пʼятниця, 13 січня 2017 11:45

Чоловік ходить і говорить, а його серце не б'ється. Пульсу немає
6

Валерія Гонтарева на свою зарплату може пообідати 33 888 разів у їдальні Національного банку

А

Авдіївська промзона 2016 року стала найгарячішою ділянкою фронту на Донбасі. Її захисників назвали "промбергами" – за аналогією з кіборгами Донецького аеропорту.

На початку 2016-го лінія розмежування проходила трасою Донецьк – Костянтинівка. У промзоні Авдіївки не було українських позицій. 5 лютого у відповідь на обстріли бойовиків військові відкрили вогонь. Вигнали їх із промзони й закріпилися там. Зараз контролюють трасу, якою терористи доправляли боєприпаси з Донецька в Горлівку.

– Бойовики весь рік намагалися вибити наших із промзони. Не вдалося. Терористи на цю ділянку відправляють "гарматне м'ясо" з місцевих. Російські військові не наступають, щоб не потрапити в полон, – каже координатор "Інформаційного спротиву" і нардеп від "Народного фронту" 44-річний Дмитро Тимчук.

Бойовики прагнуть відтиснути наших якнайдалі від Донецька, також хочуть вивести з ладу Авдіївський коксохімічний завод. Це може паралізувати металургію в Маріу­полі, яка працює і на українську "оборонку".

Акциз на вживані авто з-за кордону 1 серпня знизили у 15 разів.

На моделі з об'ємом двигуна 1,5–2,2 л він становить 263 євро. Недорогі іномарки подешевшали на 60–80 тис. грн. За зниженими ставками можна ввозити одне авто на рік і не продавати його протягом цього часу. Акцизи не поширюються на випущені до 1 січня 2010-го машини.

Автор: reuters
  Українські військові 10 серпня везуть ящики з патронами на бойові позиції поблизу Авдіївки Донецької області
Українські військові 10 серпня везуть ящики з патронами на бойові позиції поблизу Авдіївки Донецької області

Б

Безвізовий режим – скасування туристичних віз на перебування в країнах Шенгенської зони – Ісландії, Норвегії, Швейцарії, Ліхтенштейні – та країнах Євросоюзу, крім Великої Британії й Ірландії. Передбачає перебування до 90 днів протягом кожного періоду в 180 днів. Для виїзду на кордоні показують біометричний паспорт і набір документів, який зараз надають у посольства для отримання візи.

Петро Порошенко обіцяв безвіз 12 разів. Уперше – 15 січня 2010 року, коли був міністром закордонних справ. Запевняв, що з 2011-го українці можуть розраховувати на безвізовий режим. Позаторік як народний депутат сказав, що безвіз буде з 1 січня 2015-го. Пізніше переніс термін на травень, потім – на грудень. Цього року обіцяв скасування віз у першій половині 2016-го, згодом – всередині року. У серпні запевнив, що до безвізу "залишилися лічені дні". Наступні обіцянки були на вересень і жовтень. Востаннє президент передбачав скасування віз із 24 листопада.

– Запишіть. Спеціально для вас, хоча я не даю коментарів російським каналам. У листопаді українці подорожуватимуть без віз. І дуже хочу, щоб коли-небудь до росіян також прийшла ця можливість, – сказав Порошенко російському журналісту 20 жовтня.

Будівельна піраміда Войцеховського – так називають скандал навколо новобудов у Києві. Бізнесмен Анатолій Войцеховський звів у столиці 42 висотки без необхідних документів. Міська влада відмовилася під'єднувати їх до опалення.

Войцеховського звинувачують в ухиленні від сплати 12,5 млн грн податків і створенні організованої злочинної групи. Його затримали. Він заплатив 14 млн грн застави і втік у Росію.

В

"Волинь" – польський фільм із такою назвою заборонили показувати в столичному кінотеатрі "Київ" 18 жовтня. Зробили це на прохання Міністерства закордонних справ.

– Картину використовуватимуть для розпалювання ворожнечі між українцями й поляками "треті сили", – каже посол України в Польщі Андрій Дещиця, 51 рік.

Події фільму режисера 53-річного Войцеха Смажовського розгортаються під час Другої світової на Волині. 17-річна полячка Зося Гловацька покохала односельчанина-українця Петра. Батько ж силоміць віддає її за старшого заможного вдівця Мацєя Скібу. Чоловік Зосі гине на війні, вона сама виховує дітей. У селі постійно змінюється влада. Акцент зробили на злочинах українців щодо поляків.

22 липня сейм визнав Волинську трагедію геноцидом українців проти поляків у Другій світовій війні.

– Цей фільм – пряма територіальна претензія поляків до нас, висловлена у мистецькій формі, – каже письменник і видавець Віталій Капранов, 49 років.

Вайперами називають людей, які курять електронні сигарети. Цьогоріч пристрої стали популярні в Україні.

15 листопада киянин 17-річний Данило Бурлака купував до електронної сигарети новий акумулятор. Щойно ввімкнув – та вибухнула. Осколки попекли хлопцеві обличчя й розсікли губу.

Г

Галай Ірина стала першою українкою, яка піднялася на найвищу в світі вершину Еверест на Гімалаях. Її висота – 8800 м. Сталося це 20 травня. Жінка працює у столичній компанії з продажу нафтопродуктів. Піднімалася з Тибету.

– Бачила трупи людей, які там загинули. Їх не зносять, бо це дуже дорого і небезпечно, – каже 28-річна Ірина Галай. – Намагалася не звертати уваги. Просто йшла й дивилася на вершину.

День народження відсвяткувала на висоті 7700 м. Останні чотири дні була в кисневій масці. Для підтримки серця пила мілдронат.

Галюцинації на засіданні Верховної Ради 1 листопада виникли у народного депутата 41-річного Дмитра Добкіна з "Опозиційного блоку". Він у телефонній переписці замовив тур на шість осіб за 135 тис. євро. Потім узяв пляшку води й сховався за колону сесійної зали. Там щось запив. Коли повернувся у крісло, видавав гримаси, різко крутив головою і смикався.

Дмитра Доб­кіна вдруге звинуватили у споживанні наркотиків. Вперше це було 2008 року. Хобі депутата – полювання. Коли пішов перший раз у ліс із рушницею, застрелив козу. Вона виявилася свійською і Добкіна оштрафували.

Ґаусайкл називається велосипед столичного мера 45-річного Віталія Кличка, з якого він упав дорогою на роботу вранці 20 квітня на розі вул. Богдана Хмельницького та Володимирської. Заскакував ровером на бордюр. Не розрахував його висоту і перелетів через кермо. Встав, обтрусився й поїхав далі.

Такий велосипед можна купити за 117 600 грн. В електронну декларацію Кличко вписав сім роверів.

Горішні Плавні – нова назва міста Комсомольськ на Полтавщині. 6 червня його перейменувала Верховна Рада. Назву дали на честь найбільшого села, на місці якого утворили Комсомольськ 1972 року.

Біля Горішніх Плавнів три річки – Псел, Сухий Кобелячок та Дніпро. Вздовж берегової ліні Дніпра – 32 острови.

Жителі міста провели два громадські засідання. На жодному не підтримали нової назви. Хотіли залишити стару або пропонували Святомиколаївськ.

В Україні переназвали 284 селища і села, сім міст і дев'ять районів. Дніпропетровськ тепер Дніпро, Кіровоград – Кропивницький, Ульянівка – Благовіщинське, Кузнецовськ – Вараш, Цюрупинськ – Олешки, Артемове – Залізне, Дніпро­дзержинськ – Кам'янське.

Д

"Денег нет, но вы держитесь" – ­сказав прем'єр-міністр ­Росії 51-річний Дмитро Медведєв 23 травня під час виступу у кримській Феодосії. Приїхав відвідати картинну галерею ім. Івана Айвазовського й літературний музей Олександра Гріна. До прем'єра підійшла жінка: "У меня пенсия 8 тысяч рублей. Вы сказали, будет индексация. Где она в Крыму, эта индексация? Что такое 8 тысяч? Это мизер. Ноги вытирают об нас здесь!" Медведєв відповів: "Ее нигде нет, мы вообще не принимали, просто денег нет. Найдем деньги, сделаем индексацию. Вы держитесь здесь, вам всего доброго, хорошего настроения и здоровья".

Того ж дня відеоролик із записом діалогу виклали в інтернет. За два тижні він набрав 3,5 млн переглядів.

Джамала перемогла на пісенному конкурсі Євробачення. Фінал відбувся 14 травня у столиці Швеції Стокгольмі. Виконала пісню "1944" – про сталінську депортацію кримськотатарського народу до Середньої Азії.

Україна перемогла на конкурсі вдруге. 2004-го це зробила Руслана Лижичко з піснею "Дикі танці".

Наступного року Євробачення пройде в Києві.

Автор: Дмитро Скаженик
 

Е

Електронні декларації до 15 серпня мали заповнити урядовці, депутати, судді, прокурори, чиновники вищого ешелону.

Президент Петро Порошенко торік заробив більше 62 млн грн. Має понад 100 компаній, $60 тис. і 900 тис. грн ­готівки, у банках тримає 540 тис. грн, понад $26 млн і 14 тис. євро.

Брати ­Богдан і Ярослав Дубневичі – народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" – зберігають майже $20 млн готівкою.

Всього депутати і чинов­ники задекларували 26 млрд грн готівки. Якщо цю суму викласти купюрами по 100 грн, вийде 26 км. Займе площу 277 га, заважить 259 т.

Ex.ua припинив роботу. Це був один із найпотужніших сайтів-файлообмінників. Кіберполіція розпочала боротьбу з ресурсами, які поширюють неліцензійні фільми, музику, фото.

Ex.ua ­виставили на ­продаж свій ­домен за $1 млн. ­Виручені ­кошти обіцяють ­витратити на благодійність.

Є

Єскіна Олена, 38 років, голова організації "Кияни для киян", 15 жовтня стала дружиною 62-річного Мішеля Терещенка. Він – нащадок роду українських меценатів-цукроварів і мер Глухова на Сумщині. До весілля зустрічалися півтора року. Це другий шлюб Терещенка. У нього троє дітей, має онука. Олена Єскіна вийшла заміж уперше.

Ж

"Жебрачкою та актрисою німецького фільму для дорослих, яка готова прийняти будь-яку кількість із будь-якого боку" обізвав Україну "95-й квартал" під час вересневого виступу в Юрмалі, Латвія. У номері артисти пародіювали президента Петра Порошенка, його попередника Віктора Януковича й міського голову Києва Віталія Кличка.

– Ці шаромижники завжди підлаштовуються під смаки публіки. У цього цирку-шапіто немає батьківщини. Точніше, батьківщина там, де платять, – каже політолог 41-річний Тарас Березовець. – Їхні убогі жарти – це результат убогого почуття гумору тих, хто купує квитки на концерти "95‑го кварталу".

З

Землетрус

24 вересня о 2:00 відчули жителі Київської, ­Херсонської, Запорізької, Вінницької, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської і Полтавської областей. Епіцентр поштовхів був у Румунії.

– Найсильніші сейсмічні зони в Україні – в південно-західних районах Одеської області й на Закарпатті. Сила землетрусу може доходити до 8 балів, – каже 68-річний Олександр Кендзера з Інституту геофізики.

7 серпня поблизу Маріуполя був 4-бальний землетрус. Він тривав 10 секунд.

И

"Инспекція" каже на інспекцію мер Києва 45-річний Віталій Кличко. Вперше вжив слово 27 березня під час перевірки парку в Святошинському районі.

– Ми зараз провели инспекцію, і я залишився незадоволений, – сказав він.

У побуті міський голова спілкується російською. Часто вживає замість "о" в українських словах "а", замість "і" – "и".

Віталій Кличко вперше говорив українською пуб­лічно 25 лютого 2006 року. Тоді дав прес-конференцію у Львові як перший номер блоку "Пора ПРП" на виборах до Верховної Ради.

І

Іноземні

номери на авто цьогоріч стали популярні, як ніколи. В Україну ввезли понад 16 тис. нерозмитнених іномарок. Зазвичай це німецькі автомобілі з польськими чи литовськими номерами. Наприклад, нерозмитнений Opel Astra 2000 року обходиться у 20 тис. грн. Якщо ж машину розмитнити, її вартість виросте у 5–6 разів.

Ї

Їжа в їдальні Нацбанку коштує в кілька разів дешевше, ніж у найдоступніших столичних кафе. Порція квасолевого супу з грибами – 2,24 грн, варений рис – 1,53 грн, салат із капусти – 1,04 грн. Голова НБУ Валерія Гонтарева на свою зарплату може пообідати 33 888 разів.

Й

– Йому пофіг ця машина. Купить іншу, – 23 вересня нардеп 29-річний Володимир Парасюк ногами б'є джип Range Rover. Той належить депутатові від "Опозиційного блоку" Олександрові Вілкулу. Намагається виламати двері, капот дряпає ключами.

Конфлікт почався під час вечірнього ефіру на телеканалі "112 Україна".

Вас досі не ліквідували, бо ми християни, – сказав Парасюк.

У відповідь Вілкул назвав опонента "слаборозвиненим імбецилом".

К

Квоти на україномовні пісні на радіо почали діяти з 8 листопада. Тепер кожна четверта пісня звучить державною мовою. До 2018 року їхня частка повинна збільшитися до 35%.

До прий­няття закону про квоти в радіоефірах лунало 5% україномовних пісень.

"Кротом" у соцмережах назвали колишнього заступника губернатора Миколаївщини 59-річного Миколу Романчука. Під власним будинком у обласному центрі він створив систему підземних тунелів. Зберігав там сейфи із золотими злитками, старовинними іконами й антикваріатом. Також там були нагороди. Серед них – дев'ять орденів нацистської Німеччини й орден "Матері-героїні".

Романчука правоохоронці затримали 3 червня. Він вимагав $90 тис. хабара за дозвіл видобувати вапняк у Новомиколаївському родовищі.

Автор: Сергій Старостенко
  Алея Небесної сотні в Києві  22 лютого. 2014 року силовики на цьому місці розстріляли десятки майданівців
Алея Небесної сотні в Києві 22 лютого. 2014 року силовики на цьому місці розстріляли десятки майданівців

Л

Лабутени – так із лютого цього року називають жіночі туфлі на високих підборах із червоною підошвою. Слово стало популярним після появи пісні "Експонат" російського гурту "Ленінград". Назва взуття походить від прізвища французького модельєра Крістіана Лубутена. Жіночі туфлі його марки продають від 18 тис. грн.

Львівське сміттєзвалище у селі Грибовичі поблизу обласного центру загорілося 30 травня. Під час гасіння відходи зсунулися. Загинули рятувальники 28-річний Юрій Рудий, 32-річний Андрій Вненкевич, 27-річний Богдан Юнко й еколог Олександр Бутін, 61 рік. Винними у їхній загибелі прокуратура назвала двох керівників комунального підприємства "Збиранка" і начальника звалища. Вони перебувають під домашнім арештом.

– Обурює, що до відповідальності не притягнули мера Львова Андрія Садового. Він – головний винуватець трагедії. 10 років його попереджали, що на звалищі може статися зсув. Не зважав, давав вказівки далі вивозити сміття у Грибовичі, – каже 42-річний Марко Шпікула, голова комітету екологічного порятунку.

Після трагедії Грибовицьке звалище закрили. Сміття зі Львова тепер розвозять ледь не по всій Україні.

М

"Міф" – позивний бійця АТО й оперного співака 42-річного Василя Сліпака. 29 червня він загинув від кулі снайпера у селі Луганське Бахмутського району на Донеччині.

Василь Сліпак закінчив Львівську консерваторію. 1996-го переїхав до Франції. Мав бас-баритон. Виконував твори Каччіні, Фальконьєрі, Вівальді, Бортнянського. Із початком війни на Донбасі займався волонтерською допомогою українським військовим.

"Моторолу" – командира батальйону терористів "Спарта" 33-річного Арсена Павлова – вбили ввечері 16 жовтня у під'їзді будинку в Донецьку. У ліфті, яким він їхав, спрацював вибуховий пристрій. Із "Моторолою" загинув його охоронець. Сеператисти заявили, що Павлова знищили бійці української диверсійно-розвідувальної групи. Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк припустив, що "Моторолу" ліквідувала Федеральна служба безпеки Росії.

Н

Націоналізація Приватбанку відбулася 18 грудня. Його клієнтами були близько 20 млн українців. Приватбанк потребує докапіталізації в 148 млрд грн. Державі він дістався за 1 грн.

"У супермаркеті не прий­няли карточку, продавці поховали термінали. По 30 людей на морозі стоять під одним банкоматом. З днем Миколая усіх! Петрику під подушку Миколай приніс Приватбанк. А вам?" – написав у Facebook киянин Олексій Шевченко

О

Олімпійські ігри проходили у бразильському Ріо-де-Жанейро з 5 по 21 серпня. На них заявилася рекордна кількість учасників – 206 країн. Збірна України в неофіційному командному заліку посіла 31-ше місце. Наші здобули 11 медалей – дві золотих, п'ять срібних і чотири бронзових. Чемпіонами стали гімнаст Олег Верняєв і веслувальник Юрій Чебан. Останній переміг на Іграх удруге поспіль.

Офшорний скандал розгорівся 3 квітня, після статті в німецькому виданні Süddeutsche Zeitung. Офшори використовують для ухилення від сплати податків. 11,5 млн документів викрали з панамської компанії Mossack Fonseca.

Серед фігурантів скандалу опинився президент Петро Порошенко. Влітку позаторік він створив компанію Prime Asset Partners Ltd на Британських Віргінських Островах. У податкових деклараціях за 2014–2015 роки її не вказав.

У 79 країнах офшорний скандал призвів до обшуків, перевірок і розслідувань. В Україні правоохоронні органи ніяк не відреагували на нього Парламент відмовився створювати слідчу комісію.

Автор: reuters
  Івана Купала відзначали увечері 6 липня в Музеї побуту й архітектури ”Пирогів” неподалік Києва
Івана Купала відзначали увечері 6 липня в Музеї побуту й архітектури ”Пирогів” неподалік Києва

П

Плівки із записами розмов із президентом Петром Порошенком нардеп Олександр Онищенко передав американським спецслужбам 29 листопада. Записував за допомогою вбудованого у годинник диктофона.

– У Верховній Раді продають свої голоси близько 70 депутатів. По знакових голосуваннях ціна коливається від 20 до 100 тисяч доларів, – заявив 47-річний Олександр Онищенко і пройшов перевірку на детекторі брехні. – Найдорожчими були голосування за бюджети на 2015-й та 2016 роки, призначення й відставку генпрокурора Віктора Шокіна, призначення Юрія Луценка, відставку з посади голови Служби безпеки Валентина Наливайченка.

Онищенко називає себе посередником між Адміністрацією президента й парламентом. Організовував потрібні главі держави голосування. Спочатку платив депутатам зі своєї кишені. Пізніше – давав гроші, які отримував за вказівкою Порошенка. Каже, $1,5 млн йому привозили у спортивній сумці.

В Адміністрації президента Порошенка нардепа звинувачують у брехні.

Онищенка підозрюють у створенні газових схем із відмивання коштів. Нібито завдав державі збитків на 3 млрд грн. 4 липня виїхав з України. Наступного дня парламент дав згоду на притягнення його до відповідальності, затримання й арешт.

Покемон-гоу – ­мобільна гра від японської компанії Nintendo і американського програмного розробника Niantic. Вийшла 6 липня. У вересні кількість завантажень сягнула 500 млн.

Суть гри полягає у збиранні покемонів – героїв японських мультфільмів. Геймери мають смартфон із камерою, GPS та інтернет. Гуляють вулицями й збирають монстрів у колекцію. Побачити покемона можна, навівши камеру смартфона.

Через захоплення їх ловлею гравці врізалися у стовпи, падали у фонтани, провалювалися під люки. 12 американців, сім австралійців і двоє італійців звільнили, бо ловили покемонів під час роботи.

У Київському райсуді Одеси під час судового засідання до приміщення забіг 25-річний чоловік із мобільним телефоном. Сказав, що ловить покемонів. Суддя дозволив упіймати віртуального звірка.

П'ятьох дітей одразу народила 24 червня 37-річна Оксана Кобелецька з Одеси. Запліднення було природним.

Діти з'явилися на світ вагою від 1,2 до 1,8 кг. Усі дихали самостійно, але потребували виходжування. Їх назвали Денисом, Владиславом, Давидом, Дариною та Олександрою.

В Оксани й її чоловіка Сергія є ще 3-річна донька, жили в комунальній квартирі. Мерія подарувала їм 5-кімнатну.

Р

Розплела косу колишня прем'єрка Юлія Тимошенко – вперше за шість років.

Автор: Володимир Казаневський
 

С

Савченко Надію 25 травня обміняли на російських ГРУшників Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова. У російському полоні й ізоляторі провела 709 днів, схудла на 20 кг, голодувала 83 дні.

11 грудня Надія як народний депутат зустрілася з ватажками самопроголошених терористичних ДНР та ЛНР. Через п'ять днів заявила, що бойовики борються з нинішньою владою в Києві, як наприкінці 2013 – на початку 2014 року майданівці. Савченко виключили з фракції "Батьківщина" і зі складу делегації України в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

"Свєтами" почали називати білявок за кермом автомобілів, які хамовито поводяться з поліцією. Вперше подібний випадок зафіксували на камеру на початку січня. Припаркований на пішохідному переході Range Rover заважав людям. Поліція викликала евакуатор. Водієм виявилася п'яна блондинка, назвалася Свєтою. Показувати документи відмовилася. Їй одягнули наручники й відвели у райвідділ.

– Суки вонючие! – кричала. – Да, я нарушила правила, и буду нарушать всегда! Моя сумка стоит больше, чем все ваше отделение!

Через місяць відео інциденту виклали в інтернет. З'ясували, що порушницю звати Світлана Цибуліна. Її співмешканець працював у Генпрокуратурі.

Того ж тижня в Івано-­Фран­ківську блондинка в Nissan Juke порушила правила дорожнього руху й облаяла поліцейських. Жінку звати Дана Орленко. Проте користувачі соцмереж назвали її "Свєтою".

Серце механічне вперше в Україні встановили харків'янину 41-річному Павлові Дорошку. З ним він доживе до пересадки людського. Орган вартістю 3,5 млн грн привезли з Німеччини. Операція тривала В інституті серця близько 4 годин. Її проводили 20 хірургів.

Павло Дорошко мав вроджену патологію міокарда. Його серце збільшилося втричі. До аорти і шлуночка двома трубками приєднали механічний прилад. Пристрій працює, як насос, що перекачує кров. Чоловік ходить і говорить, а його серце не б'ється. Пульсу немає. Тепер Павло Дорошко скрізь носить 4-кілограмову валізу завбільшки з жіночу сумку. В ній – два акумулятори, що живлять механічне серце. Заряджає їх кожні 10 годин від розетки. Якщо одна з батарей сідає – запасна починає пищати. Жити з таким серцем можна вісім років.

Близько 300 людей у Європі мають механічні серця. Їх виробляють у США й Німеччині.

"Сліпий траст" став керувати підприємством президента Петра Порошенка Roshen.

У "сліпому трасті" опікуни чи довірені особи отримують повну свободу дій щодо активів. На Заході така практика діє півстоліття.

Т

Тарифи на комунальні послуги піднімали тричі протягом 2016 року. На третину подорожчала вода, у півтора разу – світло. Вдвічі виросли ціни на газ і гарячу воду.

Театр на Андріївському узвозі в Києві зводять 23 роки. Цьогоріч 29 листопада відкрили фасад будівлі. Знизу до половини викладена з цегли. Верх оббитий фальцевим титаном. Кошти виділила корпорація Roshen.

– Це – дизайн крематорію. Або двох блоків ЧАЕС. Але не розташованого на старовинній, найбільш туристичній вулиці столиці України театру, – обурився киянин Яроcлав Ємельяненко.

Відкриття театру заплановане на весну 2017-го.

Трамп Дональд став 45-м президентом США. 70-річний мільярдер балотувався від Республіканської партії. Обіцяв знизити податки, створити кілька мільйонів робочих місць, депортувати нелегальних мігрантів, зміцнити кордони.

Трамп став першим американським президентом, який раніше не обіймав державних посад і не служив у армії. Він – власник будівельної компанії, телеведучий, продюсер.

Знімався в епізоді фільму "Сам вдома" 1992 року. Грає себе – показує дорогу головному герою Кевіну в одному з нью-йоркських готелів.

Продав свій бізнес у червні. Кому і за скільки – невідомо. $66 млн витратив на передвиборну кампанію. Інформацію про свої фінанси може не оприлюднювати до травня 2018-го.

Має п'ятьох дітей від трьох шлюбів.

Автор: reuters
  Презентація на столичному авіаційному заводі Антонова нового українського вантажного літака Ан-132D. Це перший український літак без російських деталей. Його зробили за півтора року
Презентація на столичному авіаційному заводі Антонова нового українського вантажного літака Ан-132D. Це перший український літак без російських деталей. Його зробили за півтора року

У

Укриття встановили над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції 29 листопада. Має вигляд арки. Важить 36,2 тис. т, шириною – 165 м, у висоту – 110 м. Його збудувала французька компанія Novarka. Вартість проекту – 1,5 млрд євро. Скинулися 40 країн.

Арка не пропускає радіації, витримує 9-бальний землетрус, розрахована на 100 років.

"Ура!" – вигукнув прем'єр-міністр 38-річний ­Володимир Гройсман у ніч на 21 грудня – після прийняття державного бюджету-2017.

Убер називається міжнародна служба таксі. 30 червня почала працювати в Києві. За перший тиждень її послугами скористалися майже 100 тис. людей.

Потрібно завантажити додаток на смартфон і ввести дані своєї платіжної банківської картки, вказати адресу. Як тільки машина привозить туди клієнта, плата за послугу автоматично знімається з картки.

Після поїздки у програмі можна поставити оцінку водію.

Ф

Футбольний провал спіткав збірну України на Євро-2016. Підопічні тренера Михайла Фоменка програли всі три матчі у своїй групі: Німеччині 0:2, Північній Ірландії 0:2 й Польщі 0:1. Не забили жодного гола.

Після турніру Фоменко подав у відставку. Команду очолив Андрій Шевченко.

Х

Хресну ходу почали 3 липня віряни православної церкви Московського патріархату.

"За мир, любов та молитву за Україну" – під таким гаслом колона вирушила зі Святогірської лаври у Донецькій області. Через шість днів ще одна група розпочала маршрут із Почаївської лаври на Тернопільщині. В обох було по кілька сотень осіб. Ходу підтримала партія "Опозиційний блок".

– Релігійна організація, яка має свій духовний центр у країні-агресорі, мобілізує велику кількість вірян і стягує їх до Києва. Називають це мирною хресною ходою, – коментував голова Верховної Ради Андрій Парубій, 45 років. – За нашою інформацією, Кремль підготував сценарій провокацій. До Києва, крім мирних віруючих, стягуються провокатори.

27 липня дві колони зустрілися на Володимирській гірці у столиці. Провели молебень і пройшли до Києво-Печерської лаври.

"Ч"

"Чорну бухгалт–рію" Партії регіонів оприлюднив у травні Віктор Трепак, колишній перший заступник голови СБУ. У ній ідеться про хабарі, які роздавала політична сила. Серед фігурантів – колишні й нинішні посадовці найвищого рівня, народні депутати, політики, громадські діячі, судді. Партія регіонів роздала близько $2 млрд.

Ц

Церкву в селі Бирлівка Бершадського району Вінницької області задекларував як власність 62-річний Анатолій Матвієнко, народний депутат від "Блоку Петра Порошенка". Після цього вирішив подарувати її громаді.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці зведений на території цвинтаря, де похований батько Анатолія Матвієнка. Він вирішив звести святиню в пам'ять про нього. Бершадські бізнесмени давали гроші, техніку. Вважали Матвієнка меценатом, а за документами він виявився власником церкви. Нардеп оцінив споруду у 500 тис. грн.

Ш

"Шатун" – неофіційна назва операції зі дестабілізації ситуації в Україні. План розписаний із 15 листопада 2016-го до березня 2017 року. Про нього стало відомо 24 жовтня. Тоді в інтернет потрапило електронне листування помічника російського президента Владислава Суркова.

Шеремета Павла – 44-річного журналіста вбили 20 липня в центрі Києва. Напередодні вночі вибухівку закріпили на днищі автомобіля Subaru. Вона спрацювала, коли Шеремет їхав на роботу.

Народився в Білорусі, працював на російському телебаченні. Останнім часом був одним із керівників сайта "Українська правда", вів передачу на "Радіо "Вести".

Щ

"Що ми наробили? Мужики, це – ДСО. Ми поліцейських постріляли", – кричав один зі спецпризначенців КОРДу після розстрілу чотирьох поліцейських у ніч проти 4 грудня у селі Княжичі Броварського району на Київщині.

Столичний карний розшук працював над затриманням банди серійних грабіжників. Отримали інформацію, що у Княжичах має відбутися чергове пограбування. Туди виїхала група затримання карного розшуку та спецпідрозділу КОРД. Влаштували засідку в одній із недобудов. У цей час у сусідньому домі спрацювала охоронна сигналізація. На місце прибули два екіпажі державної служби охорони у складі шести людей. Затримали двох поліцейських-розвідників. Сприйняли їх за злочинців. На підмогу затриманим мікроавтобусом прибули колеги. Між правоохоронцями виникла перестрілка. Загинув начальник столичного відділу управління КОРД 31-річний Віталій Валецький, оперативники 25-річний Юліан Рудько та 27-річний Олександр Маніца, інспектори з Броварів 24-річний Сергій Орлов і Євген Куртєв, 25 років.

Ю

Ющенка Віктора, екс-президента України, помітили на "блошиному ринку" на Броварському проспекті в Києві 27 серпня. Він сидів на пластиковому стільці біля "точки" продажу вишитих сорочок. Пив каву з паперового стаканчика. Кілька видань опублікували фото із заголовком: "Ющенко продає вишиванки".

– Я не торгую, – прокоментував Віктор Андрійович через тиждень. – Останні 35 років колекціоную українські етнічні сільські речі. Думаю, більше українських рушників, ніж у мене, немає ні в кого. Особливо це стосується періоду Гетьманщини.

Я

Януковича Віктора 25 листопада ­вперше ­допитали у справі розстрілу майданівців у лютому 2014-го. Екс-президент виступив свідком. Допит влаштували по відео­зв'язку. Янукович із захистом перебував у російському Ростові-­на-Дону, українська сторона – у Святошинському райсуді Києва. Генпрокурор Юрій Луценко зачитав Януковичу обвинувачення в державній зраді. Допит тривав 6 годин. Під час відповідей на запитання екс-президент постійно дивився в аркуш паперу. Сказав, що не давав наказу стріляти по людях на Майдані. А події 22 лютого (найбільше смертей у центрі Києва. – Країна) пам'ятає погано.

Ь

"БудЬ як Микола" – мем став популярний у січні. Його запустили, щоб люди менше виставляли очевидних речей. "Микола прокинувся і побачив сніг. Він розуміє, що сніг помітили й інші люди. Він не викладає фото зі снігом у Facebook. Микола розумний. Будь як Микола"

Зараз ви читаєте новину «Чоловік ходить і говорить, а його серце не б'ється. Пульсу немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути