інсульт, або просто перестав дихати. Третє – сексотство. Про все, що планувалося і що відбувалося, ми повідомляли у відповідні інстанції.

Інтернат – спеціальна середня школа, де діти перебувають цілодобово. Переважно це – сироти, малозабезпечені, хворі. В Україні є близько півтисячі інтернатів. Держава виділяє на дитину 3 тис. грн на рік.

Інтернаціонал – об'єднання робітників усіх народів і комуністичних рухів. Виник у 1864 році з ініціативи німецького філософа Карла Маркса (1818–1883).

Так само називається гімн пролетарів і комуністів. Текст француза Ежена Потьє (1816–1887) опублікований в 1887 році. Уперше виконаний 23 червня 1888-го. Українською його переклав Микола Вороний:

Повстаньте, гнані і голодні

Робітники усіх країв,

Як y вулкановій безодні,

B серцях y нас клекоче гнів.

Ми всіх катів зітрем на порох.

Повстань же, військо злидарів.

Bce, що забрав наш лютий ворог,

Щоб повернути, час наспів.

Чуєш: сурми заграли,

Час розплати настав.

B Інтернаціоналі

Здобудем людських прав!

Фрагмент перекладеного Вороним "Інтернаціоналу" цитує російський поет Володимир Маяковський (1893–1930) у своєму вірші "Долг Украине":

Говорю себе: товарищ москаль,

на Украину шуток не скаль.

Разучите эту мову на знамёнах

- лексиконах алых, –

эта мова величава и проста:

"Чуешь, сурмы заграли,

час расплаты настав".

Intermezzo – "пауза" з італійської – новела Михайла Коцюбинського (1864–1913), написана 1908 року в Чернігові. Це невеликий музичний твір, що виконували в перервах між актами трагедії чи опери. У Коцюбинського така музична перерва – духовне відродження людини на природі. Головні герої: моя втома, ниви у червні, сонце, три білі вівчарки, зозуля, жайворонки, залізна рука города, людське горе.

"Мене втомили люди, – йдеться у новелі. – Мені докучило бути заїздом, де вічно товчуться оті створіння, кричать, метушаться і смітять. Повідчиняти вікна! Провітрить оселю! Викинуть разом із сміттям і тих, що смітять. Нехай увійдуть у хату чистота й спокій... А люди йдуть. За одним другий і третій, і так без кінця. Вороги й друзі, близькі й сторонні – і всі кричать у мої вуха криком свого життя або своєї смерті, і всі лишають на душі моїй сліди своїх підошов. Затулю вуха, замкну свою душу і буду кричати: "Тут вхід не вільний!"

"Інтердівчинка" – художній фільм режисера Петра Тодоровського 1989 року. Знятий за однойменною повістю Володимира Куніна. Головна героїня – медсестра Тетяна Зайцева. У вільний час займається проституцією. Фільм став лідером кінопрокату в СРСР – 40 млн осіб переглянули стрічку в кінотеатрах. Після перегляду картини 40% московських школярок мріяли стати повіями, за опитуваннями.

"Інтерни" – російський комедійний серіал 2010 року. Так називають випускників медичних університетів, які навчаються в інтернатурі. Це – обов'язкова післядипломна практика в лікарнях терміном 1–3 роки. Лише після її прохо­дження випускник-медик може лікувати. Для зйомок орендували приміщення заводу. Все медобладнання – справжнє, орендоване або списане.

Позаторік Нацрада з питань телерадіомовлення заборонила показувати серіал в Україні. Причина – головну роль там грає 50-річний Іван Охлобистін. Він публічно підтримав терористів із ДНР та ЛНР. Актор оголошений персоною нон грата в Україні, Естонії й Латвії.

Зараз ви читаєте новину «Інтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути