Ексклюзиви
четвер, 11 липня 2013 16:54

Спецтема: Жорстоке зґвалтування на Миколаївщині

"Якщо ми будемо мовчати – це вибір ковбаси проти гідності". Жителі Черкащини приєднуються до учасників врадіївської ходи
17

Фото: Фото Романа Чорномаза

Сьогодні в Умані на Черкащині активісти з Врадіївки передали в місцевий відділ міліції "Лист-звернення до правоохоронців". Під ним підписались півсотні уманчан. Після цього піша хода рушила до Монастирища, що за 55 кілометрів. Туди планують дійти сьогодні увечері.

О 9.55 в парку Шевченка, що навпроти міськвідділу міліції, стоїть близько 30  уманчан. Спостерігають за тим, як активісти з Врадіївки пакують туристичні рюкзаки до темно-синьої "Лади".

"У нас зранку трапилась надзвичайна подія. Зник Григорій Березовський, який йшов з нами із Врадіївки. Він вийшов із намету в магазин і не повернувся. Ми одразу повідомили міліцію, за кілька хвилин тут було близько 40 правоохоронців. Григорія знайшли швидко, він просто загубився у незнайомому місті", - розповідає координатор ходи Василь Любарець. Одягнений у темну вишиванку, чорні джинси і нові сині кросівки. Їх Василю вчора подарували уманчани.

Підходить нардеп Сергій Каплін, який також іде пішою ходою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Міліція постійно фальсифікує деталі вбивства сина". На Черкащині збирають підписи за відставку міністра Захарченка

"Оперативність, з якою міліція відреагувала на наше прохання, підтверджує, що наша хода має результат. Правоохоронці почали працювати так, як це потрібно. Якщо люди навчаться відстоювати свої права, міліція завжди працюватиме у такому режимі", - говорить Каплін.

"Це тільки через те, що міліція боїться їх. Якби таке трапилось із простими людьми, ніхто б і пальцем не поворухнув", - зітхає засмагла жінка у темній сукні. Витирає з чола піт.

За 20 хвилин у парку збирається більше сотні людей. Близько десятка – у вишиванках. Намет, у якому ночують учасники ходи, переносять до монумента Тарасові Шевченку.

"Усіх запрошую до пам'ятника Шевченку. Проведемо там невеличкий мітинг", - говорить Василь Любарець. У руках тримає букет живих квітів. – Дякую усім людям, хто до нас приєднався і підтримує. Наша задача – донести громаді, що ми повинні керувати владою та правоохоронцями, а не навпаки. Якщо ми будемо мовчати – це вибір ковбаси проти гідності. Ковбаса продається, гідність – безцінна. Ми дійдемо до Києва і будемо там стояти, доки влада не виконає наших вимог, "- Зачитує листа із вимогами й кладе квіти до підніжжя пам'ятника.

"Конституція вимагає, щоб у кожному місті та селищі була своя територіальна громада. Такі громади мають самі визначати, які повноваження у міськвиконкому, міліції та прокуратури. Це діє. У селищі Руда на Вінниччині міліція і прокуратури захопила ліси. Люди не могли туди зайти. Селяни зареєстрували свою громаду і змогли відстояти ліс. Таких прикладів є чимало", - каже у своєму виступі Володимир Фединський. Приїхав до Умані із Кривого Рогу.

В цей час біля намету уманчанин Антон Котвіцький  та нардеп Сергій Каплін розгортають транспарант із написом "Врадіївська хода проти міліцейського свавілля". Кілька чоловіків тримають прапори, із них один – державний. Василь Любарець показує дві пари старих кросівок.

"Он як стоптали, доки йшли. До Умані ми прийшли втрьох.  В місті до нас приєдналось ще дев'ятеро. Разом підемо до Монастирища. Думаю, там до нас також долучаться люди", - каже Любарець.

О 10.35 хода рушає до міськвідділу міліції.

"Цю систему треба ремонтувати. Не ламати, а брати викрутки й розбирати. Викидати поламані деталі, потім замінити на нові й зібрати до купи. Це я про нашу владу. Хіба не гарна алегорія", - каже один із мітингувальників.

Через п'ять хвилин до мітингувальників виходить начальник Уманського міського відділу міліції Борис Сухецький. Учасники ходи вручають йому листа із підписами.

"Я розумію, чому ви тут зібрались. Ви маєте право на мирне зібрання. Більшість працівників міліції – порядні люди. Якщо ми отримуємо скаргу на будь-кого із правоохоронців, одразу на неї реагуємо", - говорить він.

"Допоможіть нам вивести ходу із Умані до Монастирища", - звертається Любарець до Бориса Сухецького.

Через 10 хвилин колона у супроводі машин ДАІ та правоохоронців рушає від відділення міліції на виїзд з міста. Місцеві розходяться.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо ми будемо мовчати – це вибір ковбаси проти гідності". Жителі Черкащини приєднуються до учасників врадіївської ходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути