вівторок, 30 серпня 2016 14:31

Худою почуваюсь, якщо важу менше 42 кілограмів

  Катерина КУХАР 34 роки, прима-балерина Національної опери Народилася 18 січня 1982 року в Києві. Мати – викладачка гри на фортепіано, батько працює ювеліром. 1999-го екстерном із відзнакою закінчила столичне хореографічне училище, тоді ж стала примою Національної опери імені Тараса Шевченка. Заслужена артистка України. Цьогоріч першою з іноземних танцівників була запрошена в Паризьку балетну консерваторію до складу журі на державний іспит. Заміжня за своїм танцювальним партнером, прем’єром Національної опери Олександром Стояновим. Разом танцюють на кращих балетних сценах світу, від Парижа до Шанхая. Їхній дует лондонський балетний критик Меггі Фойєр називає найкрасивішою танцювальною парою Європи. Виховують двох дітей – сина 7-річного Тимура й доньку Анастасію, 1,5 року. ”Донька точно піде в балет, – каже Катерина. – Має неймовірні дані: лежить у шпагаті, стопочки тягне, чує музику й одразу танцює”. Любить подорожувати й куховарити
Катерина КУХАР 34 роки, прима-балерина Національної опери Народилася 18 січня 1982 року в Києві. Мати – викладачка гри на фортепіано, батько працює ювеліром. 1999-го екстерном із відзнакою закінчила столичне хореографічне училище, тоді ж стала примою Національної опери імені Тараса Шевченка. Заслужена артистка України. Цьогоріч першою з іноземних танцівників була запрошена в Паризьку балетну консерваторію до складу журі на державний іспит. Заміжня за своїм танцювальним партнером, прем’єром Національної опери Олександром Стояновим. Разом танцюють на кращих балетних сценах світу, від Парижа до Шанхая. Їхній дует лондонський балетний критик Меггі Фойєр називає найкрасивішою танцювальною парою Європи. Виховують двох дітей – сина 7-річного Тимура й доньку Анастасію, 1,5 року. ”Донька точно піде в балет, – каже Катерина. – Має неймовірні дані: лежить у шпагаті, стопочки тягне, чує музику й одразу танцює”. Любить подорожувати й куховарити

У відпустці перші три дні ломить тіло – настільки воно звикло до інтенсивної праці, – каже балерина Катерина Кухар

Із Катериною Кухар зустрічаємося біля входу в ресторан "Італія" на столичній Оболонській набережній. Катерина у приталеному шифоновому платті пастельного відтінку. Сідає за столик на терасі, замовляє апельсиновий фреш.

– Недавно повернулися з відпустки. Були в Одесі, – каже. – Давно не відпочивали в Україні. Цього року вирішили не везти дітей далеко. Вітчизняний сервіс приємно здивував.

Стати балериною схотіли самі?

– 5-річною гралася в пісочниці. Підійшла жінка і просто там перевірила мою стопу на гнучкість, подивилася, як ходжу. На другий день мене взяли в Палац спорту – на спортивну гімнастику. Привели у величезний зал із батутами, гімнастичними кільцями й турніками. Мене, непідготовлену дитину з вулиці, відразу посадили на поздовжній шпагат на банкетці. Від болю покотилися сльози. Мама віддала мене на балетний гурток. Звідти – в хореографічне училище.

Його директором була народна артистка Радянського Союзу прима Тетяна Таякіна. Вона захотіла працювати зі мною. Її чоловіка Валерія Ковтуна Майя Плісецька (видатна радянська балерина. – Країна) колись називала "найкращим партнером". Казала, що в нього надзвичайні руки. Валерій Пет­рович викладав у мене дуетний танець. Усі підтримки, комбінації показував на мені. Завжди говорив: "Хоч би що сталося в дуеті – винен партнер".

Усі хлопчики під час навчання бурчали на партнерок: "Ти товста". Якщо не виходив пірует, звинувачували дівчат. Я жодного разу не чула цього на свою адресу, а однокласниці обливалися через це слізьми.

При тому, що важили, мабуть, кілограмів по 40?

– Дівчатка були різні – і худенькі, і повніші. Цей період припадає на гормональний перехід. Через важкі фізичні навантаження у багатьох починаються збої по жіночій частині.

Педагог тримала мене в їжакових рукавицях. Працювали тільки в трико і купальниках. Сховати зайвий кілограм не виходило. Нам казали: "О шостій вечора рот і холодильник – на замок. Для мене це був найважчий час. Не можу заснути голодною. Навіть зараз, як чогось не з'їм перед сном – до ранку дивитимуся на зорі.

Дівчаток із зайвими кілограмами не допускали до партнерських танців, щоб не травмувати хребет хлопчиків.

Цього літа мене запросили у журі на держіспит в Паризьку балетну консерваторію. Комісія вагалася, які оцінки ставити одній дівчинці. У неї був сильний контраст між балетним умінням і некрасивою зовнішністю. За танцями претендувала на прем'єрські партії. Але мала непропорційне тіло: короткі ноги, довгий торс, велика голова. Прем'єрська партія у "Сплячій красуні" їй не світила, могла претендувати хіба на партію феї Карабоз. У нас її танцюють чоловіки. Але все-таки поставили хороші оцінки.

Дівчатка, які йдуть на балет, мають тонкі кістки, руки, довгі стрункі ноги. Декому схуднути допомагають пологи.

Але ж балерини бояться народжувати?

– Незрозуміло, як зміниться тіло після пологів. Кожен організм реагує ­по-своєму. У мене, наприклад, після перших пологів була депресія. Думала: де мої кубики на животі? Відчула себе неідеальною. Головне – взяти себе в руки.

Як стимулювати силу волі?

– В училищі мала проблему – через пишну п'яту точку мене називали Дженніфер Лопес. Педагог підібрала комплекс вправ, які потрібно було повторювати щодня по 200 разів. Привчила себе робити їх щоранку так само, як чистити зуби – і досягла потрібних пропорцій.

Тетяна Олексіївна Таякіна завжди казала: "Хоч який у тебе настрій, залишай його за дверима балетного залу. Балет – це чоловік, який не прощає зрад".

Як відновлюєтеся після фізичних навантажень?

– Працюю по шість днів на тиждень. Робочий день починається з уроку класики. Напередодні триактної вистави репетиція триває 4–5 годин. У день спектаклю на обід вживаю вуглеводи. Дуже люблю спагеті. Можу випити чай із шоколадною цукеркою.

Перед виступом завжди хвилююся. До того ж сцена Національної опери має великий покат, нахил, щоб глядачеві було краще видно. Коли до нас приїздять запрошені артисти, вони в шоці. Змушені тримати корпус зовсім інакше.

Чоловіків-танцівників високого класу вистачає?

– Ні. Я кілька разів була на конкурсах і намагалася привабити до нас цікавих артистів. Торік у Берліні, Сеулі пропонували танцівникам грант на місячне стажування в Київському оперному театрі. Надавали проживання і можливість участі у виставах. Але їх не задовольняють наші зарплати.

На міжнародних конкурсах артисти обговорюють їх. Мені страшно переводити наші зарплати у валюту.

В якому віці артисти балету йдуть зі сцени?

– Чоловіки значно раніше за жінок. Особливо – прем'єри. Вони весь час носять нас на руках. Ці підтримки дають сильне навантаження на спину, багато артистів мають грижі і травми.

Робочий вік був раніше коротший. Ми прирівнювалися до шахтарів і могли виходити на пенсію в 37 років. Зараз підвищують пенсійний вік балерин до 55. Можете уявити 50-річного артиста балету в білому трико?

Психологічно важко покидати сцену?

– Примам, які звикли до овацій і світла софітів, сцена – це наркотик. Як і фізичне навантаження. У відпустці перші три дні відчуваю ломку в тілі – настільки воно звикло до інтенсивної праці. Особливо важко під час тривалих перельотів, коли треба сидіти на одному місці. Аж суглоби викручує.

Службові романи трапляються?

– Часто. У нас теж закрутився службовий роман. Олександр красиво залицявся. Починав із солодощів. Приходжу після репетиції у гримерку, а там стоїть тістечко з кремом і з полуничкою зверху. Він майстер готувати. Коли їздимо на тривалі гастролі, беремо з собою японські плитки. Олександр може приготувати в них і спагеті, і супи, і морепродукти.

Що дозволяєте собі їсти?

– Усе, але в розумних межах. Умію, якщо треба, ставати собі на горло. У Швейцарії півроку тому так схудла, що подруга-дієтолог забрала на квартиру і на тиждень посадила на вершки з безе. Сказала: "Твоя пачка уже теліпається і ходить окремо від тебе". Важила тоді 41,5. Якщо маю менше 42 кілограмів, почуваюся худою.

Коли завагітніла, лікарю на УЗД сказала: "Здається, що я при надії". Він зміряв мене іронічним поглядом: "У вас жиру немає для вагітності. Ідіть поправтесь. А тоді приходьте". Коли виявив, що я справді вагітна, здивувався.

Як ноги витримують сильні навантаження?

– Найпоширеніша проблема – кісточки на великих пальцях. У мене вони з'явилися з 9 років. У багатьох – проб­леми з нігтями. Через шкідливий клей у пуантах у дівчат нігті просто злазили. Іноді роздираємо ноги до м'яса – так стираємо верхній шар шкіри.

В училищі, доки шкіра ніжна, брали шовкові тасьми й обмотували кожен палець. Інколи ще й целофановими кульочками обгортали. Зараз є чимало вкладишів у пуанти, які захищають шкіру.

Ноги – це наш хліб. В училищі категорично забороняли кататися на лижах і ковзанах. Ковзани розвивають плоскостопість. Велосипеди накачують ляшки-галіфе. Це зовнішні м'язи.

У дитинстві дідусь купив велосипед, і я все літо їздила. У вересні прийшла в училище й моя педагог за голову схопилася. "Галіфе" зійшло після вправ на розтяжку.

Чим відрізняється українська балетна школа від іноземних?

– Темпераментом, емоційністю. Ми не сприймаємо танець тільки як відточену техніку і потрапляння в музику. На сцені проживаємо свої партії. В Європі та Америці я часто бачу безликий танець.

Були нагоди працювати за кордоном?

– Ще під час навчання в училищі запрошували стажуватися у Швейцарії. Педагог через мій юний вік не відпустила. По закінченню училища запрошували в Мадрид у королівський балет. Олександра кликали в Пітер – у Маріїнський театр. Потім – у Большой. А він саме почав до мене залицятися. Відмовився від пропозиції, бо хотів бути зі мною.

Чи може жінка у наш час бути слабкою?

– Жінка повинна вміти поєднувати силу і слабкість. Чоловіки тримаються далі від сильних жінок. Бо розуміють: щоб підкорити таку, треба бути сильнішим за неї. А це складно. Зараз жінки набрали серйозних обертів – мають посади в уряді, воюють. Я теж слабших за себе чоловіків поряд не тримаю.

Спостерігаю погану тенденцію: кілька самодостатніх, красивих подруг займають високі посади, заробляють хороші гроші. Однак самотні.

Чоловіки розслабилися. Навіть залицяються не так довго і красиво, як колись. Світ інтернету і Facebook розхолодив їх. Вважають, достатньо щось написати, позагравати – і можна кликати на побачення. А де ж вчинки?

У балеті і мистецтві часто зустрічаються чоловіки з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Напевно, це пов'язано з тим, що хлопчики змалку бачать дівчаток у купальниках, для них це доступно. Тактильний контакт із дівчатами щодня – уроки дуету, підтримки. Відкриті тіла в трико. Жіноче тіло втрачає загадку для хлопців.

Зараз ви читаєте новину «Худою почуваюсь, якщо важу менше 42 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути