пʼятниця, 27 лютого 2015 15:53

За теракт у Харкові бойовики отримали з Росії по 10 тис доларів - СБУ

За теракт у Харкові бойовики отримали з Росії по 10 тис доларів - СБУ
Фото: pic.com.ua

У результаті спецоперації СБУ спільно з Генеральною прокуратурою та МВС знешкодила злочинну групу, яка вчинила терористичний акт у Харкові 22 лютого під час Маршу Гідності.

Про це повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко на спільній прес-конференції у Генеральній прокуратурі України.

"Злочин проти власних громадян вчинила одна з ланок терористичної організації "Оплот". Вони отримували вказівки, знаряддя і гроші з Росії. Життя харків'ян було оцінено в 10 тисяч доларів", – повідомив голова СБУ.

За його словами, у рамках розпочатого кримінального провадження було затримано 3 злочинців – організаторів та виконавців цього цинічного злочину проти своїх же співгромадян.

Встановлено, що усі вони - мешканці Харкова та Харківської області у віці від 28 до 42 років. Терорист, який привів у дію вибуховий пристрій – колишній співробітник "Беркуту".

Члени злочинного угруповання ще навесні минулого року були завербовані ГРУ ГШ РФ. Злочинці виїжджали до Бєлгорода для отримання завдань від російських спецслужб на вчинення диверсій та терактів у Харкові.

Там вони дали згоду на співпрацю з іноземною спецслужбою та проведення диверсійно-терористичної діяльності. Після "успішного" виконання завдань їм було обіцяно і грошові винагороди, і організацію втечі до Росії і т.зв. "гарантії безпеки".

Встановлено, що для вчинення терористичного акту зловмисники отримали від представника російських спецслужб "Ніколая" протипіхотну осколкову керовану міну направленої дії МОН-100 російського виробництва, яка містила 2 кг тротилу. Міну було приведено в дію дистанційно за допомогою мобільного телефону.

Один із затриманих спостерігав за початком руху колони та відправив ватажку групи повідомлення про її наближення. 

Під час обшуків у помешканнях терористів співробітники СБУ вилучили гранати Ф-1, пластид, детонатори, набої до автоматичної зброї.

Зловмисникам оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.258 (терористичний акт, що призвів до загибелі людей) Кримінального кодексу України.

"Сьогодні ми чітко розуміємо, що антиукраїнські сили намагаються дестабілізувати ситуацію в Харкові і Харківській області.

СБУ у взаємодії з Генеральною прокуратурою і МВС України здійснюють тут широкомасштабні контртерористичні заходи, щоб не допустити дестабілізації ситуації в регіоні", – наголосив Валентин Наливайченко.

Зараз ви читаєте новину «За теракт у Харкові бойовики отримали з Росії по 10 тис доларів - СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути