Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2016 15:52

"Якщо одні олігархи почнуть працювати прозоро - це буде тиском на інших"

22 представники великого і середнього бізнесу об'єдналися в "Українську бізнес-ініціативу". Запевняють, що відмовляються від непрозорого фінансування політиків і зобов'язуються чесно сплачувати податки. Відповідну декларацію підписали 1 лютого у столиці.

До "Української бізнес-ініціативи", зокрема, увійшли Сергій Тарута, Віталій Антонов, Євген Уткін, Віктор Пінчук, Геннадій Буткевич, Андрій Гордійчук, Олег Бахматюк, Ігор Мазепа

іде пресинг з боку суспільства і з боку влади, яка починає розкручувати антикорупційні процеси. І рано чи пізно доведеться зачепити й цих мільйонерів та мільярдерів – якщо вони не почнуть працювати чесно. Плюс жорстка увага до країни з боку Заходу. Цим бізнесменам треба зберігати добре обличчя, тому вони виступили з такою ініціативою. Їм це допоможе в економічних контактах у Євросоюзі.

  Тарас ЧОРНОВІЛ, 51 рік, колишній депутат Верховної Ради
Тарас ЧОРНОВІЛ, 51 рік, колишній депутат Верховної Ради

Є хороші приклади, як подібні процеси відбувалися в деяких країнах. Приміром, у Південній Кореї. Там у корупції звинуватили трьох президентів. Двох із них засудили до смертної кари. Потім один відсидів 28 років, другий – 18. Третій скоїв самогубство. А це – олігархічна держава. І правила гри там створені п'ятіркою корпорацій. Однак потім вони зрозуміли: краще жити – чесно. І почали нав'язувати нові правила всій країні. У нас це завдання формулюватимуть громадянське суспільство і влада.

ЯКЩО ОДНІ ОЛІГАРХИ ПОЧНУТЬ ПРАЦЮВАТИ ПРОЗОРО – ЦЕ БУДЕ ТИСКОМ НА ІНШИХ. Їм теж доведеться переходити на нові принципи.

Сумно, що декларацію не підписали ФІРТАШ і КОЛОМОЙСЬКИЙ. Бо з ними це було б майже тотальне явище. Рано чи пізно до цього процесу долучиться АХМЕТОВ. Він поставлений в умови, коли грати нечесно йому просто не дадуть.

Бізнес, який вкладав у політику, як правило, робився непрозоро. Згадую минулі парламентські вибори. "Самопоміч" заявила, що витратила на них кільканадцять мільйонів гривень. Хоча її реклама коштувала десятки мільйонів доларів. Типовий приклад непрозорого фінансування в політиці.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо одні олігархи почнуть працювати прозоро - це буде тиском на інших"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути