Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2015 16:26

Громадянське суспільство будує альтернативне державному життя

Хто і як може змусити владу працювати ефективніше?

– Народ зараз – не фактор тиску, – вважає тележурналіст Остап ДРОЗДОВ, 36 років. – Українська влада має дві моделі поведінки з ним: загравання або приборкання. І якби не зовнішній тиск, владі було б наплювати на низи. Вона розуміє лише вимоги згори. Це давно усвідомив Захід. І тому він диктує: потрібні реформи та зміни. Це план з примусового перетворення України на щось, що бодай віддалено нагадувало б європейську країну.

Наш порятунок – у Заході. І це треба використовувати на повну. Красномовний приклад – ухвалення антидискримінаційних поправок до Трудового кодексу. Якби не ультиматум іззовні – наша країна залишалась б дрімучою, ретроградною з православними цінностями патріарха Кирила.

Хто змусить боротися з корупцією?

– Подолати її в Україні – неможливо. Це те саме, що боротися проти алкоголізму в Росії, чи проти салату олів'є в новорічну ніч. Корупція стала невід'ємною ментальною рисою. Увійшла в побутову практику. Намертво зрослася з поняттями "подяка, порядність, людські стосунки, етика, спрощення життя". Населення переважно і не вважає це корупцією.

Ми звикли самі для себе встановлювати правила, і часто вони набагато кращі за юридичні. Це доводить феноменальна самоорганізація двох Майданів, а також волонтерський рух: нам чудово вдається підмінювати собою державу. Комфортніше бути державою замість бути в державі.

Корупція стала генетичним надбанням народу. Це означає, що її долати можна лише формально, показово, демонстративно. Я розділив би корумпованість на два рівні: народна і високопосадова. Народну чіпати не можна, а от високопосадову варто виставити на потіху людям. Що й вимагає Захід. Боротьбу проти високопосадової корупції він позиціонує як невід'ємний елемент очищення еліт. Якщо це вдасться – український народ буде до гроба вдячний Заходу.

Які методи тиску є в суспільства?

– Маємо достатньо розгалужений громадський сектор. Але основна його біда – він не законтачений на політикум. Хоч би що робило громадянське суспільство – це не має ніякого відображення в політичних рішеннях. Є прірва між суспільством і політикумом. Хоч би скільки електронних петицій ви підписали, хоч скільки пікетів провели б – це не матиме значення, якщо не домовитеся з владою в її кабінеті.

Проте громадянське суспільство починає стрімко будувати альтернативне до державного життя. Із протиставлення себе державі народиться нова якість, такий собі колективний ефективний противсіх. Це відкриває шанси не на косметичний ремонт системи, а на її засадниче перезаснування.

Зараз ви читаєте новину «Громадянське суспільство будує альтернативне державному життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути